Concussion

concussion-02

Hjärnskakningar var något som man tidigare inte tog så allvarligt på inom idrott, framförallt i USA. Det var en del av matcherna och inget som man oroade sig över, för effekter kom först flera år senare. Men de sista åren har vi förstått mer om mer hur farliga dessa kan var. Concussion historien om läkaren som upptäckte kopplingen mellan hjärnskakningar och CTE (Chronic traumatic encephalopathy).

Doktor Bennet Omalu jobbar som rättsläkare i Pittsburgh. En dag kommer en av stadens stora söner till honom, Mike Webster som spelade fotboll för Steelers på 70-talet. Webster dog av en hjärtattack men när Omalu börjar undersöka honom finner han flera oroande tecken på att Websters hjärna har utsatts för mycket våld under sina spelarår vilket har påverkat honom. Men detta är inget som någon vill höra på, så Omalu bestämmer sig för att finansiera sina undersökningar själv. De kommande åren dör flera andra fotbollsspelare som alla har kopplingar till CTE men NFL vägrar att lyssna på Omalu av rädsla för vad det kan göra för sporten. Den enda som står bredvid honom är den förre läkaren för Steelers, Julian Bailes.

Concussion är en fascinerande och bitvis skrämmande skildring av hur en stor organisation väljer att lägga locket på över risken att förlora intäkter istället för att erkänna den fara man utsätter sina spelare för. Ridley Scott hade från början tänkt att regissera filmen men istället blev det Peter Landesman (Parkland) som står för regin och manus. Resultatet blir en väldig nedtonad sportfilm med fina skådespelarprestationer som tar sig an ämnet med den värdig som behövs. Samtidigt så behövs det en kännedom om sporten och NFL för att det skall fungera riktigt bra. Vet man för lite om hur stor påverkan som amerikansk fotboll har på USA i helhet kan det vara svårt att förstå varför reaktionerna blir som de blir.

Det kanske är den stora svagheten som Concussion har. Den riktar sig till en amerikansk publik och kommer att ha svårt att nå folk utanför som inte förstår sportens påverkan på den amerikanska kulturen. En annan svaghet är när regissören försöker göra filmen till en episk kamp mellan Goliat och David, det fungerar mycket bättre när det är nedtonat och avskalat. Will Smith gör en stabil men inte inspirerande tolkning som Omalu. Han sätter karaktären men det är samtidigt en rutintolkning. Bättre är då David Morse som Mike Webster och Alec Baldwin som Julian Bailes.concussion-03

Jag gillar Concussion för att den tar upp ett allvarligt ämne och gör det med en värdighet som behövs. Den ställer dock en hel del frågor som vi aldrig får några svar på. Vad har man gjort för att förhindra den här typen av skador i framtiden? Här får vi aldrig något bra svar och det känns som dessa frågor blir hängandes i luften när filmen är slut. Men överlag gillade jag Concussion och på det sättet den tar sig an denna viktiga fråga.

Hjärnskakningar var något som man tidigare inte tog så allvarligt på inom idrott, framförallt i USA. Det var en del av matcherna och inget som man oroade sig över, för effekter kom först flera år senare. Men de sista åren har vi förstått mer om mer hur farliga dessa kan var. Concussion historien om läkaren som upptäckte kopplingen mellan hjärnskakningar och CTE (Chronic traumatic encephalopathy). Doktor Bennet Omalu jobbar som rättsläkare i Pittsburgh. En dag kommer en av stadens stora söner till honom, Mike Webster som spelade fotboll för Steelers på 70-talet. Webster dog av en hjärtattack men när Omalu…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.