Concussion

 

concussion1Berättelsen i Concussion är känd och bekant sedan förr. Ett gift par som har fullt upp med arbete och barn som har förlorat gnistan i förhållandet. Den ena börjar se sig om efter spänning. Kommer de återfinna varandra eller separera?

Hur skiljer sig då Concussion från alla andra filmer på samma tema? Regissören och manusförfattaren Stacie Passon har ersatt det klassiska heteroparet med ett lesbiskt dito. De lever förmöget i förorten med två barn kring tio år och de är precis lika vanliga som resten på gatan. Visst de är båda utbildade. Abby (Robin Weigert) arbetar med inredningsdesign och Kate (Julie Lawrence) arbetar som advokat i skilsmässor.
concussion3I filmens första scen får Abby en hjärnskakning och börjar blöda rejält när hon träffas av en baseball. Detta är starten till sprickan som öppnar sig likt en avgrund i deras förhållande. Gnistan är helt borta i deras äktenskap. Abby har ett sexuellt sug medans Kate är på god väg in i celibat.

En dag, utan större eftertanke, besöker Abby en prostituerad, men upplevelsen är inte alls bra. Det väcker dock en gnista i henne och med hjälp av hennes hantverkare Justin (Johnathan Tchaikovsky) ett nytt möte med en bättre prostituerad. Justins flickvän agerar hallick och erbjuder Abby möjligheten att arbeta för henne. Lägenheten som Abby håller på att fixa i Manhattan blir hennes nya arbetsplats och hon kallar sig ”Eleanor” när hon tar emot klienter. Hon har dock ett krav, att hon och klienten ska ta en fika innan de träffas i hennes lägenhet.concussion4Till en början är ”Eleanors” klienter unga tjejer. Oftast studenter som är nyfikna, ensamma eller både och. Allt eftersom vill Abby träffa klienter som är lika gammal som hon själv vilket ändrar helt på dynamiken i träffarna. Eftersom renoveringen och inredningen av lägenheten tar tid märker inte ens Kate att Abby är borta så mycket så länge hon hinner hem att hämta upp ungarna från skolan.

Robin Weigert (Deadwood) är mest känd som TV-skådespelerska och ger här en enastående rolltolkning av Abby/Eleanor. Scenerna med Abby bland sina kompisar visar på att Abby känner sig överlägsen. Hon har en hemlighet som gör henne stark. I en scen anklagar Abby en av fotbollsmammornas frustration på att hon bara är uttråkad. En replik hon får kastad tillbaks i ansiktet ”det är ju du också!” vilket får Abby att haja till och reflektera.
concussion2
Concussion är välberättad men tappar tempo och lite riktning i den tredje akten. Regissören Stacie Passon har ett bra handlag att plocka ut det vardagliga och små kommentarer som säger mer om helheten än vad som sägs rakt ut. Även om ämnet är prostitution och enkom lesbisk sådan är bildspråket återhållsamt och på inget sätt grafiskt. Scenerna med hennes klienter handlar att förmedla energin kopplad till sex och hur Abby klär sig i olika roller beroende på vem hon möter.

Abby som karaktär betraktat är väldigt intressant. Hon är ett mysterium för sig själv och gör saker utan att fundera över varför hon gör det. Weigert får verkligen fram i sin tolkning att Abby är vilse. Det verkar som det är bara ordentliga smällar mot skallen som gör att hon funderar över vad hon gör eller ändrar riktning. Det är den här delen av Concussion som höjer den över det banala och gör den intressant.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.