Det Våras För Parodifilmen

Nja, ta inte rubriken bokstavligt. Parodifilmens storhetstid var för många herrans år sedan. Men när spårade det ur, och varför? Jag har funderat på det och tänkte dela med mig av mina tankar om genren.

Parodifilm är baserad på filmer med olika genrer, främst action, drama och skräck, och lägger till en sarkastisk och humoristisk ton. På senare tid är det främst skräckfilmer som parodierats. När man nämner parodifilm så är det främst regissören Mel Brooks de flesta tänker på. Mel Brooks står för underhållande filmer som bland annat Spaceballs och Blazing Saddles. I Sverige har alla hans filmer döpts om till ”Det våras för…”, något som uppskattas mycket väl av regissören själv. Tydligen var det en svensk översättare som satte titeln från originalet The Producers till Det Våras För Hitler efter ett musikalnummer ur filmen, som först hette Producenterna i Sverige, men fick ingen vidare framgång. Efter namnändringen blev det dock en braksuccé och på den vägen är det. Det har blivit lite av en franchise.

[youtube]https://youtu.be/NfDUkR3DOFw?list=PL624VFhGOvbIplTDU2uwWYICX1IP679b_[/youtube]

The Producers satte ribban för parodifilm och från 70-talet fram till mitten av 90-talet kom det mängder av underhållande filmer i genren. För att nämna några (utöver Mel Brooks filmer) så finner vi bland annat Airplane!, Naked Gun och Hot Shots!, där samtliga har fått en eller fler uppföljare. I både Airplane! och Naked Gun så ser vi skådespelaren Leislie Nielsen som gjorde karriär inom parodier. Förutom tidigare nämnda så har han gjort bland annat Spy Hard, Wrongfully Accused, Scary Movie 3 & 4 och Superhero Movie. Hans humoristiska timing är genial.

Av någon anledning dog genren ut i slutet av 90-talet, men fick en uppsving i början av 00-talet tack vare bröderna Wayans och deras parodi på slasherfilmer som Scream och Jag vet vad du gjorde förra sommaren. Scary Movie öppnade fönstret för att fler skulle följa deras spår. Tyvärr spårade det ur och flertalet blablabla Movie filmer dök upp i början på det nya millenniet fullt med toaletthumor, knark och snusk. Något som en gång i tiden var genialt genomtänkt och välproducerat blev istället något som alla dolda regissörer och manusförfattare kunde slänga ihop under en månad för att få ihop till brödfödan. Det fanns inte längre någon baktanke i skämten, utan de spottades ut på löpande band för att publiken skulle skratta så ofta som möjligt. Det fungerar inte så. Det ska vara väl genomtänkta skämt som nästan ska gå över huvudet på tittaren. Man ska kunna se en parodifilm flera gånger och varje gång kunna upptäcka något nytt att dra på smilbanden åt.

[youtube]https://youtu.be/OBuAfIjsFVk?list=PL624VFhGOvbIplTDU2uwWYICX1IP679b_[/youtube]

En film jag glömt att nämna har Val Kilmer i huvudrollen som den Elvis-liknande karaktären Nick Rivers, den WWII spion-inspirerade Top Secret!. Det är en film som sällan nämns i dessa sammanhang.  Top Secret! är skriven och regisserad av David Zucker och Jim Abrahams, som även gjort Naked Gun och Hot Shots!, men även varit inblandad i katastroferna Scary Movie 3 och 4. Av någon anledning gillade jag dock Scary Movie 5, som ändå hade tagit vara på det som var charmigt med parodifilmer för ett 20-tal år sedan. Även den är regisserad och skriven av David Zucker.

I Sverige har det varit populärt att göra parodier i tv-program som Hey Baberiba och Partaj!, men det är inte alls lika vanligt med filmer. En film som kan nämnas är Kommissarie Späck, regisserad av Fredde Granberg, som gör narr av den populäraste genren i vårat avlånga land, polis-filmer. Den är faktiskt inte så dum som man kan tro. Det mesta som behövs finns där. Även små saker, som att Fredde Granberg dyker upp som indian och skjuter pilar under några sekunder i filmen, finns där. Makes no sense, men är förbaskat roligt.

[youtube]https://youtu.be/GQxE58v7s6g?list=PL624VFhGOvbIplTDU2uwWYICX1IP679b_[/youtube]

Avslutningsvis skulle jag vilja uppmana er till att kommentera inlägget med er favoritfilm i genren. Vad gör en bra parodifilm? Några roliga minnen?

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

2 comments

  1. Jesper nordeman

    Hotshots både 1ab o 2an ligger mig varmt om hjärtat och även det våras för.. Filmerna det är som bästa parodierna enligt mig!! Älskar ju hotshots 2 då han matar ner soldaterna och det står denna film är värre än robocop osv! Vet inte varför dom är så bra men som var bättre förr helt enkelt, för nu tittar jag knappt på parodier längre för dom e inte alls lika roliga !!

  2. Austin Powers filmerna bra, om jag får säga det själv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.