Deadpool 2 (4K UHD)

Pratet kring att Deadpool skulle bli långfilm och barnförbjuden var blandad. Vissa var förväntansfulla, medan många trodde att den skulle floppa, då den största målgruppen för superhjältefilmer är äldre barn och tonåringar. Men som de flesta redan vet så är inte Deadpool en superhjälte. Han är en anti-hjälte. En riktigt grym sådan, och nu är han tillbaka.

Det har gått en tid sedan första filmen och Wade och Vanessa planerar att bilda en familj. Livet tar dock en snabb vändning och Wade, eller rättare sagt Deadpool, blir lärling hos X-men. Deras första uppdrag involverar den unge Russell, en ung mutant på ett misskött barnhem för likasinnade. Den unge mannen har mycket ilska inom sig och kräver hämnd på hemmet, där de blev misshandlade och experimenterade på. Där går det dock inte heller speciellt bra och både Russell och Deadpool blir förda till ”The Ice Box”, ett fängelse för mutanten. Hur kan det vara lönt tänker ni? Jo, det är nämligen så att varje fånge får ett speciellt halsband som tar bort deras superkrafter. I isboxen är de ingen. Wade känner smärta och blir genast dålig pga sin cancer. Just då stormar Cable in, filmens superskurk. Han är ute efter Russell som i framtiden kommer mörda Cable’s familj. Men Deadpool går inte med på det.

Jag hade väntat mig att den skulle vara lite halvdan och framtvingad för att göra fans nöjda, men jag hade fel. Precis som i föregångaren så är det humor på humor, klockrena referenser och brutala fightingscener. De sparar inte på krutet. För de som gillar Marvel-filmerna, men inte är speciellt insatt i hela deras universum så är Deadpool en bra smakbrytare för oss lite äldre fans. Det är vad jag menar längre upp i texten, att bolagen vågade låta Deadpool vara så brutalt störd som i serietidningarna och hålla på 15-årsgränsen var ett bra drag. Filmen Logan gjorde likadant och även den är riktigt bra. Nämnda film får sig såklart en känga, redan i inledningsscenen.

Fjärde-väggen-brytande, rödklädda Deadpool är rapp i käften och tar inget på allvar, men nu måste han börja ta saker och ting på allvar. Det är en mörkare och mer tragisk story än föregångaren, men som sagt så behåller den det bästa från första filmen. Den är dock lite mer sparsam på fjärde-väggen-brytningarna. Eller så är det något en inte tänker på där i biofåtöljen nu när Deadpool redan har presenterats och vetskapen om hans sätt att prata med publiken finns.

Filmen har en bra story som flyter på utan krimskrams. Ryan Reynolds är som klippt och skuren för den här rollen. Och apropå roll, så får vi även se svenske Bill Skarsgård i en liten, men mindre betydande roll som en i den nystartade gruppen X-Force. Naturligtvis återkommer Negasonic Teenage Warhead och Colossus för att försöka styra upp Wade’s liv och… Karriär? Men då Deadpool gör sig ovän med hans kompismutanter så får han lov att starta en egen grupp där bland annat Skarsgård ingår. Men det var en liten roll som sagt. Istället får vi möta Domino, vars superkraft är ren tur. Och det kommer hon långt med. De blir en bra duo och kollaborerar på ett bra sätt.

Filmen är dryga två timmar lång, men som tittare så hinner man aldrig tröttna. Det är alltid en perfekt dos våld, humor eller allvar som håller en kvar. Gillade ni första, så kommer ni garanterat gilla Deadpool 2 minst lika mycket. Jag tror nog till och med att jag gillar den mer än den första, men jag måste smälta in allt galenskap som jag har varit med om idag först och främst. Men glöm inte att sitta kvar till eftertexterna!

Utgåvan:
Att se Deadpool 2 i 4k är ingen enorm uppgradering
jämfört med blu-ray-utgåvan. Med det sagt, det är ändå uppenbart att denna utgåva är både skarpare och mer omfattande i sin färgpresentation än vad blu-ray-utgåvan är. Ljudet levereras på ett Dolby Atmos-spår (även om det inte framgår på fodralet) och ett 5.1-spår. Själv använder jag mig av 5.1-ljudsystem och var riktigt nöjd med vad jag hörde. Om ni har ett Dolby Atmos-ljudsystem får ni gärna kommentera och berätta om er upplevelse! Summa summarum är detta en okej release som inte sticker ut ur mängden vad det gäller nyreleaser på formatet.

Deadpool 2 landar med 4 skivor i fodralet, två 4k-blu-ray- och två vanliga blu-ray-skivor. Anledningen till att det är fyra skivor med är att det följer med två versioner av filmen, bioversionen och en 15 minuter längre ”Super Duper Cut”. För min del tillför dock den förlängda versionen inte jätte mycket av intresse. Delar av mina favoritskämt har till och med ersatts av alternativa tagningar som många gånger är sämre än det vi sett i bioversionen. I slutänden framstår bioversionen som den mer välsvarvade och ”tighta” versionen av Deadpool 2.

Allt extramaterial, förutom filmens kommentarspår, hittar ni på de medföljande blu-ray-skivorna. Även om extramaterialet är hyfsat generöst, klipp från bakom kulisserna, bloopers, borttagna scener med mera. Det som gör extramaterialet extra trevligt att titta på är att alla involverades kärlek till karaktären och universumet skiner igenom. Reynolds, regissörens och resten av filmens crew har massor av spännande att berätta. Jag fick bland annat reda på ytterligare en kändiscameo som jag hade missat vid mina tre tittar på filmen. Kommentarspåret är också riktigt underhållande och avslappnat. När allt skall sammanfattas är detta den bästa tillgängliga utgåvan av en riktigt underhållande film.
(Texten uppdaterades av Fredrik Malmquist 1/10-2018)

Pratet kring att Deadpool skulle bli långfilm och barnförbjuden var blandad. Vissa var förväntansfulla, medan många trodde att den skulle floppa, då den största målgruppen för superhjältefilmer är äldre barn och tonåringar. Men som de flesta redan vet så är inte Deadpool en superhjälte. Han är en anti-hjälte. En riktigt grym sådan, och nu är han tillbaka. Det har gått en tid sedan första filmen och Wade och Vanessa planerar att bilda en familj. Livet tar dock en snabb vändning och Wade, eller rättare sagt Deadpool, blir lärling hos X-men. Deras första uppdrag involverar den unge Russell, en ung mutant…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

80

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.