Combat Shock

combat1Om Abel Ferrara (King of New York) hade valt att bearbeta sina Vietnamkrigstrauman genom att omtolka David Lynchs Eraserhead hade det förmodligen blivit ungefär såhär.

Frankie blev tillfångatagen och torterad under Vietnamkriget. När han slutligen blev fri låg han på sjukhus under några år och pumpades full av morfin innan han förväntades kunna återanpassa sig till ett samhälle där arbetslösheten, fattigdomen och utanförskapet regerar. Barnet han får med sin hustru är vanskapt på grund av de kemikalier Frankie utsattes för under bombningarna med avlövningsmedlet Agent Orange. Nu försöker han desperat försörja sin familj och betala tillbaka skulder samtidigt som sonen inte kan sluta jämra sig i sin vagga. Att vara fri från tortyren i fångenskap är ingen tröst när helvetet är lika påtagligt på Staten Island. Frågan är vem det var som kom lindrigare undan i kriget, de som dog eller de som överlevde?

Troma är inte mina favoriter vad gäller skräckfilmsproducenter. Deras humor och alldeles för medvetet gjorda försök till kultfilmer har aldrig fallit mig på läppen, men när de i Combat Shock kastar sig utanför sin komfortzon och gör något riktigt smutsigt fungerar det oväntat bra. Budgeten är ungefär lika låg som den brukar vara i deras filmer, förmodligen lägre, och känslan blir direkt att det funnits oroade lite kontroll över inspelningarna. Det är lite taffligt och naturligtvis med sviktande skådespel, men istället med en genuin känsla av otrygghet där skitigheten är intensiv. För mig gör det inte så mycket att krigsscenerna påminner om underfinansierade paintball-eskapader eller att en del repliker är minst sagt fumligt levererade. Inte när det känns så elakt och drivet av någon slags punkig nihilism som tar ett rejält tag om en.

americannightmaresI huvudrollen som Frankie är Rick Giovinazzo en för mig helt ny bekantskap, inte så konstigt kanske, då detta är hans hittills en framträdande framför kameran. De senaste dryga 15 åren har han istället arbetat med musiken i filmer som X2, The Dark Knight Rises och en rad andra storfilmer. Som skådespelare lyckas han se underbart härjad och uppgiven ut, samtidigt som han visar upp någon slags värme i ett par scener. Precis som alla andra skådespelare har han problem med en del repliker, men i sammanhanget gör det inte så mycket. Combat Shock är en film som ska känns lite skräpig och det är förmodligen därför som den blaskiga bildkvaliteten inte störde mig det allra minsta.

Jag lyckas inte älska filmen, det är något med den som är lite för oengagerande, men som cynisk, smutsig och till slut även skoningslöst våldsam socialrealism i b-facket är den svår att inte bli lite betuttad i ändå. Om Troma hade gjort fler gatunära misärskildringar med minimal budget som den här hade jag förmodligen varit betydligt mer förlåtande mot deras övriga trams.

 

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.