Dallas Buyers Club

dallasbuyersclub1Jag kommer ihåg när AIDS när var på varenda nyhetssändning i tv på 80-talet. Att titta på barnjournalen och se intervjun med Sixten Herrgård. Jag tror att alla som är födda på slutet av 60-talet/början på 70-talet hade någon form av rädsla för HIV och AIDS för det var något så mer påtagligt än idag. Och Dallas Buyers Club är en film som landar mitt i detta.

Året är 1985 och Ron Woodroof får diagnosen AIDS av en läkare som ger honom 30 dagar att leva. Till en början förnekar Ron det hela, AIDS är bara något bögar får. Men när han börjar söka information om sjukdomen inser han att han smittats av en prostituerad som injicerade droger. Hela hans liv vänds upp och ner, vännerna vänder honom ryggen och han finner sig vräkt från sitt hus. Han mutar en städare på sjukhuset att förse honom med en experimentell bromsmedicin men fortsätter leva ett destruktivt liv med droger och alkohol. När han till slut kraschar åker han ner till Mexico för att finna alternativ.

Film-Toronto Preview

Dallas Buyers Club är den sanna historien om Woodroof, en fascinerande människa. Homofob och rasist, han var uppväxt på machomyten som frodas nere i Texas och såg sig mycket som oförstörbar. När han får sjukdomen kraschar hans tillvaro och han tvingas omvärdera många saker i sitt liv. Det är en trasig människa vi möter, en osäker person som livnär sig lika mycket på fiffel och båg som på sitt jobb som elektriker. En person som allt eftersom historien pågår växer som människa och ser sitt liv med nya ögon. Filmen är lika mycket ett tidsdokument som en inre resa för Woodroof. Idag vet vi mer om sjukdomen och hur den smittar men där och då i Dallas är det förståeligt att Woodroof sitter i sin bil och funderar på att ta livet av sig.

Det fungerar också att det är den klassiska historien om den ensamme hjälte som slåss mot etablissemanget för det han vet är rätt. I detta fall är det FDA (USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet) som står som boven genom att deras regler förbjuder alternativa bromsmediciner. Woodroof skapade därför Dallas Buyers Club som delade ut medicinen gratis till alla som var medlemmar och medlemskapet kostade 400 dollar i månaden. Big pharma får sig också en släng av sleven och framstår som hänsynslösa profitörer mer intresserade av tjäna pengar än att hjälpa döende patienter.dallasbuyersclub4Historien har försökt att filmas flera gånger och både Brad Pitt och Ryan Gosling har vid olika tillfällen varit kopplade till projektet. Men det är svårt att se någon annan än Matthew McConaughey i huvudrollen. Dels för sin släpiga dialekt men också för att han kopplar på sin charm och gör Ron Woodroof till en trasig men charmig hjälte. Sedan hjälper det att han gör en klassisk Oscarvinnare och gick ner 21 kg för rollen. Det är verkligen långt ifrån sina tidigare roller och han visar med denna roll och True Detective att det finns talang i honom. Jared Leto är en skådespelare som jag gillat länge och han gör också en utmärkt roll som transan Rayon. I mindre roller syns Jennifer Garner, Steve Zahn och alltid lika duktige birollsskådespelaren Michael O’Neill.

Jean-Marc Vallée står för regin. Denna kanadensiska regissör har tidigare gjort filmer som The Young Victoria och C.R.A.Z.Y. Här kanske filmens brister finns också. Vallée berättar en ganska konventionell och enkel historia och förlitar sig helt och hållet på sina skådespelare. Och det fungerar väldigt bra till en viss del. Men samtidigt med en annan regissörer hade filmen kunnat vara än mer tajt och bättre.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.