Daredevil by Frank Miller and Klaus Janson vol 1

Om det finns en person som har påverkat serien Daredevil mest är det Frank Miller. Han skrev Daredevil: The Man Without Fear som kom att definiera karaktären och hans tillkomst. Men redan innan det i slutet av 70-talet fick Miller chansen att rita och skriva Daredevil när han tog över efter den legendariske Gene Colan.

Så i maj 1979 nummer 158 tog Frank Miller över som tecknare och från och med nummer 165 kom han även att skriva historierna. Och tillsammans med Klaus Janson som var inker (den som fyller i bilderna och skapar djupet och ger dem med definition) skapade de den klassiska bilden av Daredevil som vi alla känner till idag. Sedan är slutet av 70-talet en bra period, New York var fortfarande en stad full av korruption, våld och gäng. Det är en stad som behöver en orädd hjälte som Daredevil.

Detta är den första volymen av tre och är kanske den svagaste också på grund av detta. Många av historierna är inte skrivna av Miller utan av andra författare framförallt Roger McKenzie och det är ganska varierande kvalité. Samtidigt gillar jag det på en nostalgisk nivå. Detta var den typ av serier som jag läste när jag växte upp och började intressera mig för superhjältar tidigt 80-tal. Det är något som min generation kommer ihåg med nostalgiska minnen.

Och jag gillar det där ruffiga som finns i här, slitna hus, smutsiga gator, alla röker. Det i kombination med Miller otroligt fina tecknarstil gör mycket för serien för mig. Jag kan leva med att det inte är de bästa historierna utan mer en ung tecknare som försöker hitta sin stil samtidigt som andra författare berättar historierna. En del kan känna sig lurade och det köper jag men det är också en viktig bit. Den etablerar hur Miller kom att teckna Daredevil och ger oss kontext till det som komma skall. Plus att det på ett sätt ger en bra före och efter-bild.

För det är ingen tvekan om att boken blir bättre när Miller tar över författarskapet också. Första numren är lite varierande när Miller fortfarande letar efter sin egen stil men när han i nummer 168 introducerar Elektra för första gången så tar det fart på allvar. Klassiska skurkar som Bullseye och Kinpin får också plats och Miller ger också ny intressanta spinnoffs på dem. När man har läst nummer 172 är man helt klart sugen på mer och beredd att köpa nästa volym.

Så om du inte läst så mycket serier innan är detta något för dig? Ja och nej. Om du har sett allt med Daredevil på Netflix och vill veta mer om karaktären och se för han fick sin popularitet kan detta vara en bra start. Samtidigt är detta en bok för de riktiga fansen. 2/3 är en startsträcka där vi får se Miller i början av sin karriär. Det kan vara bättre att hoppa på volym 2 men en gång. Denna ligger ändå i pris på runt 250-300 kronor vilket är ganska mycket pengar om man inte är ett stort fan.

Personligen hade jag väldigt trevligt. Detta är som sagt var en tillbakablick för mig när jag började läsa serier och en väldigt nostalgisk känsla smög sig in när jag läste den.

Om det finns en person som har påverkat serien Daredevil mest är det Frank Miller. Han skrev Daredevil: The Man Without Fear som kom att definiera karaktären och hans tillkomst. Men redan innan det i slutet av 70-talet fick Miller chansen att rita och skriva Daredevil när han tog över efter den legendariske Gene Colan. Så i maj 1979 nummer 158 tog Frank Miller över som tecknare och från och med nummer 165 kom han även att skriva historierna. Och tillsammans med Klaus Janson som var inker (den som fyller i bilderna och skapar djupet och ger dem med definition)…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.