Djungelboken

Det råder ingen brist på produktivitet i Disneys underhållningsfabriker, parallellt med expanderandet inom både Marvel och Star-Wars universum, fortsätter Disney att blåsa nytt liv i sina gamla trotjänare. Efter spelfilms-versioner av Törnrosa (Maleficient 2014) och Askungen (Cinderella 2015) har turen nu kommit till Rudyard Kiplings Djungelboken.

(c) Disney

I händerna på John Favreau, nu mera  ”THE GO TO GUY” när det gäller publikfriande actionspektakel, skulle de numera ikoniska karaktärerna Baloo, Bagheera, Shere Khan och King Loui med flera, uppdateras från sina handtecknade föregångare med state of the art cgi och motion capture-teknik. Idris Elba, Bill Murray, Ben Kingsley, Scarlett Johansson och Christopher Walken, får äran att ge ytterligare liv till karaktärerna med sina röster. Den enda karaktären som inte skapats av ettor och nollor är såklart Mowgli, som spelas av debutanten Neel Sethi.

djunglebook3

Hur lyckas då Favreau förvalta materialet? Det Favreau lyckas med är att verkligen till fullo utnyttja tekniken för att skapa, vad jag vågar påstå, är de mest realistiska datoranimerade djuren hitintills. Favreu visar väldigt stor respekt för originalfilmen och återanvänder både viss musik och visuella grepp. Det är inget snack om att Djungelbokens visuella effekter är av yppersta klass, även om det är ganska tydligt att Neel Sethi springer omkring framför en green-screen. Däremot så lyckas inte filmen engagera på det känslomässiga planet i den utsträckning jag hoppats på. Det känns lite för välpolerat och säkert i scen efter scen, vilket  gör att intresset för berättelsen hamnar i skuggan av tekniken.
Djungelboken kommer få vilket barn som helst att tro att tigrar och björnar kan prata på riktigt och filmens tempo passar helt säkert dagens unga publik, men jag kommer med största sannolikhet återbesöka originalfilmen innan det blir en ny vända i Favreus digitala djungel.

© Disney på samtliga bilder.

Det råder ingen brist på produktivitet i Disneys underhållningsfabriker, parallellt med expanderandet inom både Marvel och Star-Wars universum, fortsätter Disney att blåsa nytt liv i sina gamla trotjänare. Efter spelfilms-versioner av Törnrosa (Maleficient 2014) och Askungen (Cinderella 2015) har turen nu kommit till Rudyard Kiplings Djungelboken. I händerna på John Favreau, nu mera  "THE GO TO GUY" när det gäller publikfriande actionspektakel, skulle de numera ikoniska karaktärerna Baloo, Bagheera, Shere Khan och King Loui med flera, uppdateras från sina handtecknade föregångare med state of the art cgi och motion capture-teknik. Idris Elba, Bill Murray, Ben Kingsley, Scarlett Johansson och Christopher…

Review Overview

Betyg

60

About Erik Larsson

Hinner allt mer sällan hitta tid att se och skriva om film i den omfattning jag önskar, därför är jag numera ofta extremt selektiv i mina val av filmer, klämmer dock in en och annan mainstream-film för att inte helt tappa kontakten med vad som är aktuellt. Är en av grundarna till Filmfenix och driver även filmpoden Film(sökarna).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.