Dirt 5

Ett av lanseringsspelen till både Xbox Series X och Playstation 5 var Dirt 5. Fjortonde spelet i Colin McRae Rally-serien är detta mer av arkad och häftiga banor än en mer realistisk stil. Codemaster släppte Dirt Rally 2.0 för dem som önskar det. Utvecklad av Codemasters Cheshire som gjorde Onrush för ett par år sedan och består av personerna bakom Drive Club kan jag se influenser får båda dessa spel.

Så nu är nästa generation med konsoler här och Dirt 5 är helt klart ett av spelen som folk kollat in väldigt noga. Sätter det en ny standard? Ja det gör det. Även om spel idag redan ser riktigt bra ut på konsoler är det helt klart så att Dirt 5 på en Xbox Series X ser riktigt bra ut. Bland det bästa jag har sett när det gäller racingspel faktiskt. Det finns detaljer här som jag inte sett innan och det imponerande hur lera slår upp bilen när jag kör. Codemasters Cheshire är också väldigt duktiga på vädereffekter och med hjälp av den nya hårdvaran blir det faktiskt en utmaning att köra när snön yr ner runt dig samtidigt som blixten slår ner en bit bort. Jag har faktiskt inte upplevt att bilspel sugit in mig på det sättet in. Det är imponerande. Det är härligt att också kunna spela ett nytt spel i 4K 60 fps. Detta är helt klart framtiden. Det går även att gå ner till 1080 för att få ännu mer detaljer om du önskar det.

Men det spelar ingen roll hur snyggt ett spel är om det inte är kul att spela. Så är Dirt 5 det? Både ja och nej. Det är inte det självklara valet jag hade hoppats på. Jag har spelat alla spel i serien och minns hur både Dirt och Dirt 2 var utmanande men samtidigt också hade en arkadkänsla. Men det gick inte heller att komma ifrån att gjorde du fel någonstans så var du körd. Perfektion var det som gällde. Dirt 5 är mer arkad och köra fort och häftigt. Tonen sätts direkt med Troy Baker och Nolan North som två skrikiga poddare som går igenom de olika spelsätten för dig. Jag är nog för gammal men jag uppskattade inte humorn och tonläget. ”It’s a STAMPEDE!!” Okej om du säger det.

Samma känsla när jag kör. Det är svårt att göra några fel som skadar mig i loppet. Det finns barriärer på sidorna som fångar upp mig så jag kan trycka plattan i mattan utan att behöva tänka på konsekvenserna. Onrush hade lite samma problem, ingen utmaning i hur du kör. Bara en stil, fort framåt utan att bry sig. Jag vill ha lite mer utmaning än så. Samtidigt så varierar svårighetsgraden väldigt. Vissa banor är cruise control utan att behöva bry sig för att nästa ligga sist hela tiden och knapp ha en chans att se vinna loppet. Och i båda fallen känns det inte som hur bra jag är spelar roll. Vissa lopp är helt lätta medan andra handlar mer om att uppgradera till rätt bil.

Samtidigt när Dirt 5 får det rätt är det jävligt rätt. När solen skiner ner på vattnet framför mig och jag kommer ut ur en tajt kurva och jag för ett ögonblick blir bländade och inte ser något samtidigt som motståndarna flåsar mig i nacken kan jag se att det finns ett riktigt bra bilspel här. Synd bara att det inte är där hela tiden.  

Ett av lanseringsspelen till både Xbox Series X och Playstation 5 var Dirt 5. Fjortonde spelet i Colin McRae Rally-serien är detta mer av arkad och häftiga banor än en mer realistisk stil. Codemaster släppte Dirt Rally 2.0 för dem som önskar det. Utvecklad av Codemasters Cheshire som gjorde Onrush för ett par år sedan och består av personerna bakom Drive Club kan jag se influenser får båda dessa spel. Så nu är nästa generation med konsoler här och Dirt 5 är helt klart ett av spelen som folk kollat in väldigt noga. Sätter det en ny standard? Ja det…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.