De 50 bästa spelen genom tiderna – Del 1 (50-41)

Del 1

I en av våra trådar på forumet ställdes för några veckor sedan frågan “vilka är dina tre favoritspel?”. I ett försök att ärligt svara på frågan började jag googla i mitt minne och fick alldeles för många träffar. Jag nyttjade då mina vänner som filter, men kom fram till att det aldrig kunde bli en kortare lista än en topp 50. Så här kommer resultatet.

För att ni ska förstå lite mer var jag kommer ifrån så är jag född på Huddinge sjukhus den sjätte november 1980. Jag är uppväxt i en medelklassfamilj i ett av få hyresrätter i villatäta Älvsjö söder om Stockholm. Jag är enda barnet och har föräldrar som båda är/var pedagoger. Mitt spelintresse startade på Östersjö-färjorna mellan Nynäshamn och Visby eller Kappelskär och Mariehamn på tidigt 80-tal. Många en- och femkronor (och till slut även guldtior) ramlade ner i maskinerna vid överfarten.

Min första spelmaskin var en Game & Watch (Super Mario Bros.) som följdes av Master System, Mega Drive, PC (första var en Pentium 75), GameCube, PlayStation 2, PSP, Xbox 360 och PlayStation 3. Trots att jag inte ägt något själv ser jag Super Nintendo som den ultimata spelmaskinen om man räknar spelglädje per pixel. Spelande tillsammans med vänner mot spelet trumfar alla andra spelformer, tätt följt av PvP i samma spelsoffa och “baksätesspelande”. Jag gillar inte sandlådespel, racing och simulatorer så de kommer inte återkomma i någon större utsträckning på min lista.

Jag heter Anton Bjurvald och detta är spelhistoriens 50 främsta titlar!

 

Golden Axe

1990 • SEGA • Mega Drive
GOLDEN AXE

En bredbröstad barbar, en smalhöftad amazon och en av de sju små dvärgarna med historiskt felaktig vikigahjälm på jakt efter en ond man med ett av spelvärldens bästa namn – Death Adder (Dödshuggormen). Beroendeframkallande och aggressionshämmande, plus att man fick sparka på tomtar. Ett av de första flerspelartitlarna jag spelat tills tummarna domnat.

 

Teenage Mutant Ninja Turtles Turtles in Time

1991 • Konami • Arkad
TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: TURTLES IN TIME

Jag växte inte upp med Eastman och Lairds ironiska Frank Miller-pastiche utan med de pastellfärgade skalburgare som var Teenage Mutant Hero Turtles på tv. Så här i efterhand var det förstås fel version, men det hindrade mig inte att fullkomlig älska både tv-serien, serietidningen och detta beat-’em-up-spel. Utrustad med Michaelangelo och hans pizzaflottiga nun-chucks slog jag mig, tillsammans med mina vänner, igenom horder av fotsoldater. Spelet återuppstår med lite grafiska uppdateringar med jämna konsolhopp och nu senast njöt jag av det medelst PlayStation Network. Det roligaste är fortfarande att slänga fienderna genom tv-rutan.

 

Super Double Dragon

1993 • Tradewest • Super Nintendo
SUPER DOUBLE DRAGON

Det blir mycket beat-’em-up på min lista och en av anledningarna är Double Dragon som jag spelade utförligt på både arkadmaskiner, Commodore 64, olika Amiga-versioner, NES och Master System. Men det var med Super Double Dragons underbara animationer och för sin tid mycket avancerade rörelsemönster (trestegs roundhouse-sparken var min favorit) som jag verkligen förstod hur häftiga bröderna Billy och Jimmy verkligen var. Det ska sägas att jag har sett filmen och ägt nummer av den officiella serietidningen.

 

Doom II Hell on Earth

1994 • Virgin Interactive • PC
DOOM II: HELL ON EARTH

Multiplayer är förstås inte bara vänskaplig kamp mot ondskan. Det kan vara ack så roligt mot varandra. Tyvärr är jag rätt jädra kass på just FPS-lir. En del av min vänskapskrets (i alla fall i periferin) bestod under en period på 90-talet av världsklass-spelare (UYB FTW!). Riktigt så bra lyckades jag inte bli och det var väldigt ofta jag fick äta både hagelbrakare och ananas. Trots det måste Doom II från Id Software finnas med på min lista, eftersom det spelet öppnade dörrarna för en hel e-sportsindustri och för att det var ett av få FPS på den tiden som jag faktiskt varvade. Doom IIs avsaknad av rörlighet längs y-axeln var något som gjorde att jag fick något mindre däng då jag hade en mindre dimension att hålla reda på. Jag blev heller inte åksjuk av spelet, till skillnad från föregångaren Wolfenstein 3D.

