Cloud Atlas

När syskonen Wachowski gjorde uppföljarfilmerna till The Matrix var jag inte ett dugg imponerad. Den första filmen håller jag fortfarande högt och även deras tidigare film Bound. Manuset till Dödligt möte, deras första stora manus, innehåller karaktären Electra som är basen till det som kommer bli Trinity i The Matrix.

cloudatlas8Rikard har recenserat Cloud Atlas när den visades på bio och jag rekommenderar att ni läser hans välstrukturerade sammanfattning av filmen. Även om vi inte alltid har samma åsikt om filmer håller jag i princip med om hans betyg av filmen. Det syskonen Wachowski och Tom Tykwer har gjort är imponerande modigt men samtidigt utan tydliga ramar och substans. Precis som uppföljarna till The Matrix klampar de friskt in i new age-sentimentalitet som ersätter trovärdighet med långsökta kopplingar.

När jag ser Cloud Atlas får den mig att tänka på Stieg Larsson-triologin där de flesta som läst böckerna älskade filmerna. Själv hade jag inte läst en enda av dem utan såg dem utan assistans att fylla luckorna och var måttligt imponerad. På samma sätt känner jag när Cloud Atlas väver samman sex parallella berättelser som i olika tidevarv trummar in karma i kombination med reinkarnation som glatt kastas ner i mixern med filmens kärleksbudskap. Att så många minuter film mynnar ut i vaga antydningar utan helhet, ja det är sannerligen underligt.

cloudatlas1Att göra en Eddie Murphy eller Adam Sandler och spela flera olika karaktärer kan i vissa fall vara motiverat och även riktigt lyckat. I Cloud Atlas fungerar det sådär och det är förmodligen Halle Berry och Hugh Grant som klarar sig bäst sammantaget och Tom Hanks sämst, även om hans karaktär Dermot Hoggins är underbart lik John Travolta. I filmen gör alla dessa skiften och nästan cameo-liknande inspel att det blir rörigt och distraherande och det stjälper oftare än det hjälper.

cloudatlas9Det som är positivt i Cloud Atlas är ett fantastiskt foto och en imponerande klippning som nästan klarar av att ro hem det här filmkollaget. Personligen tycker jag sekvensen med Doona Bey som känslig fabrikant (tillverkad människa) är den bästa, men tyvärr övergår den i ett actionspektakel likt det vi såg i Matrix Reloaded. Sämst är slapsticksekvensen med Jim Broadbent inspärrad på ålderdomshem med Hugo Weaving utklädd till sjuksköterska. Den passar inte alls in med de fem andra berättelserna. Vackrast och mest tragisk är berättelsen om kompositören Robert Frobisher (Ben Bradshaw) som skriver verket ”Cloud Atlas Sextet”, en berättelse som separat kunde vara en egen film. Tyvärr får den inte utrymme nog att växa.

cloudatlas4Det är först när jag ser det magra extramaterialet som en del av filmens otydligheter förklaras. När till och med författaren David Mitchell, i en av intervjuerna, avslöjar att han inte märkt vissa kopplingar i filmen, ja då behöver du som åskådare inte skämmas. Det som är kvar av manuset när CGI-effekterna lagt sig är banalt tankegods och desperat själasökande utan varken försök eller vilja att tillföra substans eller nyhetsvärde. Syskonen Wachowski och Tykwer borde fundera över att ifall de inte kan berätta allt i en historia, hjälper det inte att lägga till fem ytterligare berättelser och göra maskeradparty av det hela.

cloudatlas2Som jag nämnde tidigare är extramaterialet tunt och vi får sju featurettes, alla under tio minuter vardera, på en separat Blu-ray. Tyvärr ägnas en del av tiden åt ryggdunkande, men det var ändå intressant att se hur mycket som faktiskt är gjort med green screen och även få förklaringar på filmens berättelse. Inte helt oväntat håller bild och ljud högsta klass och eftersom det är mer av dialogdrivet drama än actionfilm finns det inte något behov av att fläska på i onödan och det märks främst i ljudet som är kontrollerat. Varken bild eller ljud kommer göra någon besviken och sekvenserna i framtida Korea är verkligen imponerande.

cloudatlas3Även om Cloud Atlas inte på något sätt är ett mästerverk eller för den delen en riktigt bra film, rekommenderar jag dig ändå att se den för du kommer inte se något liknande på mycket länge. Det finns ljusglimtar som är riktigt bra, men de drunknar i mängden av allt det andra. Att göra en indiefilm med mångmiljondollarbudget är bara Wachowskisyskonen förunnat. Det kräver en hel del mod eller kanske dårskap för att göra en film som Cloud Atlas. Åskådarna kommer älska den och hata den, men jag tror få kommer gå oberörda från upplevelsen.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Minns den långa trailern och hur intressant och märklig jag tyckte den var. Nu vill jag se filmen. Hoppas att få battla den recensionen senare 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.