Die Hard Legacy Collection

En fras som sammanfattar en karaktär och har skapat en franchise som är lika etablerad som Bond, Rambo och Indiana Jones. Yippie Ki-Yay, Motherfucker!

Die Hard Collection 03

1988 kom första filmen i Die Hard-serien och då var det inte alls vanligt med en ensam vanlig hjälte som kämpade mot ondskan. Det var en tid då actionhjältar var synonymt med macho muskelberg som Arnold Schwarzenegger eller Sylvester Stallone. Regissören John McTiernan hade året innan gjort Rodjuret och var först tveksam till manuset till Die Hard som han tyckte var alldeles för mörkt. Efter viss övertalning tog han sig an projektet och alla förutfattade meningar kring hur en actionfilm skulle vara smulades abrupt sönder. En helt ny ansats hade växt fram och skulle ändra actiongenren.

Die Hard Collection 02

I Die Hard, som satte bollen i rullning, har vi hjälten John McClane (Bruce Willis) som motvilligt reser till Los Angeles för att återförenas med sin fru som gjort karriär. Själv är han polis i New York och tillsammans med resten i skyskrapan, där frun arbetar, blir han fast när ett gäng brottslingar tar över byggnaden. Brottslingarna leds av Hans Gruber (Alan Rickman) en skurk som lätt matchade allt vi sett i Bondfilmer tidigare. En enkel berättelse oklanderligt utförd med fantastisk action. McClane är ingen superhjälte eller muskelknutte. Han är bara en vanlig snubbe som råkade vara på fel plats på fel tillfälle och drivs av att göra sitt jobb trots den extraordinära situationen.

Die Hard Collection 04

Att Die Hard skulle bli den succé den blev hade ingen räknat med. Bruce Willis var inte förstavalet till huvudrollen och det var först när fem andra tackat nej till rollen som Bruce Willis fick erbjudandet. Då höll han på att runda av TV-serien Moonlighting och det kom som en överraskning för alla hur bra han ensam bar filmen på sina axlar. En annan som var en överraskning var Alan Rickman som gjorde filmdebut som den beräknande gangstern Hans Gruber. Rickman spelade teater och det var där McTiernan hade fått upp ögonen för honom. Bonnie Bedela som spelar McClanes fru Holly fick rollen efter Bruce Willis hade rekommenderat henne. Kombinera alla dessa element med McTiernans handfasta regi och vi har en av de absolut bästa actionfilmerna från åttiotalet.

kinopoisk.ru

När det två år senare var dags för Die Hard 2 avböjde McTiernan uppdraget. Finske Renny Harlin (Cliffhanger) regisserade vad som kan tyckas vara en remake av den första filmen fast på en flygplats istället. Filmen är baserad på boken 58 Minutes av Walter Wagner som filmen faktiskt följer till stor del. Visst är den underhållande och nästan lika kul som den första filmen, men det som uppenbart fattas är en lika färgstark skurk som Alan Rickman gestaltade i första filmen. Även denna utspelar sig under julhelgen och är en klart acceptabel uppföljare.

Die Hard Collection 07

I den tredje filmen med titeln Die Hard with a Vengeance återvänder McTiernan till regissörsstolen och året är 1995. Miljön har ändrats och nu kånkar den halvt alkoholiserade McClane runt New York tillsammans med Samuel L. Jackson för att lösa uppdrag åt gangstern Simon, eller så skadas oskyldiga. Det som gjorde de två första filmerna bra var den klaustrofobiska känslan och starka motpoler till McClane. Nu när båda dessa är borta försöker filmen hitta sig själv och blir bara en habil mittfåra-action, men med McClane. Actionsekvenser och spänning finns men det blir inte riktigt lika bra som förr.

Die Hard Collection 05

Hela tolv år senare och en fjärde film med titeln Live Free or Die Hard dyker upp på biograferna 2007. Undertecknad var minst sagt skeptisk till det hela men det hindrade inte filmen från att, trots elaka kritiker, bli en av de största framgångarna det året. McClane är fortfarande McClane fast äldre och mer luttrad. Den här gången måste McClane stoppa galningen Thomas Gabriel (Timothy Olyphant) som attackerar hela USA:s teknologiska infrastruktur. Samtidigt måste han rädda sin dotter Lucy (Mary Elizabeth Winstead). I regissörsstolen den här gången ser vi Len Wiseman (Underworld, Total Recall 2012) som försökte göra högoktanig action med retrokänsla samtidigt som CGI:n flödade. Det finns ingen avsaknad på explosioner, övervåld och dålig humor, men det var i mina ögon långt från den realism som skapade karaktären i första filmen.

Den sista eller kanske jag ska säga senaste filmen är A Good Day to Die Hard och där placeras McClane tillsammans med sonen Jack i Ryssland. McClane hamnar i en härva med Ryska politiker och CIA. Läs mer i Alexanders recension av filmen.

Die Hard Collection 06

Die Hard Legacy Collection samlar alla fem filmerna i en box som knappt tar någon plats i hyllan. Bilden i de första två filmerna är såklart bättre än DVD-versionerna men de är inte helt problemfria. Tredje filmen är klart bättre och de två senaste är av riktigt bra kvalitet. Samma summering går att göra för ljudet. Extramaterialet är förvånansvärt tunnsått och med tanke på hur eftertraktad den här boxen har varit hos fansen, kan jag önska att det fanns mer att gräva ner sig i. Det mesta fanns redan på DVD-utgåvorna och det är främst de sista två filmerna som fyller de luckor som de första filmerna har med avseende på extramaterial.

Die Hard Collection 08

John McClane har funnits som referens i vår popkultur de senaste 25 åren och det är riktigt trevligt att ha alla filmer i en box. Nu har det redan ryktats om en sjätte film så vi får se om det kommer ytterligare en box framöver. Personligen hade jag kanske nöjt mig med de tre första filmerna men extramaterialet på de två sista motiverar att äga boxen.

En fras som sammanfattar en karaktär och har skapat en franchise som är lika etablerad som Bond, Rambo och Indiana Jones. Yippie Ki-Yay, Motherfucker! 1988 kom första filmen i Die Hard-serien och då var det inte alls vanligt med en ensam vanlig hjälte som kämpade mot ondskan. Det var en tid då actionhjältar var synonymt med macho muskelberg som Arnold Schwarzenegger eller Sylvester Stallone. Regissören John McTiernan hade året innan gjort Rodjuret och var först tveksam till manuset till Die Hard som han tyckte var alldeles för mörkt. Efter viss övertalning tog han sig an projektet och alla förutfattade meningar…

Review Overview

Betyg

80

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.