Daredevil säsong 1

daredevil_season1_02När Marvel presenterade att man skulle göra serier tillsammans med Netflix på the Defenders var jag först avvaktande. Med tanke på filmerna och deras budget hur skulle detta kunna lyckas? Jag var rädd för att det skulle kännas lite som den gamla Hulk-serien, charmigt men inte särskilt bra. Sedan kom Daredevil i april 2015 och fullkomligt slog undan fötterna på mig.

När Matt Murdock var ung blev han blind på grund av en olycka, men det förhöjde också hans andra sinnen. Nu är Matt en ung nyexaminerad advokat som drömmer om att göra det rätta. Istället för att arbeta på någon av de stora firmorna nere på Manhattan bestämmer han sig för att starta upp en egen firma tillsammans med sin kamrat Foggy Nelson nere i Hells Kitchen där han är uppvuxen. Han vill kämpa för de små människorna. Samtidigt försöker en gangster vid namn Wilson Fisk köpa upp stora delar av området och använder sig av icke så legala metoder. Snart inser Matt att han inte alltid kan bekämpa saker på dagen med lagboken. Ibland behövs en kämpe som slåss för folket på natten på lagens skuggsida.daredevil_season1_03

Daredevil den första säsongen bygger i mångt och mycket på Daredevil: The Man Without Fear av Frank Miller och John Romita Jr. och inget fel med det. Detta är kanske en av de bästa historier när gäller att berätta en bakgrundshistoria för en karaktär. Miller gjorde Daredevil populär under början av 80-talet genom att porträttera en mörk hjälte som kämpar med sig själv och är i grund och botten en anti-hjälte som inte alltid är på rätt sida lagen för att stoppa skurkar. Han är också en person som älskar sin område och gör vad som helst för att försvara det. Serien introducerar också Stick som har tränat Matt ifrån ung ålder för något större och viktigare men Matt väljer att stanna kvar i New York kämpa för vad han tror är rätt. Hela första säsongen är mycket en historia om Matts kamp att hitta rätt i samhället. Att hitta sin plats både som brottskämpe och advokat. Och hur det är att gå den tunna linjen mellan rätt och fel.

Netflix har gjort Daredevil till ganska mörk serie jämfört med mycket annat vi har sett ifrån Marvel de sista åren. Detta har inget av den glättiga ytan som vi har vant oss ifrån filmerna. Nej detta är smutsigt, skitig och nere på gatan. Och jag gillar serien av just den anledningen. Med en tv-serie kommer du aldrig få samma budget som en storfilm och att försöka göra något liknande är bara dumt. Istället väljer man att visa de hjältar som slåss nere på gatan för de vanliga människorna. Och man visar också konsekvenserna av det som hände i the Avengers. Staden New York har ett sår efter slutstriden och många vill inte veta av några hjältar längre. Sedan gillar jag också att skurken i serien, Wilson Fisk får så mycket tid. Här etableras han och vi får reda på hans bakgrundshistoria. Han blir en mer komplex karaktär och det gynnas serien av. Skurkarna här känns inte endimensionella utan mer komplicerade.daredevil_season1_04

En intressant aspekt av Daredevil är att även om han uttalat inte dödar folk så är det i princip det enda han inte gör för att skipa rättvisa. Många scener är riktigt brutala för att vara en tv-serier och fungerar samtidigt bra för att visa den komplexa karaktär som är Matt Murdock. Även religionen som spelar stor roll i serietidningen får sin plats här och lägger på ytterligare ett element till karaktären. Jag måste säga att när jag nu såg om serien fortfarande gillar den väldigt mycket och vad man har försökt att göra med den.

Daredevil säsong 1 satte tonen för det som skall bli the Defenders och de andra serierna har hittills följt upp det på ett strålande sätt. Jag är glad att Netflix lagt ner så mycket energi på att få karaktären och känslan rätt. För mig är detta en rejäl succé och ett givet betyg.

När Marvel presenterade att man skulle göra serier tillsammans med Netflix på the Defenders var jag först avvaktande. Med tanke på filmerna och deras budget hur skulle detta kunna lyckas? Jag var rädd för att det skulle kännas lite som den gamla Hulk-serien, charmigt men inte särskilt bra. Sedan kom Daredevil i april 2015 och fullkomligt slog undan fötterna på mig. När Matt Murdock var ung blev han blind på grund av en olycka, men det förhöjde också hans andra sinnen. Nu är Matt en ung nyexaminerad advokat som drömmer om att göra det rätta. Istället för att arbeta på…

Review Overview

Betyg

100

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.