Coco

COCO är den senaste av Pixars filmer att gå upp bio. I flera delar av landet kan du till och med fortfarande se den på lokala bioduken. Detta är en barnfilm som är tydligt kopplad till latinamerikansk kultur. Coco behandlar de stora frågorna i livet, döden, kärleken till familjen och ambitioner. Det är även den senaste Pixar-filmen att släppas på blu-ray.

©Disney

Coco får ni stifta bekantskap med den unga mexikanska pojken Miguel med familj. Miguel älskar musik och längtar efter att få utöva sin egen. Hans stora förebild är den superkända musikern Ernesto de la Cruz. Enda problemet är att musik är helt förbjudet i Miguels hushåll. Anledningen är att Miguels gammelfarmor, Coco, blev övergiven av sin far som var en musiker och låtskrivare. I jakten på att uppnå sina drömmar, får vi följa Miguel på ett äventyr som tar honom till dödsriket och tillbaka. Det visar sig att allt familjen har trott kanske inte är hela sanningen.

Handlingen i filmen är spännande och samtidigt respektfull mot mexikansk kultur. Teamet bakom filmen har aktivt jobbat med mexikanska musiker och gjort studiebesök i Mexiko för att fånga den rätta känslan och atmosfären. Ett utropstecken är dock att detta är en film som hanterar döden, ett ämne som kanske inte alla föräldrar är redo att diskutera med sina barn än? Med andra ord, detta kanske inte är en Pixar-film för de allra minsta. Frågan ovan är något som ni som är föräldrar får ta ställning till innan ni visar filmen för småttingarna. Trots det tunga ämnet är berättelsen hoppfull och rik av glädje ibland den sorg som porträtteras. Anthony Gonzalez som spelar Miguel i den engelskspråkiga versionen levererar både sångmässigt och skådespelarmässigt och lyckas bära filmen tillsammans med Pixars grymma animationer. På Oscarsgalan belönad filmen med statyetter både i kategorin bästa animerade film och bästa låt för den fina sången Remember me.

©Disney

Coco är framförallt en musikalisk resa, det är även här filmen glänser på allvar. Inte sedan Lejonkungen har jag spenderat så mycket tid med att lyssna på en Disneyfilms soundtrack efter det att texten har rullat och filmen är slut. Musiken i kombination med filmens fantasifulla och fantastiska miljöer gör Coco till en av Pixars mer minnesvärda filmer. Handlingen innehåller en del oväntade vändningar men samtidigt är stora delar rätt förutsägbara för oss som ser mycket film.

COCO är den senaste av Pixars filmer att gå upp bio. I flera delar av landet kan du till och med fortfarande se den på lokala bioduken. Detta är en barnfilm som är tydligt kopplad till latinamerikansk kultur. Coco behandlar de stora frågorna i livet, döden, kärleken till familjen och ambitioner. Det är även den senaste Pixar-filmen att släppas på blu-ray. I Coco får ni stifta bekantskap med den unga mexikanska pojken Miguel med familj. Miguel älskar musik och längtar efter att få utöva sin egen. Hans stora förebild är den superkända musikern Ernesto de la Cruz. Enda problemet är att…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.