cockroaches – En svensk Hollywoodfilm i görningen

Christoffer Aldell är 29 år ung och är på väg att regissera sin första långfilm i USA, med bland andra Michael Madsen i rollistan. Filmen heter cockroaches (ja, det ska skrivas så) och har till stor del finansierats av så kallad ”crowdfunding”, där man gör ett projekt offentligt och ber om valfria summor från allmänheten för att komma upp i en summa som gör att projektet blir av. Crowdfunding-sajten Kickstarter.com, där filmen nådde sina önskade $80 000 den 17:e juni i år, fungerar så att inga pengar dras av finansiärerna om inte målet nås, så det var allt eller inget som gällde för Christoffer. Ni kan läsa mer om filmen, som bygger på Aldells egna manus, på dess Kickstarter-sida, Facebook-sida och givetvis IMDb-sida. Jag har nu glädjen att kunna publicera en exklusiv intervju med regissören och vi kommer att följa detta filmprojekt ända till premiären med en hel artikelserie här på Filmfenix.se!

Christoffer Aldell

Vad sker i produktionen just nu?

Just nu jobbar vi med att utöka budgeten samt att få med fler “värdefulla” skådespelare för en större chans till bra distribution. Vi har kontakt med några intressanta skådespelare som jag hoppas kommer tacka ja till projektet senare under året. Utöver detta är det också mycket jobb med anpassning av manuset till locations, skådespelare som hoppar på, budget, scheman, m.m.

Vilka viktiga datum är satta framöver?

Datumen som är satta för inspelning är 28:e maj till 29:e juni, 2013. Fram tills dess har vi en hel del mirakel att klura ut. Målet är att ha en färdig produkt under hösten för att släppa filmen tidig vinter 2013. I dagsläget har vi tyvärr inga fler bestämda datum. Under vissa dagar av inspelningen kommer man också att kunna följa inspelningen live via streaming på internet, vilket är något vi primärt gör för våra Kickstarter-supporters. Datumen för detta kommer finnas på vår websida senare.

Robert Miano

Hur gick det till när Tommy ’Tiny’ Lister blev en del av ensemblen?

Vår producent Ryan de Quintal var i kontakt med Listers agent. Det var en relativt snabb process; han läste manuset och tackade ja till rollen dagen efter.

Hur gick det till när Michael Madsen blev en del av ensemblen?

Vår producent Robert Miano känner Michael Madsen från att bland annat ha jobbat tillsammans på filmen Donnie Brasco och gav honom vårt manus. Vi tog senare upp kontakten med Madsens manager, Chuck Binder, och lyckades fånga även hans intresse. Det svåra med skådespelare som Madsen är att inte bara “övertala” honom, men också dem som representerar honom. I slutändan vill alla bli betalda och det är därför väldigt svårt för mindre filmer som vår att lyckas med att få med större skådespelare. Det positiva vi har är ett väldigt välpolerat manus, vilket ibland väger mer än pengar, även för managers och agenter. Vi har till exempel jobbat länge på att få med Peter Stormare, både via hans svenska och amerikanska agenter/managers, utan att lyckas få manuset i hans händer. Vi hoppas att kunna nå fram till honom innan vi filmar och se om det finns intresse från hans sida att vara med, som svensk vore det så klart en ära att få jobba med honom.

Tommy ’Tiny’ Lister

Tommy ’Tiny’ Lister säger att det här är den första filmen han skrivit på direkt efter att han läst manuset, utan att prata pengar. Har Michael Madsen sagt något om manuset?

Jag hörde via Madsens manager att han ser fram emot att få filma sina scener, utöver detta har jag tyvärr inte hört några kommentarer om manuset från hans sida.

Du började som extremsportsfilmare. Hur kom det sig att du gick från det till att göra spelfilm i Los Angeles?

Extremesport har alltid varit något som jag är väldigt passionerad av, kanske delvis på grund av att jag själv åker skidor, inlines, och motocross. Jag jobbade väldigt intensivt i många år för att få ut extremesport i svensk media via vårt märke/team “46”, och lyckades bland annat få distribution hos Viasat Sport och The Voice TV. 46 var även bakom starten av Burger King TV som senare blev en årlig tävling för extremesportsfilmare. Dessutom hade jag ett samarbete med Team Sportia som finansierade båda mina långfilmer som jag producerade 2006-07. I slutet av 2007 åkte jag till Los Angeles i 6 månader for att studera film och efter den pausen hade jag valet att antingen flytta tillbaka till Sverige eller fortsätta att bygga på en karriär här. Jag var då i planering med en svensk TV-kanal om ett extremesportsprogram vilket i stort sett var en dröm att få kunna göra, men jag kunde inte slita mig från spelfilm. Jag valde att stanna i Los Angeles och sedan dess har jag jobbat dagligen på cockroaches samt två andra långfilmer som jag skrivit. Det har varit en mycket svår väg med många komplikationer, men jag ar väldigt nöjd med det jag har lyckat åstadkommit hittills.

