Clear and Present Danger

clear and present danger 2När den tredje filmen i serien om Jack Ryan släpptes var det Tom Clancys Påtaglig fara som var förlagan. Boken, precis som Summan av skräck, är en tegelsten på över 600 sidor med massor av parallella handlingar och sidohistorier. Det var dessutom en bok som handlade mer om politik än om action vilket gjorde att jag funderade över hur de skulle lyckas hålla tungan rätt i mun vid filmatiseringen. Filmen ingår i Jack Ryan-boxen.

Jim Greer (James Earl Jones) ligger på sjukhus och Jack Ryan (Harrison Ford) ombeds att gå in tillfälligt som Deputy Director of Intelligence på CIA. Ryan tvekar men Greer övertalar honom eftersom han behöver någon som han kan lita på. I kulisserna, utan Ryans vetskap, agerar dock CIA Director Robert Ritter och den korrumperade National Security Advisor James Cutter. De två godkänner militära uppdrag i Colombia mot drogkarteller och använder statens pengar att finansiera de hemliga insatserna. USAs president är också med på ett hörn, men Jack Ryan är helt ovetandes till att börja med. Ryan står till och med framför en kongressutfrågning och bedyrar att pengarna som han äskar inte ska användas för just den typen av uppdrag som Cutter och Ritter utför.clear and present danger 1När väl Ryan får reda på vad som sker gör Cutter och Ritter allt för att sopa igen spåren och rikta misstankarna mot Ryan. I och med att uppdragen inte är sanktionerade har de två inte heller något ansvar och lämnar därför specialtrupperna i Colombia vind för våg utan något som helst understöd. När Ryan börjar gräva i det hela tvingas han åka ner till Colombia för att hjälpa de specialtrupper som är fast bakom fiendelinjer samtidigt som han behöver ta sig ur knipan han själv sitter i. Hans enda chans är att försöka skaffa bevis för att visa sin oskuld.clear and present danger 4Ja, Påtaglig fara är ingen lätt film att summera och tro inte jag lyckats helt i styckena ovan. Det är en politisk thriller med många sidoberättelser och flera karaktärer. Trots den omfattande berättelsen tycker jag aldrig att Påtaglig fara blir rörig eller svårfattlig. I serien av filmen rankar jag denna som bäst efter Röd oktober. Harrison Ford fortsätter med sin jordade tolkning av Ryan som än en gång blir en ofrivillig bricka i ett större spel. Henry Czerny är perfekt som skurken Ritter tillsammans med Harris Yulin som Cutter. De är båda skurkar, men på olika delar av spektrat. Donald Moffat spelar presidenten som förblindad av hämnd ger Cutter och Ritter alldeles för fria tyglar att ge sig efter knarkkartellerna. Att makt korrumperar är det tydligaste budskapet att ta med sig från Påtaglig fara.clear-and-present-danger-1Även om Påtaglig fara inte är perfekt i alla avseenden är det en spännande politisk thriller som roar i över två timmar. Ensemblen är som väntat av riktigt hög klass och likaså produktionen. Dessutom introduceras vi till legosoldaten John Clarke (Willem Dafoe) som är en av Clancys mest intressanta karaktärer jämte Jack Ryan själv. Boken Utan misskund handlar helt om just Clarke som skulle vara klart intressant som fristående film.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.