Den unge Zlatan

Som sjuttonåring gjorde han debut för A-laget i Malmö FF, mindre än två år senare var han såld till Ajax i Amsterdam. Idag är Zlatan Ibrahimovic känd över hela jordklotet som en av världens bästa fotbollsspelare. I Den unge Zlatan, regisserad av bröderna Gertten, får du se början på Zlatans resa mot den fotbollsspelare han är idag. Vem är egentligen den unge Zlatan?

denungezlatan3

Runt millennieskiftet skapade Malmöbröderna Fredrik och Magnus Gertten två dokumentärer centrerade kring fotbollsföreningen Malmö FF. I Blådårar 1 och 2 fick vi följa fans, spelare och klubbens ledning mittibland allt engagemang som en fotbollsförening kan skapa. Under inspelningen av dessa två dokumentärer filmade bröderna Gertten mycket material med den då unge talangen Zlatan Ibrahimovic. Ibland allt material som de två filmskapande bröderna filmade fanns det stora portioner som aldrig användes. Det är med hjälp av detta material, videor från matcher och nyinspelade intervjuer som Den unge Zlatan har vuxit fram. En historia som många fans har följt men kanske inte helt och hållet minns eller har förstått. Tack vare allt oanvänt material får vi en förvånansvärt ärlig och öppen bild av en framväxande idrottsstjärna som idag är betydligt mer svårtillgänglig.

denungezlatan4

Om vi för en stund plockar bort Zlatan Ibrahimovic ur ekvationen, blir det enklare att belysa hur stark storyn är i Den unge Zlatan. Filmen handlar om en ung fotbollstalang med utländskt ursprung som trots en tuff uppväxt lyckas på den stora fotbollsscenen i Europa. En resa som inte är helt enkel och långtifrån fri från motgångar. Det är en berättelse som lägger fokus på en individs utveckling, mål och drömmar, en berättelse som inte kräver att du är särskilt intresserad av fotboll. Genom denna korta beskrivning finns det redan en historia som väcker intresse och lägg sedan till att det är Zlatan Ibrahimovic som är talangen så blir det fullt förståligt att intresset för filmen har vuxit sig stort. Att bröderna Gertten vände kameran mot just Zlatan Ibrahimovic kan ses som ren och skär tur men de menar själva i intervjuer att han redan då hade något alldeles extra.

Filmen följer Zlatans resa i Malmö FF parallellt med den resa han gör i sin nya klubb Ajax i Amsterdam. Två berättelser som till viss del speglar varandra men som också skildrar två olika delar i fotbollsspelarens karriär och liv. I de båda klubbarna vet Zlatan själv hur bra han är men han har problem med att prestera när det verkligen gäller. Gamla intervjuer med Zlatan varvas med olika spelare, tränare och vänner som Zlatan har stött på under sin karriär. Ibland dessa får vi träffa den egyptiske fotbollspelaren Mido, fotbollstränaren Ronald Koeman, sportchefen Leo Beenhakker och många fler. Det gamla materialet ifrån Blådårar-tiden får nya dimensioner tillsammans med de nya reflektioner intervjuerna bidrar med. Mido är förvånansvärt öppen och självkritisk kring den tiden han själv spenderade med Zlatan i Ajax. Han ger ett exempel på vad som kan hända när alla pusselbitar inte faller på plats i en fotbollsspelares karriär.

denungezlatan2

Det var med en viss oro som jag satte mig ner och såg Den unge Zlatan, en oro för att filmen skulle kännas som en potpurri av gamla klipp utan en stark berättelse. En och en halv timme efter att jag satte mig i biosalongen hade bröderna Gertten bevisat att denna oro var helt felplacerad. De luckor som eventuellt fanns i det tillgängliga materialet fylls sömlöst ut av alla de nya intervjuer som gjorts. Tillsammans med ett elegant filmklippningsarbete och lagom känslosam musik har filmskaparna gjort en dokumentär som berör och ger tittaren gåshud. Den enda intervjun som saknas är egentligen med huvudpersonen själv men Zlatan Ibrahimovic är inte längre den lättillgänglige tonåringen som han är i filmen. Bröderna Gertten använder sig av gammalt och nytt material för att skapa en historia som delger oss ny information kring hur Zlatan blev den person han är idag.

Bröderna Gertten visar med denna film prov på att de är ibland Sveriges främsta dokumentärfilmsskapare. De är skickliga på att hitta och fånga berättelser som gör att deras dokumentärer känns lika spännande att se på bio som alla de andra filmerna som visas på reportoaren för tillfället. Styrkan i Den unge Zlatan ligger främst i att berättelsen berör oavsett om du är en fotbollssupporter eller ej. Det är en historia om en tonåring som växer upp och blir en man, en historia som visar att framgång inte bara är en dans på röda rosor. Ett viktigt meddelande för alla ungdomar som växer upp i dagens Sverige och samtidigt en spännande historia om vem Zlatan var innan hela världen kände till honom.

Fotnot: Filmen har premiär på onsdag den 17:e februari.

 

Som sjuttonåring gjorde han debut för A-laget i Malmö FF, mindre än två år senare var han såld till Ajax i Amsterdam. Idag är Zlatan Ibrahimovic känd över hela jordklotet som en av världens bästa fotbollsspelare. I Den unge Zlatan, regisserad av bröderna Gertten, får du se början på Zlatans resa mot den fotbollsspelare han är idag. Vem är egentligen den unge Zlatan? Runt millennieskiftet skapade Malmöbröderna Fredrik och Magnus Gertten två dokumentärer centrerade kring fotbollsföreningen Malmö FF. I Blådårar 1 och 2 fick vi följa fans, spelare och klubbens ledning mittibland allt engagemang som en fotbollsförening kan skapa. Under inspelningen av dessa två dokumentärer filmade bröderna…

Review Overview

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.