Crazy Rich Asians

Crazy Rich Asians är en komedi regisserad av Jon M. Chu, känd från bland annat Now You See Me 2. I rollerna ses Constance Wu, Henry Golding och artisten Awkwafina. Filmen finns tillgänglig som hyrfilm online hos bland annat SF Anytime.

Rachel Wu är en ekonomiprofessor som lever ett lika vanligt som lugnt liv med pojkvännen Nick Young. Detta förändras när Nick bjuder med Rachel till Singapore för att både gå på bröllop och träffa hans familj: familjen är nämligen några av världens rikaste människor! Släkten Young lever ett liv i överflöd där deras stora personligheter endast överträffas av deras stora bankkonton. Men, i släkten finns ett förflutet som har satt sina spår i vissa familjemedlemmar, och att Nick tar hem en amerikanska ses inte på med blida ögon. Är kärleken verkligen större än allt, till och med miljarder? 

Crazy Rich Asians leker med den klassiska historien om hur en fattig kvinna möter en man som visar sig vara rik på både pengar och påfrestande familjemedlemmar. Den innehåller vissa klassiska moment, så som en make over-scen i ren prinsess-anda samt det faktum att mannen döljer sin förmögenhet i början av förhållandet. Förutom det något gammeldags tänkande i senare exemplet så är Crazy Rich Asians överlag en modern komedi som väver in både lättsamma skratt och allvarligare ämnen.

Crazy Rich Asians är, trots att det är en amerikansk produktion, en viktig film för den asiatiska filmbranschen. Det må vara en stor och framgångsrik bransch men trots det når den sällan Hollywood, bortsett från diverse filmer om kung fu. Crazy Rich Asians ändrar dock på detta på flera sätt: det är en film med asiatiska karaktärer OCH skådespelare, utspelar sig i Singapore och lyfter både rasism, mellanförskap och kulturskillnader. För en filmbransch som den amerikanska, som tidigare har låtit både Scarlett Johansson och Mickey Rourke spela asiatiska karaktärer, är det ett stort steg framåt. Ännu större blir klivet när karaktärerna varken är genier, sexsymboler eller någon annan stereotyp som gärna används vid asiatiska karaktärer i filmer. Genom att undvika stereotyper och ignorans får karaktärerna en chans att göra avtryck, och filmen persongalleri är såväl intressant som välgjort.

I regel är Crazy Rich Asians en mycket välgjord film. Miljöerna håller högsta kvalitét; lyxen hålls inte tillbaka en sekund. Våningar i New York och villor i Los Angeles bleknar i jämförelse med de slott som huserar karaktärerna i Crazy Rich Asians. Omgivningarna är närmst magiska; Singapore är verkligen extra allt och det utnyttjas i filmen. Alla som någonsin trott att asiatiska länder mest är natur och enkla boningar får äta upp sina ord när karaktärerna äter middag i palats eller festar på enorma, privata färjor. Det är extra allt utan att någon gång bli för mycket.

Crazy Rich Asians är en varm komedi som bjuder på flertalet skratt, framför allt tack vare birollerna, och då i synnerhet den gamle räven Ken Jeong från Baksmällan-filmerna. Det finns utrymme för en allvarligare ton också: det mellanförskap som Rachel känner samt den rasism som asiatiska människor får utstå är ett genomgående tema i filmen. Det är välfungerande för att ge filmen en mer seriös ton men även viktiga ämnen som förtjänar utrymmet.

Crazy Rich Asians är en perfekt film för att lysa upp vintermörkret!

Crazy Rich Asians är en komedi regisserad av Jon M. Chu, känd från bland annat Now You See Me 2. I rollerna ses Constance Wu, Henry Golding och artisten Awkwafina. Filmen finns tillgänglig som hyrfilm online hos bland annat SF Anytime. Rachel Wu är en ekonomiprofessor som lever ett lika vanligt som lugnt liv med pojkvännen Nick Young. Detta förändras när Nick bjuder med Rachel till Singapore för att både gå på bröllop och träffa hans familj: familjen är nämligen några av världens rikaste människor! Släkten Young lever ett liv i överflöd där deras stora personligheter endast överträffas av deras…

Review Overview

Betyg:

80

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.