Dark Shadows

Hur skulle det kännas att en morgon slå upp ögonen och upptäcka en värld där inget är sig likt? Fråga Barnabas Collins, vampyren som spenderade 200 år i en kista och vaknade upp mitt i det färgsprakande 1970-talet.

Möt Barnabas Collins (Johnny Depp), en man som leds i fördärvet genom de lustar som väcks av en simpel tjänsteflicka vid namn Angelique Bouchard (Eva Green). Eller, “simpel” kanske inte är den rätta benämningen på en kvinna som Angelique. Den väna tjänsteflickan är i själva verket en häxa med oanade krafter, något som Barnabas blir varse när han avvisar henne. Angeliques känslor sträcker sig nämligen bortom köttsliga lustar, och när hennes hjärtas röst inte besvaras förvandlar hon Barnabas till en vampyr och förvisar honom till att spendera sina dagar inlåst i en kista. 200 år senare, närmare bestämt 1972, tar hans öde dock en drastisk vändning då några byggarbetare råkar befria honom från hans klaustrofobiska fängelse.

Efter att ha sett den första trailern till Dark Shadows var jag övertygad om att detta var en Tim Burton-film jag tänkte undvika. De korta minuter som visades upp antydde att filmen var en flamsig familjekomedi vars humor baseras på kulturkrocken mellan Barnabas gotiska ursprung och den starkt kontrasterande tidsålder han vaknar upp i. Farhågorna var underligt nog lika korrekta som felaktiga.

En stor del av humorn visade sig vara precis så banal som jag befarade. Barnabas konfronterar de små sjungande människorna som bor i familjens tv-apparat, tror att hästar fortfarande används som transportmedel och hänger sig åt övernaturligt passionerad älskog till tonerna av Barry White. Lyckligtvis så genomsyras hela berättelsen av ett välbehövligt mörker och det är denna svärta som utgör filmens mest intressanta element. Häxor, svek, förbannelser och ond bråd död – när berättelsen rör sig i det dunkla och ockulta vet Burton vad han gör. Jag önskar att han hade haft modet att minska ned på glättigheten och ägnat sig mer åt mörkrets domäner, för när kulturkrocken med 70-talets hippiesamhälle gör sig påmint hamnar filmen i otakt.

En annan svaghet som filmen uppvisar går att härleda till dess ursprung. Dark Shadows är nämligen baserad på en populär tv-serie med samma namn som sändes på ABC mellan 1966 och 1971 (en nytolkning spelades in 1991, men lades ner efter endast 12 avsnitt), och detta lyser igenom i filmens uppbyggnad. En långfilm med knappt två timmars speltid ger helt enkelt inte tillräckligt med utrymme för materialet som hämtats från en tv-serie bestående av över 1200 avsnitt. Karaktärer och sidospår tillåts därmed inte att utvecklas i lika stor utsträckning som jag hade önskat, vilket medför att vissa scener känns forcerade.

På skådespelarfronten hittar vi namn som Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Eva Green och Chloë Grace Moretz. Depp gör återigen en av de kufiska och vitsminkade karaktärer som han blivit så starkt förknippad med genom sina frekventa samarbeten med Tim Burton. Vid det här laget har jag dock börjat tröttna, och även om Depp som brukligt gör en stabil rollprestation så brädas han denna gång med lätthet av Eva Green. Green är nämligen helt enastående i sin porträttering av Angelique Bouchard – häxan med allvarliga svårigheter att hantera ett avvisande. Hon fullständigt dominerar varje scen hon dyker upp i och Angeliques psykotiska leende skickar fortfarande obehagskänslor längs min rygg.

Att det här är en Burton-film råder det dock inga som helst tvivel om. Berättelsen är till stor del uppbyggd kring teman som utanförskap och olycklig kärlek, något som verkar ligga Burton varmt om hjärtat och har använts som central drivkraft i flera av hans produktioner. Det här är dock inte Burtons bästa verk, långt ifrån. Filmen är däremot inte helt utan kvaliteter och svärtan som finns i berättelsen gör att Dark Shadows är ett stort lyft från tidigare bottennapp som Charlie and the Chocolate Factory och Mars Attacks!. Någon ny Edward Scissorhands är det dock inte tal om, inte på långa vägar.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.