Död Snö 2

Död Snö (2009) är en av mina favoritfilmer, som alltid har sin plats i topplistan. 2014 kom uppföljaren och jag var i extas. Jag var däremot medveten om att uppföljare sällan lyckas. Men jag såg den och jag gillade den. Nu har det gått fyra år sedan jag såg den senast och jag kände att det var dags att damma av den inför den här artikelserien. Jag tyckte den var helt okej första gången jag såg den, men vad tycker jag nu?

Filmen tar sin början precis där första filmen slutade. Martin blir attackerad i sin bil, men lyckas åka iväg med Herzog hängandes i fönsterrutan. De möter en lastbil och Herzog blir påkörd och flyger iväg, men hans arm blir kvar i bilen. Martin krockar och vaknar upp på sjukhus. Om ni minns första filmen så kapade Martin av sig sin arm efter att ha blivit biten. Men när han vaknar upp så har han en ny arm. Herzog’s arm. Samtidigt så är han jagad för mord på sina vänner uppe på fjället. Ingen tror på hans historia, förrän alla Nazi-Zombies kommer för att förstöra byn, vilket de skulle ha gjort under andra världskriget redan. Martin tar hjälp av Zombie Squad från USA för att få slut på eländet i Norge. Det visar sig dock att Zombie Squad inte är en stor trupp med högutbildade mördarmaskiner, utan av tre stycken nördar med Zombies som största intresse.

Första filmen är fylld av blod, lemmar och humor. Hur ska de kunna göra en uppföljare till den tänkte jag. Det kunde dem. Att de fortsätter där första filmen slutar är ett riktigt bra sätt att föra historien vidare. Hade den inte gjort det så hade den knappast varit lika bra, utan känts mer framtvingad. Jag tror dock att Tommy Wirkola, regissören och manusförfattaren, hade stor press på sig att få en bra uppföljare. Den första filmen hade en budget på ungefär 6,5 miljoner norska kronor och efter framgångarna med Hansel & Gretel: Witch Hunters så fick Wirkola stöd från den amerikanska marknaden till uppföljaren som hade en budget på 35 miljoner norska kronor och gör den till nordens dyraste skräckfilm.

Att den är mer påkostad, det märks. Inte minst från mängden statister till pansarvagnar och förstörelse, utan också hela filmen doftar cash. Finputsat kameraarbete och ett bredare manus, men Wirkola har ändå satt sin prägel på filmen vad gäller våld och humor. Hans humor är rätt grov, men han lyckas få in skämten på ett sånt naturligt och bra sätt så det blir roligt, jämfört med den grova humorn i tillexempel valfri high-school film.

Död Snö 2 är absolut en värdig och bra uppföljare, som behåller sina rötter på ett bra sätt och lyckas föra historien vidare utan att det ska kännas pressat och påtvingat. En recension för första filmen finns att finna här.

Död Snö (2009) är en av mina favoritfilmer, som alltid har sin plats i topplistan. 2014 kom uppföljaren och jag var i extas. Jag var däremot medveten om att uppföljare sällan lyckas. Men jag såg den och jag gillade den. Nu har det gått fyra år sedan jag såg den senast och jag kände att det var dags att damma av den inför den här artikelserien. Jag tyckte den var helt okej första gången jag såg den, men vad tycker jag nu? Filmen tar sin början precis där första filmen slutade. Martin blir attackerad i sin bil, men lyckas åka…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.