Compliance

Filmen Compliance kan beskrivas som ett kammarspel som utspelas på en snabbmatsrestaurang. Den är även något av det obehagligaste jag har sett, bland filmer utanför skräckfilmsgenren.

compliance-01

Restaurangchefen Sandra och hennes anställda står inför en tuff arbetsdag. Föregående kväll glömde någon att stänga frysen ordentligt, vilket medfört att en del matvaror gått till spillo. På grund av sjukdom råder det även brist på personal. Dessa bekymmer är dock ingenting mot vad som komma skall. Polisen Daniels ringer upp och berättar att en av de anställda på restaurangen har stulit pengar från en kund. Kassörskan Becky skiljs från sina arbetsuppgifter och eskorteras ut till lagret av Sandra. Då även polisen lider av resursbrist, ber Daniels om hjälp med utredningen via telefon. Sandra ställer lite motvilligt upp på att hjälpa till att hitta pengarna som Becky har gömt.

compliance-02

Mycket mer än så kan inte sägas om handlingen, utan att avslöja för mycket. En intressant omständighet är att filmen inleds med texten “Inspired by true events”, skrivet med så stora bokstäver att det täcker hela rutan. Påståendet att en film bygger på verkliga händelser kan ofta vara förnuftigt att ta med en nypa salt. Men vad gäller Compliance så krävs det inte mycket letande på nätet för att ta del av vad som verkligen hände, år 2004 på en snabbmatsrestaurang i delstaten Kentucky i USA, och konstatera att filmen ligger väldigt nära sanningen. Givetvis är de inblandade personernas namn fingerade, och den stora, välkända snabbmatskedjan går i filmen under benämningen ChickWich, men i övrigt stämmer det mesta med verkligheten. Även om en film kanske egentligen ska bedömas separat och på egna meriter, så gör vetskapen om att filmens handling ligger så nära den verkliga händelsen att Compliance blir bättre. För om filmen hade varit en rakt igenom påhittad berättelse, så hade jag faktiskt inte tyckt att den varit realistisk och trovärdig.

compliance-03

En thriller helt utan vapen, biljakter eller något annat spektakulärt står och faller med skådespelarnas insatser. Lyckligtvis är dessa genomgående mycket bra, och Dreama Walker i den tuffa och krävande rollen som kassörskan Becky tycker jag sticker ut lite extra.

Som redan nämnts så upplevde jag Compliance som obehaglig och upprörande, inte minst med tanke på att den bygger på en verklig händelse. Filmen behandlar ämnen som auktoritetsrädsla och människors godtrogenhet på ett mycket effektivt sätt. Den verkar mest ha cirkulerat på festivaler och inte riktigt fått den uppmärksamhet som jag tycker att den förtjänar, då den definitivt är sevärd. Den recenserade utgåvan har inget extramaterial, och den som föredrar Blu-ray framför DVD och vill äga Compliance får införskaffa en utländsk utgåva. För att vara en dvd har dock den svenska utgåvan alldeles utmärkt bild och ljud.

 

About Daniel Björnberger

One comment

  1. Håller helt med. En utmärkt film, oerhört stark och obehaglig och väldigt väldigt sevärd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.