Den blomstertid nu kommer

Jag tjatar ofta hur mycket jag tycker om Crazy Pictures och deras sätt att skapa. Därför har jag länge sett fram emot deras första långfilm, Den blomstertid nu kommer. Förhoppningarna var skyhöga när jag satte mig i biosalongen.

Alex är en ung kille vars liv inte är det bästa. Pappan är aggressiv och mamman är motsatsen. Dessa plus och minuspoler går inte ihop och modern flyr och lämnar Alex kvar med sin far. Men det dröjer inte länge innan även han får nog och lämnar sin far för att ta sig till Stockholm och bli en framgångsrik musiker. I tankarna bär han hela tiden med sig sin tonårsförälskelse Anna och deras vägar korsas i samband med att Sverige befinner sig under attack.

Att det är Crazy Pictures som har gjort filmen är självklart. Okända skådespelare från deras tidigare kortfilmer finns med, musiken känns igen och bildspråket är vattenstämplat med filmkollektivet fingerfärdighet vid klippbordet. Att kunna skapa något verklighetstroget med praktiska och digitala effekter vet de flesta att Crazy Pictures verkligen kan, och det har de tagit tillvara på. Musiken, som är skapad av Gustaf Spetz, fungerar fantastiskt bra. I början av filmen så är det inte jättemycket dialog, men musiken tillsammans med ett fantastiskt foto trollbinder tittaren och det är otroligt svårt att förflytta tankarna till något annat.

Skådespelet är fantastiskt bra, och jag blir förvånad om inte Jesper Barkselius vinner en Guldbagge för bästa manliga biroll som Alex pappa. Christoffer Nordenrot, som spelar huvudrollen som Alex, är också riktigt bra, men det är han alltid. Alla skådespelare är fantastiska och har enorm inlevelse. I många scener saknas dialog och karaktärernas ansiktsuttryck och kroppsspråk får istället berätta vad som händer, och det är verklighetstroget.

Crazy Pictures har verkligen lagt ner hjärta och själ i hela produktionen. Filmen har en budget på cirka 18,5 miljoner kronor, vilket är relativt lite för en svensk film. För att sätta det i kontext så hade Lukas Moodysson’s film Tillsammans en budget på 17 miljoner kronor, och det var för arton år sedan. Så de vet verkligen hur man skapar en fantastisk film med små medel. Och att de har filmat hela filmen i eller i närheten av Norrköping är något som jag verkligen uppskattar. Det blir en helt annan ton över filmen och jag känner hur mycket kärlek de har lagt ner på filmen, trots flertalet motgångar och tuffa perioder.

Jag har väldigt svårt att sätta betyg 5 av 5, och det ska till väldigt mycket för att jag ska göra det. Crazy Pictures har lyckats! Den blomstertid nu kommer är det absolut bästa i filmväg som någonsin gjorts i Sverige. De har tagit en story som inte alls hör hemma i svenskt filmskapande och med deras enorma talang för skapande så har de lagt ribban enormt högt för kommande storfilmer i vårat avlånga land. Det har gått några timmar sedan jag såg den och alla känslor som filmen förmedlar bär jag kvar. En enormt vacker, spännande, verklighetstrogen och ambitiös film som jag rekommenderar alla att se!

Här hittar ni det vackra soundtracket till filmen

Jag tjatar ofta hur mycket jag tycker om Crazy Pictures och deras sätt att skapa. Därför har jag länge sett fram emot deras första långfilm, Den blomstertid nu kommer. Förhoppningarna var skyhöga när jag satte mig i biosalongen. Alex är en ung kille vars liv inte är det bästa. Pappan är aggressiv och mamman är motsatsen. Dessa plus och minuspoler går inte ihop och modern flyr och lämnar Alex kvar med sin far. Men det dröjer inte länge innan även han får nog och lämnar sin far för att ta sig till Stockholm och bli en framgångsrik musiker. I tankarna…

Review Overview

Betyg

100

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.