Diablo III

Diablo III

Hello, my friend. Stay awhile and listen …

Handlingen i Diablo III tar sin början tjugo år efter händelserna i Diablo II. Tillbaka i Tristrams katedral söker Deckard Cain och hands skyddsling Leah efter uråldriga skrifter i hopp om att bringa klarhet i en olycksvarslande profetia. Mitt i deras sökande gör densamma sig påmind då en stjärna slår ner i katedralen och slukar den åldrige Deckard i en blåglödande krater. Lockad av himlafenomenet anländer våran hjälte till New Tristram där de döda nu stiger från sina gravar och betydligt värre faror börjar ge sig tillkänna.

Spelet är sina rötter troget och bjuder på klassisk hack-’n’-slash som känns välbekant och nostalgisk på det bästa av sätt. Innan jag börjar mitt äventyrande får jag välja mellan fem olika klasser; barbar, demonjägare, häxdoktor, munk eller trollkarl – alla med sina unika egenskaper och spelstilar. Jag får även bestämma om min karaktär ska vara en man eller kvinna och namnge denne, innan jag beger mig ut för att dräpa horder av demoner och samla på mig drivor av guld och föremål. För låt oss vara realistiska, ingen äventyrare i Sanctuary – Diablos spelvärld – riskerar sina liv för att stoppa Diablo och hans hejdukar. Denna till synes nobla gärning är bara en sidoeffekt och en nödvändighet i jakten på glänsande utrustning och mäktiga attacker, vilka i sig endast är verktyg för att slita allt större demoner i stycken och plundra deras kadaver på än mer skatter.

Diablo III

Precis som Live Arcade-versionen av Torchlight så är Diablo III ett lysande exempel på hur en konsolkonvertering görs rätt. Blizzard har med stor omsorg gått över varje detalj och finjusterat spelet för att passa formatet. Menyerna har gjorts om från grunden för att vara tydliga och lättnavigerade med handkontroll, och istället för att klicka på marken för att guida min karaktär styr jag den nu direkt med vänster styrspak. I stridens hetta må kontrollen inte vara så precis som med mus och tangentbord, men jag upplever det inte som ett problem utan uppskattar istället den nya och bekväma kontrollmetoden. Det går även att göra snabba undanmanövrar med hjälp av den högra styrspaken. Dessa kan dock kännas en aning förvirrande då jag ofta rullar åt sidan eller tar ett skutt bakåt, ser hur fienden slår i tomma luften, men fortfarande tar skada från attacken.

Diablo III

Loot-systemet har också fått sig en genomgång då det kontroversiella auktionshuset plockats bort. Mängden loot har minskats men förbättrats och även om den fortfarande är frekvent behöver jag inte sålla bland det som ligger på marken för att slippa springa omkring med 14 stycken DMG 2-3 Short Swords i min packning. Legendariska föremål har också blivit något vanligare då möjligheten att köpa dem i auktionshuset inte längre finns.

Självklart så kan även konsolversionen av Diablo III spelas i co-op med upp till fyra spelare – online, på delad skärm, eller i en mix av de båda. Möjligheten att spela med tre vänner hemma i soffan är en trevlig, och numera alltför sällsynt, funktion som dock medför en del begränsningar. På delad skärm inskränks rörelsefriheten till gruppens närhet och när någon vill gå igenom sin karaktärs utrustning eller egenskaper får de andra snällt vänta då en spelares menyer upptar hela skärmen. För att minska menybläddrandet finns därför ett snabbsystem som visar basinformation om nyligen upplockade föremål och låter en använda eller kasta dem med ett enkelt knapptryck. Att ta med sig sin karaktär till en kompis spelkonsol är däremot inget problem utan görs enkelt med ett USB-minne eller direkt via molnlagring – förutsatt att du och din vän spelar samma konsolversion av spelet.

Diablo III

Om du är ett dedikerat fan av Diablo eller hack-’n’-slash i allmänhet så har du redan spelat PC/Mac-versionen av Diablo III. Den nya konsolversionen kan beskrivas som originalets lite mer avslappnade tvilling. Ett spel som lovar att underhålla dig och dina mindre inbitna vänner i det kommande höstmörkret.

About Adam Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.