Crawl

Under kategorin djurskräck kommer här Crawl, en film som utspelar sig i Florida mitt under en fullskalig orkan med alligatorer praktiskt taget i huvudrollerna. Många har försökt, och väldigt många har fallit, men håller Crawl måttet för att armbåga sig in på en topplista som toppas av Hajen (1975), eller får den sälla sig till Sharknado (2013) och liknande lågvattenmärken?

Det är väl egentligen inte riktigt rättvist att direkt på förhand att jämföra, eller ha direkta förhoppningar, på att den ska vara på samma nivå som Hajen. Kategorin djurskräck är en sådan kategori där vi har ett ganska magert antal toppar men otroligt många djupa dalar. Fransosen Alexandre Aja står för regin, och han skickat ut habila skräckfilmer tidigare, som till exempel Switchblade Romance (2003) och nyinspelningen av Hills Have Eyes (2006), och som producent hittar vi Sam Raimi som vi alla vet är gubben bakom Evil Dead-filmerna.

Filmen kretsar kring en nivå fem-orkan som härjar i Florida. Haley (Kaya Scodelario) är en professionell simmare, vilket kommer visa sig vara en ordentlig tillgång längre fram i filmen, och när hon inte får tag i sin far (som spelas Barry Pepper som vi alla kommer ihåg som krypskytten Jackson i Saving Private Ryan (1998), eller hur?) och tar beslutet att åka ner till träskmarkerna där han bor för att ta med honom till säkerhet innan orkanen slår till med full styrka. Väl framme i hennes barndomshus hittar hon sin far skadad i källaren tillsammans med ett par alligatorer.

Krokodilfilmer har det kommit en uppström av under 00-talet. Alla med blandad kvalitet. Crawl är välgjord, vilket man inte kan säga om många av de andra krokodilfilmerna man har sett, som till exempel Tobe Hoopers Crocodile (2000) eller uppföljarna till Lake Placid. Tyvärr håller inte adjektivet välgjord hela vägen när man lägger ett slutomdöme på en film. Crawl är inte nämnvärt läskig. Tyvärr. I varje fall inte ur jump scare-perspektiv i varje fall. Inte heller sitter man som på nålar, som i varje fall undertecknad gör på filmer från exempelvis Conjuring-universumet, och bara väntar på att någonting otäckt ska hända. Det finns ordentliga möjligheter att få till skräcken, i synnerhet utanför huset (som merparten av filmen utspelar sig i) där vattennivån ökar i samma takt som krokodilerna blir flera. En stor del av filmen utspelar sig i källaren där Haley hittar sin far, och istället för jump scares fokuserar Aja således på en klaustrofobisk skräck. Vissa områden är säkerhetszoner där det går rör och dylikt som krokodilerna inte kan komma förbi där Haley och hennes far kan pusta ut. Men samtidigt kan de inte hålla till där alldeles för länge, för vattennivån stiger som bekant ju längre orkanen drar in åt land. Ganska snart måste de komma förbi krokodilerna som blockerar trappan upp, som är enda vägen ut ur källaren. Klaustrofobisk och långsamt stressig skräck (”vi måste skynda oss härifrån innan vi drunknar”-skräck) är väl rätt märkning på skräcken som uppvisas i Crawl. Orkanens tilltagande styrka, vilket såklart medför att vattennivån stiger, är ett av filmens starkaste kort medan krokodilanimationerna inte är lika starka. Hade det varit bättre effekter hade filmen varit mer skräckinjagande än vad den blev.

Sammantaget är Crawl en skaplig djurskräckfilm som tråkigt nog inte skrämmer lika mycket som jag hoppades på förhand. Skräcken är mer långsam och klaustrofobisk, vilket självklart fungerar bra det också. Ett stort minus på krokodileffekterna som tar bort en hel del av skräcken som hade kunnat infinna sig om effekterna var bättre.    

Under kategorin djurskräck kommer här Crawl, en film som utspelar sig i Florida mitt under en fullskalig orkan med alligatorer praktiskt taget i huvudrollerna. Många har försökt, och väldigt många har fallit, men håller Crawl måttet för att armbåga sig in på en topplista som toppas av Hajen (1975), eller får den sälla sig till Sharknado (2013) och liknande lågvattenmärken? Det är väl egentligen inte riktigt rättvist att direkt på förhand att jämföra, eller ha direkta förhoppningar, på att den ska vara på samma nivå som Hajen. Kategorin djurskräck är en sådan kategori där vi har ett ganska magert antal…

Review Overview

Betyg

50

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.