Robin Zamora, Ryan de Quintal, Robert Miano och Zach McGowan

Kan du beskriva känslan när du fått dina önskade $80 000 finansierade av fans på kickstarter.com?

Det var såklart nervöst ända in i sista minuten, men känslan att lyckas skrapa ihop så mycket pengar online från främlingar samt familj och vänner var ju så klart helt otrolig. Det fantastiska är inte bara att få pengar att göra filmen för, men också att se en sådan stark support från omvärlden för sitt projekt. Det är oerhört värmande och jag kommer aldrig att glömma vilka som var med från början och hjälpte oss.

Förutom att göra en grym promotion-trailer, har du något annat tips till filmmakare som drömmer om att finansiera sin film på liknande sätt?

Jag tror att ett lätt misstag många gör på ”crowdfunding”-websidor är att inte inse hur svårt det faktiskt är att få sitt projekt finansierat. Detta gäller såklart inte bara finansiering på websidor men också via mer normala kanaler såsom finansiärer. Man måste därför ha ett väldigt stort tålamod eftersom detta inte är något som händer på några få månader. Jag hade jobbat på cockroaches i fyra år innan vi lyckades med vår kickstarter. Det gäller att bygga upp projektet från botten och upp, inte bara med en promo-film men också en intressant cast, ett stort kontaktnät, en någorlunda stor fan-base, ett välpolerat och effektivt manus, samt enormt mycket PR. Med andra ord så gäller det att investera varenda öre av sina egna besparingar och sin egen tid först, för att i framtiden kunna ha ett starkt nog projekt att presentera omvärlden med. Det är viktigt att hitta tiden vare sig man har ett fulltids-jobb eller inte, kunna ta mycket konstruktiv kritik, ha orken att konstant förbättra sitt projekt, ha viljan att aldrig ge sig, och göra stora prioriteringar i sitt liv under en längre tid. Jag fick till exempel mitt manus “optioned” (rättigheterna till manuset köps för en mindre summa, för att sedan köpas helt om filmen blir av red. anm.) under hela 2011 men insåg att producenterna vi jobbade med försökte ta över filmen. Jag gick igenom mycket strul under en längre tid och det slutade med att jag fick köpa mitt eget manus från dem via advokater, vilket var min så kallade “all-time low”.

Zach McGowan

Independentfilmer som inspirerats av Lock, Stock and Two Smoking Barrels och Snatch är inte direkt något nytt. Vad gör cockroaches annorlunda?

Guy Ritchie är en stor idol för mig och har varit sedan Lock Stock kom ut, och jag har därför varit noga under manusskrivandet med att inte likna hans filmer för mycket med cockroaches. Jag tror att min stil är någorlunda lik Ritchies vilket kanske förklarar varför jag tycker om hans filmer så mycket. Jag har dock aldrig jämfört mig med honom, utan det är tyvärr andras uttalanden som fått vissa att börja leta likheter mellan hans filmer och cockroaches. Vad jag gillar med Ritchies filmer är att han håller sig utanför all form av kliché som vi normalt ser i gangsterfilmer, och det gör cockroaches också. Vad cockroaches gör annorlunda är att ha ett färskt perspektiv på den kriminella världen, annorlunda än både Ritchies filmer och klassiska gangsterfilmer såsom Goodfellas och Donnie Brasco, samt att jag personligen tycker att cockroaches har ett större budskap och mer tanke bakom sig än många av dessa filmer. Robert Miano beskrev cockroaches som “…a fresh take on a genre we all know and love.” Ett stort mål med cockroaches är att underhålla tittaren från början till slut genom att hålla oss borta så mycket som möjligt från typiska scener vi förväntar oss att se i en gangsterfilm. Storyn tar oss till sjuka och unika situationer som jag tror kommer vara omöjliga att förutse. Utöver detta kidnappar vi Påven istället for att fokusera filmen och karaktärernas motiv på ett lass droger eller en väska med pengar.

Du växte upp i Karlskoga i Värmland. Hur startade ditt filmintresse där?

Min älskade mormor Inger Nielsen köpte mig en kamera när jag var ca 14 år. Jag började genast regissera min bror Mikael samt våra grannar. Det är tack vare henne jag kom in på film och även om hon inte finns med oss idag tackar jag henne ofta för den dagen hon gav mig den där Hi-8 kameran. Sedan dess har jag fått ett enormt stöd av min fästmö Sandra Larsson samt kollega Ryan de Quintal, vilket har hjälpt mig mycket på traven. Idag är jag 29 år och håller på med samma sak som när jag var 14, fast på en lite högre nivå hoppas jag, ha ha.

Promotion-trailern:
[youtube]http://youtu.be/Nit7tMWQUQ0[/youtube]

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.