Color Out of Space

I Richard Stanleys första fullängds-film sedan Dust Devil (1992), tar han sig an H.P. Lovecrafts kosmiska skräck och en Nicolas Cage som under senare år skakat liv i en karriär på halvfart. Resultatet är en mörk historia som skildrar en nedåtgående spiral i det mänskliga psyket.

Med målet att hitta ett liv fritt från storstadens puls, har Nathan Gardner (Nicolas Cage) flyttat med sin fru Theresa (Joely Richardson) och sina tre barn till sin familjegård i New England. Deras nyfunna livsstil vänds uppochned när en meteorit, bärandes på mystiska krafter, slår ned i familjens trädgård. Dottern Lavinia ( Madeleine Arthur) har vänt sig till det ockulta för att motverka sin mors cancer. Hon är inte helt såld på tanken att bo mitt inne i en urskog. Brodern har funnit sig mer i situationen och hjälper deras far Nathan att ha hand om familjens alpackor. Övriga tiden spenderar han genom att röka gräs tillsammans med familjehunden Sam eller kufen Ezra (Tommy Chong) som bor ute i skogen. Yngsta sonen, Jack, hinner inte riktigt presenteras innan astronomiska krafter tagit grepp om honom…

En meteorit kraschar ner i trädgården med buller och bång tillsammans med ett starkt rosa ljussken. Innan familjen upptäckt det har grundvattnet förgiftats och de själva med det. Snart upptäcker de även att den mystiska stenen har kraften att smälta ihop levande varelser till fasansfulla amöba-liknande monster. De påverkade går in i febriga och maniska tillstånd och börjar hallucinera. Majoriteten av skådespelarna gör bra insatser och verkar haft genuint kul med sina roller. För mig funkar uppbyggnadsfasen i handlingen bättre än crescendot. Karaktärernas rädslor är nästan mer obehagliga än de fysiska transformationerna. När filmen släpper sargen får ni helt enkelt vara beredda på att det kan bli riktigt psykedeliskt.

Stanley bygger upp en kusligt effektiv atmosfär som tyvärr störs av ett ojämnt tempo och oslipad klippning. Missförstå mig rätt, det finns mer att gilla med filmen än att ogilla. Stanley låter Cage hålla sig till att vara den töntiga pappan som är alpackaherde och svär åt sin dotter. Filmen innehåller både lättsam komik och mörkare. En del av effekterna är inte helt hundra men det passar filmens stil och handling. Utöver att handlingen är en adaption av H.P. Lovecrafts novell, finns även referenserna i filmens miljöer.

Atmosfären och miljöerna i Color Out of Space är välvalda och genomtänkta. Urskog, dimma och ett rosa sken puttar oss rakt in i den febriga, maniska Lovecraft-berättelsen. Tillsammans med skådespelarna bygger Stanley upp en känsla av hopplöshet och uppgivenhet som trubbas av något när det suggestiva byts ut mot monster och blod. Resultatet är sevärt och underhållande men stundtals svårsmält. Med Mandy och Color Out of Space i backspegeln kan jag även konstatera att Cage har hittat en nisch av filmer som tilltalar en specifik grupp av filmnördar. Jag sällar mig till skaran av nördar som är fascinerad men ännu inte helt övertygad.

Color Out of Space
Regissör: Richard Stanley
Manus: Scarlett Amaris & Richard Stanley efter ett verk av författaren H.P. Lovecraft
Skådespelare: Madeleine Arthur, Nicolas Cage, Tommy Chong, Julian Hilliard, Elliot Knight, Brendan Meyer och Joely Richardson m.fl.
Svensk biopremiär: 24/1-2020

I Richard Stanleys första fullängds-film sedan Dust Devil (1992), tar han sig an H.P. Lovecrafts kosmiska skräck och en Nicolas Cage som under senare år skakat liv i en karriär på halvfart. Resultatet är en mörk historia som skildrar en nedåtgående spiral i det mänskliga psyket. Med målet att hitta ett liv fritt från storstadens puls, har Nathan Gardner (Nicolas Cage) flyttat med sin fru Theresa (Joely Richardson) och sina tre barn till sin familjegård i New England. Deras nyfunna livsstil vänds uppochned när en meteorit, bärandes på mystiska krafter, slår ned i familjens trädgård. Dottern Lavinia ( Madeleine Arthur)…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.