Crusader Kings 2 Monks and Mystic

Crusader Kings 2 har alltid varit mer ett rollspel eller dynastisimulator som Paradox själva har kallat spelet än något annat. Men det är vad som gör spelet underhållande också, det kan hända mycket som normalt aldrig skulle hända i ett strategispel och med den senaste expansionen, Monks and Mystics får vi chansen att gå med i hemliga sällskap.

Detta är den elfte (!) expansionen till spelet som med sina fem år har haft en imponerande livslängd. Men Paradox jobbar annorlunda än många andra bolag med sina spel. De utvecklar dem under en lång tid och den produkten som släpptes för fem år är bara ett skelett som man sedan bygger ett spel. Det kan tyckas som ett dyrt koncept för spelaren men Paradox släpper alltid saker gratis i samband med sina expansioner och du behöver inte köpa alla, vet du att du aldrig kommer att spela i Indien så kan du strunta i Rajas of India expansionen.

Så vad handlar Monks and Mystics om? Olika former av sällskap eller societies som de kallas i spelet. Din karaktär kan nu gå med i ett sällskap för att försöka göra världen en bättre eller sämre plats. Du kan gå med i någon form av klosterrörelse och se till sprida guds ord, detta kan också förbättra tillväxt och annat i ditt rike. Det finns även de hermetiska sällskapen som bygger laboratorier och försöker finns kunskap. Eller du kanske är mer intresserad av spela muslim och gå med i beryktade lönnmördarna, Hashashin. Sist men inte minst kommer det som de flesta spelare nog kommer att vilja leka runt med, demonkulterna där man tillber de mörka krafterna för att få mer makt.

Oavsett vilket du väljer att vara med i, vissa kräver någon form av handling innan du kan gå med som om du vill vara med i en mörk kult måste du ha begått någon hemsk handling först, så får du under spelets gång små uppdrag som du skall genomföra. Klarar du av dessa får du poäng som du sedan kan spara för att stiga i rank eller spendera på olika saker. Du kanske vill bygga ett nytt tempel för att sprida din tro, ge dig upp på uppdrag som ger dig värdefulla artefakter eller offra någon till satan. Valfriheten finns som vanligt här och vart det hela leder är upp till dig.

 Denna DLC ger dig också som spelare lite mer att göra när det är dötid under spelet. Alla som har spelat Crusader Kings 2 vet att det finns perioder då det inte händer så mycket. Du har hamnat i ett politiskt dödläge och väntar på att något skall ändra sig så man kan utnyttja det. Nu finns det något som du kan roa dig med under tiden. Samtidigt kan man fundera vart Paradox är på väg med Crusader Kings 2, spelet har sakta men säkert blivit mer och mer skruvat och knäpphetsfaktorn går helt klart upp här. Visst är det kul med ett spel som går en annan väg fram men för mycket tokigheter kan skada spelet och göra det mindre kul att spel.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.