Derek

Efter The Office, Extras och Life’s Too Short har förväntningsdjävulen på min ena axel redan på förhand knockat den objektiva ängeln på min andra. Efter att ha låtit Netflix rada upp de sju episoderna ska jag nu försöka väcka min objektivitet igen, och berätta om Derek.

Derek 01Derek är autistisk och älskar sitt liv. Han arbetar som trivselförhöjare på ett äldreboende och är så godhjärtad att ingen kan ogilla honom. Hans bästa vänner är Dougie, som jobbar där som vaktmästare, och Kev som också är där om dagarna. Föreståndarinnan Hannah kanske inte är helt förtjust i att Kev dricker öl och pratar sex när han egentligen inte ens borde vara där, men Derek gillar honom och hon gillar Derek så det får gå. Med det ansvar som Hannah har för seniorernas hälsa och för hemmets fortsatta existens blir det många övertidstimmar. Detta får dejtandet med Tom, som hon är väldigt förtjust i, att sakta tyna bort. Något som även Dereks äldre vänner gör, och en i taget försvinner de med en bit av hans väldiga hjärta.

Derek, Ricky Gervais

Life’s Too Short hade sin största styrka i de pinsamma situationer som Warwick Davis ständigt försatte sig i. Kändisinhoppen fungerade bättre i Extras, men i det stora hela var det två jämbördiga serier. I Derek förlitar sig Ricky Gervais varken på sina celebra vänner eller på pinsamheter, då detta inte i första hand är en humorserie. Samtidigt som Gervais aldrig har varit så nära den avskalade äktheten i genombrottet The Office, har han aldrig heller varit så långt från den seriens ständiga skratt. Det finns en hel del roliga poänger även i Derek men då han undviker svarta skämt om livets slut, en viktig del av serien, blir det stor betoning på drama. Detta är den första serien Gervais gör utan sin ständiga manuspartner Stephen Merchant, så kanske påverkade det valet av en allvarligare ton.

Hannah spelas av Kerry Godliman som gör en sådan där omtänksam och charmig kvinna som Gervais skriver så bra. Jag tänker i första hand på Dawn i The Office, men det busiga i henne har blivit till obegränsad omtänksamhet hos Hannah. Jag imponeras även av Karl Pilkington från En idiot på resa som för första gången inte spelar sig själv, eller i alla fall inte till 100 procent, som Dougie. Samtidigt som jag ler när jag tänker på hur väl det stämmer överens med Pilkingtons personlighet, är det lite synd att han nu bestämt sig för att sluta skådespela. Det största genombrottet gör David Earl som den totalt skamlöse Kev. Han har till exempel inga problem med att släppa sig under hela bussresan till biblioteket, där han sedan har en unik förmåga att hitta lektyr till herrtoaletten. Utan Kev vore serien inte tillräckligt rolig för att intressera mig, men han räddar den, samtidigt som han i säsongens slut även står för det mest gripande ögonblicket.

Derek, Ricky Gervais

Vad kan man då säga om Ricky Gervais egna karaktär, Derek? Jag kan konstatera att Gervais alldeles säkert har studerat autistiska personer. Hans minspel är väldigt detaljrikt och realistiskt, och det är tydligt att han vill visa respekt för sjukdomen. Det är hans mest utmanande roll sedan David Brent, men inte alls lika nyanserad. Derek är autistisk och snäll, medan kontorschefen hade tillräckligt med karaktärsdrag för att fylla hela den här recensionen. Dereks ansikte är ändå vad som gör seriens dramatiska scener gripande, men Gervais skriver inte drama lika bra som komedi. Dessutom tycker jag att han bör lämna dokumentärkonceptet nu. Om han måste prata med kameran kan han göra det utan att vi ska behöva tro på att ett team följer varje steg han tar. Lämpligtvis redan till David Brent-filmen som ska ha premiär 2015.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

4 comments

 1. Jag har, ännu, inte sett serien men står det helt klart att Derek är autistisk?

  Ricky Gervais: Derek isn’t disabled – he’s just not that Bright

  ”….the Extras star is adamant that his intention has never been to imitate the mentally or physically disabled and he defended his new character at a Bafta launch of Derek.

  ‘I’ve never thought of him as disabled,’ Gervais told The Independent at the press launch.

  ‘He’s not that bright but he’s cleverer than Baldrick (from Blackadder), he’s clever than Father Dougal (a character in Father Ted)… he hasn’t got as big a problem as Mr Bean.

  ‘When I portray a disabled person I get a disabled person to play them – the woman who was wheelchair-bound in The Office, the guy in Extras with Down’s syndrome was a Down’s syndrome actor.’”

  – metro.co.uk

 2. Gervais har få utstå en hel del kritik för serien och det är uppenbart därför han är så försiktig med att diagnostisera Derek. Bland annat hade han visst, i något annat sammanhang, använt ordet ”mongs” på Twitter innan seriens premiär.

  Efter att ha sett serien kommer du inte ha några tveksamheter till att Derek är mentalt handikappad på något sätt. Hans jämförelse med Baldrick är särskilt befängd. Sedan om det är autism eller något annat uttalas aldrig, förutom av en handläggare på kommunen som lyfter frågan. Autism kan som jag förstått det arta sig på många olika sätt, och det är i alla fall föräldrar till just autistiska barn som blivit allra mest upprörda av serien. Jag kunde ha valt att skriva ”mentalt handikappad” genom recensionen, men min uppfattning är att han är autistisk, så då valde jag att skriva det.

  För övrigt anser jag att Rick Deckard är en människa.

 3. ”För övrigt anser jag att Rick Deckard är en människa.”

  Du levererar det ena kontroversiella antagandet efter det andra. Du är modig.

 4. Jag tyckte det var lika bra att slänga med det på samma gång. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.