CSI: Miami – Säsong 9

CSI: Miami var precis som sina syskonserier en av de mest populära på tv och genererade varje vecka miljontals tittare världen över.

Det är lätt att vara kritisk över en serie som denna men i mina ögon är finns det en enda anledning att jag slår mig ner framför tv:en och ser en serie som CSI: Miami, underhållning. Och när det gäller underhållning är det inte frågan om detta är den bästa CSI-serien framförallt sedan William Petersen lämnade CSI. Jag vet att många har klagat på CSI genom åren, den första serien kändes fräsch och annorlunda när den kom för 12 år sedan. Då var det något nytt och olikt något annat som gick på tv, jag kom ihåg att jag satt och tittade på den med min fru som generellt inte är så intresserad av deckare på tv. Men CSI var inte som andra polis-serier och den lockade en helt ny publik. Jerry Bruckheimer tog sin glättiga High Concept till tv med denna serie och det var minst lika mycket den snygga ytan som något annat som gjorde serien populär. Efter två år fick den en spin-off CSI: Miami som tog allting som hade med CSI och drog det ett steg längre.

CSI: Miami är, precis som Miami Vice var på 80-talet, superglättig yta. Färgerna är rejält uppskruvade och allt har en helt annan stil och känsla än något annat som går på tv idag. Detta ger serien ett signum och gör det enkelt att identifiera den bland många andra gråa tråkiga polis-serier där ute. Sedan har vi David Caruso. Efter att ha lyckats med att köra sin karriär så mycket i botten som det bara går fick han en ny chans med Horatio Cane, och som han tog den. Ja, det är överspel som till och med William Shatner skulle tycka vara pinsamt men Caruso gör det med glimten i ögat. Han vet att han spelar över och att han karaktär bygger på floskler men samtidigt får han det att fungera av just den anledningen. Han försöker inte gör något mer med karaktären förutom den hårde polis han spelar.

CSI har sedan länge passerat gränsen då serien kändes ny och spännande och är numera snarare televisionens svar på McDonald’s, snabbt, enkelt och bara gott om man är riktigt hungrig. CSI: Miami är dock den av serierna som jag fortfarande kan titta på just därför att den aldrig försökt vara något annat. Medan CSI fortfarande försöker låtsas vara en ny spännande serie säger CS:I Miami rent ut: jag är snabbmat. Detta är en sådan serie som är skön att ha hemma när man ramlar hem trött efter en hård dag på jobbet och inte vill anstränga huvudet alls utan bara vill ha något avkopplande och lagom dumt att titta på. Att då titta på David Caruso som försöker se tuff ut i solbrillor räcker långt för mig.

Precis som många andra deckare så kör CSI: Miami under säsong 9 ”veckans fall”, inget av avsnitt knyts ihop med varandra särskilt mycket och du behöver inte komma ihåg något från förra avsnittet för att kunna hänga med i nästa. Samtidigt är inte CSI: Miami den typen av serie som man brukar investera någon emotionell vikt i. Detta är ren och skär avkoppling.

Vad det gäller bild och ljud på denna Blu-ray skall man inte klaga. Allt ser bra ut för att vara en tv-serier och ljudet har ett tillfredställande schvung i sig. Det är knappast något som går att jämföra med de flesta nya filmer men duger gott och väl. Det finns även en del extramaterial i form av bortklippta scener, minidokumentärer samt kommentarspår. Med det är i ärlighetens namn mest bara fluff i dem och går att hoppa över.

 

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.