 

NFL Blitz 2000

1999 • Midway • Nintendo 64
NFL BLITZ 2000

Jag spelade NFL Blitz 2000 ungefär fyra timmar totalt. I väntan på NHLs Eastern Conference-final mellan Philadelphia och New Jersey skulle börja på andra sidan Atlanten tacklade vi varandra med överdrivna wrestlingsmoves till dess att solen var på väg upp. Jag tror att vi kollektivt skrattade oss igenom alla fyra timmarna och tog bara paus för att lassa in nachos och skruvkorka upp Millers. Att kvällen kröntes med Scott Stevens legendariska mangling av Eric Lindros var bara grädde på moset. Procentuellt sett det mest underhållande spelet jag någonsin spelat.

 

Gradius

1985 • Konami • Nintendo Entertainment System
GRADIUS

Gradius hade hamnat så mycket högre upp på listan om det inte var för det faktum att jag aldrig varit riktigt bra på shoot-’em-ups. Jag kommer inte ihåg hur långt jag faktiskt kom i spelet, men jag minns att jag hade rätt roligt även om jag aldrig kom någon vart. Ett spel som övade upp sinnet för rytm som alla riktigt bra spel är baserade på. Spelmusiken är något av det bästa.

 

Puzzle Quest

2007 • D3 Publisher • PlayStation Portable / Xbox Live Arcade
PUZZLE QUEST

Jag var aldrig någon Tetris-människa när jag var liten. Förmodligen för att jag för snabbt blev uttråkad av spel som inte hade en massa cool grafik eller häftiga figurer. När åldern börjat krypa in i ryggmuskler och knäleder har jag ändrat min uppfattning om de mindre flashiga, men kanske mer hjärngymnastiserande spelen. Sommaren 2008 spelade jag för första gången Puzzle Quest och var fast som en mygga i bärnsten. Jag spelade PSP-versionen till jag nådde den speldödande buggen som stoppade allt fortsatt spel men hittade sedan Puzzle Quest på Xbox Live Arcade och tog mig förbi den puckeln. Ett fruktansvärd bra tidsdödare och minst lika roligt att spela mot mänskligt motstånd.

 

Gears of War 2

2008 • Microsoft Game Studios • Xbox 360
GEARS OF WAR 2

Första tredjepersonsshootern på min lista är fortsättningen på vad som från början mest var en grafikdemonstration för Microsoft. Ettan är lite för kort och trean är egentligen bara en blek kopia av tvåan med få extra finesser. Men mellan stapplande första steg och trötta upprapningar dansade det in en riktigt slafsig shooter med högt underhållningsvärde och riktigt bra multiplayer-spel. Absolut roligast med soffsällskap.

 

Sonic the Hedgehog 2

1992 • SEGA • Mega Drive
SONIC THE HEDGEHOG 2

Världens kaxigaste och snabbaste igelkott var länge symbolen som alla vi Sega-anhängare lutade sig emot när det gällde att hävda sig mot Nintendoägarna. Tyvärr är det vid få tillfällen som den blå taggdemonen kunde mäta sig med de “grå lådornas” ikoner. Ett av dessa är otvetydigt Sonic the Hedgehog 2 som fortfarande är ett av plattformsspelens stora giganter. Genial musik, snygg grafik och framför allt mycket väl avvägda banor. Faller dock rätt långt ner på listan på grund av den rätt skitnödiga attityden och att den tusvansade sidekick-räven Tails fick heta “Fracken” på svenska.

 

God of War

2005 • Sony Computer Entertainment • PlayStation 2
GOD OF WAR

Jag älskar grekisk mytologi nästan lika mycket som jag älskar förvridna och svulstiga versioner av grekisk mytologi. I kombination med ett spel som är alldeles för snyggt för sin konsolgeneration och ett spelsystem som är baserad på det jag är bäst på (hänsynslös knapphamrande och timing) gör detta Kratos första äventyr till ren njutning. Tvåan och trean är även de underhållade men slog inte lika hårt och brutalt när de kom. Stort minus för den fåniga historien och den pinsamma kvinnosynen.

Fortsättningen på Anton Bjurvalds genomgång av de femtio bästa spelen genom tiderna läser du i del 2 av artikelserien.

About Anton Bjurvald

Anton Bjurvald äter från alla filmtallrikar, även om han är mycket försiktig med svensk film och skräck. Båda ger mer obehag än glädje och får alltså förtäras i små doser. Han ger automatiskt två fenixar extra i betyg till filmer med mustascher, dinosaurer och/eller som uppfyller Bechdel-kraven. Vid sidan om filmintresset driver han två entusiastiska podcasts om serietidningar respektive NHL-hockey.

5 comments

  1. Helt fantastisk läsning! Ser väldigt mycket fram emot fortsättningen och då gillar jag inte ens spel.

  2. Nice! Rolig lista! Man kanske ska ha en sån lista för sig själv?
    Puzzle Quest är definitivt ett spel jag också skulle ha med!
    Ska bli spännande att se hur det går för spelen jag varit med och utvecklat. 🙂

  3. Yay, up and running. Ser fram emot att läsa resten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.