Cyberpunk 2077 – patch 1.2

Cyberpunk 2077. Spelet, världen och atmosfären spelvärlden pratade om och dess långa produktion där det slutligen släpptes under November 2020. Spelet var dock inte färdigt, inte ens nära. Tonvis och åter tonvis med buggar, krascher och allmänt bedrövligt spel för många (inte alla) gjorde att spelet togs bort från digitala butikerna hos Sony och Microsoft. Nu nästan ett halvår efter release släpptes den andra patchen för Cyberpunk 2077.
Listan över ändringar är extremt lång, jag har aldrig sett något liknande och känns som att detta är ett bra steg för spelet och dess fortsatta liv. Det känns som att det lagts mycket energi och krut på att åtgärda basversionerna av xbox one och ps4 mestadels. Jag har både recenserat och spelat nu i efterhand på PS4 Pro och känner även där att spelet har blivit bättre.

Det första jag märker när jag startar upp de nu 117GB stora spelet är fortfarande grafikbuggar där en fotgängare såg ut som ett pixelfyrverkeri. Så det började inte så som jag hade hoppats. Jag tar och hoppar på min MC och känner att det har tweakats en del i körningen, det känns mer naturligt och vad man förväntar sig i hur MC:n ska bete sig. Likaså bilar, dem beter sig normalt nu när man kör vilket känns jätteskönt. Med detta sagt så är det inte helt felfritt än med bilfysiken, men avsevärt och märkbart bättre!

Fysiken är nu acceptabel och du är inte rädd att saker ska gå snett när du sätter dig på eller i ett fordon.

En annan sak som verkar funka från och till är hur stadens människor reagerar när det börjar vankas explosioner och pistolskott. Vid första test så gjorde dem de man bör göra, springa därifrån skrikandes. Tidigare så satte dem sig på huk och höll över huvudet bara. Sköt du på en bil tvärnita dem och hoppa ur bilen och satte sig på huk. Gör dem de fortfarande? Ibland(!) vilket jag inte förstår hur detta inte kan fungera normalt. Jag ser skeden där det är fullt normalt att dem sitter kvar också så det är väl lite mer ändringar som behöver göras för att få det mer korrekt.

skärmuppdateringen känns stabilare, mindre fryslagg och mindre krascher i spelet. Det sista som hände just innan denna text skrevs var just att spelet kraschade som de gjorde innan. Det kraschade ganska sällan innan för mig så om det blivit mindre än innan är svårt att svara på.
Överlag laddas stadens detaljer in mer korrekt och mindre sällan ser man ”icke färdiga”-människor komma gåendes likaså fordon.

Stridssystemet och lite andra buggar är förbättrade men långt från fullt fungerande. AI:n på sådana som inte delar din åsikt är stundtals lika dum som innan. De kan sätta sig med ryggen mot dig trots att du är runt hörnet och det blir bara fånigt när det väl sker. Så hur pass mycket bättre AI:n blivit sedan dag 1 vet jag inte riktigt, det känns som att den ändå har mer avsikt att ta kål på dig nu än innan åtminstone.

Är detta den definitiva slutversionen av Cyberpunk 2077? Knappast. Det är många saker till som fortfarande behöver förbättras, och många stunder har jag varit osäker på om det verkligen blivit bättre än innan. Uppdrag som jag spelat har flytit på som de ska och inga direkt tänkvärda buggar som skett. Listan över buggfixar nämnde en hel del kring uppdrag så dem har jobbat mycket på att spelet ska FUNGERA att spela. Jag tror ändå att spelet relativt snart kan komma att släppas digitalt igen på xbox one och ps4. Något jag hoppas att CD PROJEKT RED kan förbättra i spelets värld är mer rörelse och trafik. För att vara så enorm stad så är det väldigt lite bilar i trafiken likaså människor. Jag blickar mer emot PS5 och Series X/S versionerna av spelet för att det ska bli möjlighet.

Så, har läget äntligen kommit till att faktiskt besöka Night City på riktigt? Jag är kluven själv på de. Jag gillar spelet och det har växt mycket på mig sedan lanseringen, men jag skulle nog ändå be dig som läsare att vänta in PS5/XSX/XSS-versionerna då spelet skulle må väldigt bra utav SSD-hårddiskarna som dessa maskiner har för snabbare laddtider och mer kraft under huven så att säga för ett än snyggare och förbättrat spel. Har du en stark PC däremot så skulle jag nog ge dig nycklarna till valfritt fordon nu och bege dig till Night City för det känns som att PC-versionen är i bäst skick nu och väl anledning att spelas.

Night City en vanlig tisdag.

Det går åt rätt håll, det är inte bara där helt än.
För dig som vill se den extremt sjuka listan över spelets förbättringar på enbart denna patch kan kolla in länken nedan. Det är värt att bara scrolla igenom snabbt för att se hur mycket det är. Du har aldrig sett någon såpass lång patch note innan!

https://www.cyberpunk.net/en/news/37801/patch-1-2-list-of-changes

About Tommy Andrén

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.