Det våras för Science-Fiction

Det kanske känns helt sjukt att säga att det våras för någonting när det snart är dags att ställa om till vintertid. Jag är nog dock inte ensam om att tycka att det känns som att vi befinner oss i en ny våg av science-fiction för tillfället. På bio kan du just nu gå och se The Martian som jag recenserade för hemsidan häromveckan. I december kommer nya Star Wars-filmen samt den nya tv-serien The Expanse. Vill du vara förberedd finns det en massa böcker att förbereda dig med innan du ser någon av dessa filmer eller tv-serien. Precis som film så gör sig böcker också bra när vi nu under hösten och vintern behöver drömma oss bort.

themartianb

The Martian är skriven av författaren Andy Weir och är dessutom hans debutroman. Det är nog imponerande att boken är författarens debutroman, att den dessutom blivit en film regisserad av Ridley Scott hade nog inte ens författaren kunnat förutspå i sin vildaste fantasi. Själv läste jag boken innan filmen släpptes och vill vara noga med att belysa att den går bra att läsa både innan eller efter du har sett filmen. Även om filmen är boken trogen så finns det mycket nytt att upptäcka även om du har hunnit se filmen på bio. Likaså om du läst boken och bara vill uppleva den i rörligt format så finns det nyheter för dig som bokläsare.

Print

Tv-serien The Expanse är baserad bokserien med samma namn, skriven av författarduon James S.A. Corey. Första boken i serien heter Leviathan Awakes släpptes 2011 och blev snabbt en storsäljare i USA. I somras släpptes femte delen i bokserien men jag har bara hunnit läsa fram till den andra. Bokserien handlar om en framtid där hela solsystemet har blivit koloniserat, människor bor på flera planeter och även i asteroidbälten där gruvarbetare utvinner mineraler. I jakten på en försvunnen kvinna uppdagas en konspiration och en upptäckt som kan förändra mänskligheten för evigt. Om tv-serien lever upp till bokserien så har vi något häftigt att vänta oss. Det är ännu oklart vilken kanal serien landar på när den börjar sändas i Sverige men jag kommer att påminna er!

 starwarsse

När det gäller Star Wars så finns det en hel uppsjö av serietidningar och böcker som hunnit släppas under året som gått. Den senast färdigställda serien av serietidningar heter Shattered Empire och utspelar sig efter Return of The Jedi. Sedan Disney köpte rättigheterna för Star Wars har Marvel börjat ge ut tidningar som nu till hör officiella berättandet inom Star Wars-universumet. Serietidningarna går att beställa online eller köpa digital via Marvels egen app. För att hitta alla serietidningarna och böckerna som släppts är det bara att söka på Star Wars på webbutiker och sökmotorer samt sortera på senast släppt material. Vi fans av Science-Fiction lever i spännande tider, det är bara att kasta sig in!

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.