Dödligt protokoll

 

När Q & A (Questions and answers, en typ av utredning som görs när en polis dödat någon i tjänsten) skulle ha premiär i Sverige 1990 så var det fortfarande standard att de filmer ett svenskt namn och gärna något som lät bra även om det inte hade så mycket med originaltiteln. Så det var rätt självklart att en film som Q & A kom att heta Dödligt protokoll i Sverige.

Mike Brennan är en dekorerad men smutsig polis. Han har en bild av polisen är den sista utposten och skulle de inte finnas skulle New York bli ett laglöst land. I början av filmen skjuter han en mindre spelare i ett gäng utanför en klubb och planterar ett vapen på honom. Det blir den unge Al Reilly som får uppgiften att göra utredningen. Allt ser ut att vara enkelt, Brennan sköt en skurk i självförsvar. Men när vittnen säger något annat och det visar sig att en maffiaboss varit på klubben inser Reilly att det kan finnas något större i görningen här. Något som går högre upp än Brennan.

Dödligt protokoll går i den tradition av amerikanska filmer som kom under 70-talet och har fortsatt än idag, med korrumperade poliser, ett rättsväsende vänder ett blint öga mot våld och där medlen helgar ändamålet. Det är också ett New York som inte riktigt återhämtat sig, på 70-talet var staden var känd som Fear city och folk rekommenderas att inte åka dit. Även om man lyckats städa upp både på gatorna och i kåren fanns det sent 80-tal/tidigt 90-tal fortfarande element kvar av detta och Lumet ger oss en bild av New York som 30 år senare kan vara svår att känna igen. Men det är också filmens styrka, porträttet av en poliskår som inte riktigt återhämtat sig där det gamla gardet fortfarande tror på att rensa ut kriminalitet med vilka metoder som helst.

Och mitt detta står Nick Nolte i den typen av roller som passar honom så bra. Som alkoholiserad, rasistisk polis som tror på våldets makt. Han levererar en riktigt stark roll och är filmens klart lysande stjärna. Mot honom står Timothy Hutton som den unge och moraliske Al Reilly, en man som tror på förändring och att göra saker enligt lagen. De har flera bra scener tillsammans, i grund och botten vill de samma sak men där Brennan har valt att gå bortom lagen för att få resultat tror Reilly på att alla är lika inför lagen och skall ha samma chans. Sidney Lumet har haft en lysande karriär med många stora filmer bakom sig. Och även om Dödligt protokoll inte är någon av hans bästa så är det en tack vare hans regi som filmen fungerar, han låter oss se båda sidor och förstå alla parter. Även om vi förstår hur filmen kommer att sluta så finns det här tillräckligt mycket med vändningar för att göra filmen intressant.

Dödligt protokoll är en film som de flesta nog inte visste fanns men med en bra ensemble skådespelare och en gammal veteran till regissör kan jag rekommendera er att se filmen om ni får chansen.

  När Q & A (Questions and answers, en typ av utredning som görs när en polis dödat någon i tjänsten) skulle ha premiär i Sverige 1990 så var det fortfarande standard att de filmer ett svenskt namn och gärna något som lät bra även om det inte hade så mycket med originaltiteln. Så det var rätt självklart att en film som Q & A kom att heta Dödligt protokoll i Sverige. Mike Brennan är en dekorerad men smutsig polis. Han har en bild av polisen är den sista utposten och skulle de inte finnas skulle New York bli ett…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.