Destiny

Destiny-02Livet börjar vid 20 sägs det. Pratar man karaktärsnivåer och Bungies storsatsning Destiny så är man helt rätt ute. För Destiny är riktigt bra på nivå 1-19, men blir något helt annat vid nivå 20. Det är då spelet öppnar upp sig och blommar ut. Men vi börjar från början.

Min avatar vaknar upp i närheten av en rostig bil i ett Ryssland långt in i framtiden. Runt mig sträcker sig rader av rostiga vrak så långt ögat kan nå. Något försöker få min uppmärksamhet. Det är ett svävande mekaniskt öga som med Peter Dinklages lätt lakoniska stämma försöker få mig att fatta att här är det dumt att ligga och slöa. När en handfull utomjordingar med fyra armar och illasinnat uppsåt börjar söka längre bort i den uråldriga bilkön hajar jag vinken och springer mot närmsta skydd. Dags att hitta ett vapen.

Denna lilla introduktion tillsammans med en handfull korta mellansekvenser är det enda som berättas för mig utanför själva spelandet. All annan mytologi, handling och karaktärsmotivation tar mitt flygande robotöga, även kallad Ghost, hand om tillsammans med så kallade Grimoire cards som jag uppmanas läsa om på nätet. Det är således inte handlingen som är poängen med Destiny, även om det går att läsa rätt många spaltmeter bakgrundshistoria i de väldigt ospontana nätkorten. Nej här är det kuta och skjuta som gäller, om och om och om igen. Det finns lite variation på sidouppdragen, men det är inte stor skillnad. Sån tur då att actionmekaniken är gudomligt bra. Skjutandet, springandet och kanske framför allt hoppandet (både enkel-, dubbelt-och trippelhopp) är otroligt lätthanterligt. Det gör mig ingenting att de flesta uppdrag är varianter på “döda X antal av Y”, för det är så sanslöst roligt att skjuta saker i det här spelet.Destiny-03

Främsta anledningen är spelets lilla men ändå omväxlande arsenal av vapen. Det finns mängder av varianter på de fyra grundvapen, de tre specialvapen och de två tunga vapen som man väldigt tidigt i spelet får tag i. De allra flesta går att uppgradera genom användning så att olika sikten, ammostorlekar och andra specialiteter låses upp. Vapnen är alla väldigt snyggt designade både vad gäller animation, ljud och utseende och det går verkligen att bli fäst vid sitt favoritvapen. Ju mer unika de är desto mer möjligheter att uppgradera och skräddarsy. Vid nivå 20 får man tillgång till en helt ny variant av både pansar och vapen som gör spelet ännu roligare. Fienderna består av flera olika utomjordlingsraser som beter sig lite annorlunda från varandra och som kräver olika taktiker. De har också olika svagheter som går att exploatera. AIn är dum på ett smart sätt och går således att lura på olika sätt. Det finns också en poäng i att ibland slå till taktisk reträtt för att ge sig på en strid från en ny vinkel.

Destiny lanserades som en mix av MMORPG och FPS. Ska jag välja ett rollspel jag tycker att detta liknar mest så går tankarna mer till Pokemon än till World of Warcraft. Världen är klart underordnad samlingsbegäret. Borderlands har nämnts som en föregångare och på många sätt stämmer det, men Destiny har inte i närheten av den charm som Borderlands visat upp. Istället är det spelets otroliga tillgänglighet som är dess stora styrka. Det går fort att dra igång, fort att hitta medspelare, både genom din vänlista eller om du behöver två andra nötter för en snabb halvtimmes räd. Jag har blivit utslängd ett handfull gånger under de timmar jag spelat men det går fort som sjutton att ta sig tillbaka upp i sadeln igen då spelet tillåter dig att hoppa tillbaka in i ditt fire team nästan var som helst. Ett tips är att inte ladda ner andra spel från PSN då spelet är väldigt beroende av din internetuppkoppling.Destiny-04

Och så har vi det här med nivå 20. Jag hade på runt tio timmar “klarat” Destiny när jag nådde den magiska nivån. Normalt sett när jag spelat igenom ett spels huvudhandling brukar jag lägga ner och byta till något nytt. Det finns undantag och detta är definitivt ett sådant. För det är vid nivå 20 som de riktigt roliga utmaningarna blir tillgängliga. Bungee har dessutom varit väldigt bra på att kasta ut nya uppdrag, räder och utmaningar både dagligen och veckovis. Så om du verkligen gillar spelmekaniken kommer du verkligen att ha saker att göra.

Livet börjar vid 20 sägs det. Pratar man karaktärsnivåer och Bungies storsatsning Destiny så är man helt rätt ute. För Destiny är riktigt bra på nivå 1-19, men blir något helt annat vid nivå 20. Det är då spelet öppnar upp sig och blommar ut. Men vi börjar från början. Min avatar vaknar upp i närheten av en rostig bil i ett Ryssland långt in i framtiden. Runt mig sträcker sig rader av rostiga vrak så långt ögat kan nå. Något försöker få min uppmärksamhet. Det är ett svävande mekaniskt öga som med Peter Dinklages lätt lakoniska stämma försöker få…

Review Overview

Betyg

80

About Anton Bjurvald

Anton Bjurvald äter från alla filmtallrikar, även om han är mycket försiktig med svensk film och skräck. Båda ger mer obehag än glädje och får alltså förtäras i små doser. Han ger automatiskt två fenixar extra i betyg till filmer med mustascher, dinosaurer och/eller som uppfyller Bechdel-kraven. Vid sidan om filmintresset driver han två entusiastiska podcasts om serietidningar respektive NHL-hockey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.