Därför ska du gå på Retrospelsfestivalen!

Retrospelsfestivalen lockar varje år massor av spelfans! Den 1:a september kan även du besöka denna fest i Malmö. För den som inte känner till Retrospelsfestivalen så väl har en av arrangörerna vänligt nog svarat på några frågor.

Hej! Berätta lite om dig!

Mitt namn är Louise och jag är en av arrangörerna för Retrospelsfestivalen. Jag är 25 år och är bosatt i Trelleborg men är uppvuxen i Malmö.

När startade Restrospelsfestivalen och varför finns den?

Retrospelsfestivalen startade för 5 år sedan. Vi tyckte att södra Sverige behövde en festival där alla med retro-intresse kunde samlas kring gemenskapen som spelen för med sig. Eventet är skapat för nostalgiker, entusiaster och människor som är nyfikna på spelhistoria och glädjen med äldre konsoler och spel. Festivalen äger rum i Malmö på Inkonst den 1 september. Mer detaljerad information finns på RSFs hemsida.

Vad betyder retro för dig och varför är det så viktigt?

För mig handlar det mycket om nostalgin, som när man var liten och kröp upp i soffan bredvid mina äldre kusiner. De spelade Super Mario Bros 3 på NES! Vi hade så mycket glädje av konsolen och vi delar många minnen omkring den. För mig är även gemenskapen kring alla spelcommunity, oavsett retro eller dagens spel oerhört viktig. Många vänner, från alla världens länder, känner jag genom ett eller annat spel. Som alla andra kulturformer så är det viktigt att bevara det historiska. Inte bara fysiska föremål, utan även dokumentation om vår spelhistoria.

Varför engagerar du dig i Retrospelsfestivalen? Vilka är dina arbetsuppgifter?

Gemenskapen, definitivt. Evenemanget i sig kräver väldigt mycket, och här vill jag även tillägga att jag delar detta med vår arrangörsgrupp som är helt fantastisk! Det är en magisk stämning när festivaldagen kommer. Då får man träffa massor med människor som delar samma intresse som en själv och stämningen är alltid fantastisk. Jag har turen att få knyta några av våra största kontakter som tillexempel Bergsala. Jag har även hand om volontärer. Vi delar även mycket ansvar i gruppen.

 

Du får ta med dig ett retrospel till en kolonistuga ute i skogen långt, långt från civilisationen en hel sommar, vilket väljer du?

Helt klart Super Mario Bros 3. Vem kan någonsin tröttna på Mario?!

Varför ska man besöka Retrospelsfestivalen?

För att retro är otroligt kul. Vårt mål är att vi ska ha något för alla. Vi försöker förnya festivalen varje år med nya upplevelser, nya föreläsningar, nya konsoler och spel. Oavsett ålder, kön, ursprung, etnicitet eller sexuell läggning så är alla välkomna. Vi som arrangörer har privilegiet att träffa alla underbara människor i spelcommunityn och vi vill gärna att ni gör det med.

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.