City on a Hill: Avsnitt 1-5

När Ben Affleck och Matt Damon är några tv-seriens bakomliggande producenter är det nog ingen av er som blir förvånade när jag avslöjar att City on a Hill utspelar sig i Boston på 1990-talet. Det som däremot förvånar är att skådespelarlistan inte genererar en mer intressant tv-serie.

Kevin Bacon som Jackie Rohr och Aldis Hodge som Decourcy Ward.

I de första avsnitten etableras den korrupta och hårdföre FBI-agenten Jackie Rohr, spelad av Kevin Bacon. Vi får även lära känna den rättstrogna åklagaren Decourcy Ward, spelad av Aldis Hodge. Parallellt med lagens beskyddare får vi även följa männen de jagar, bröderna Ryan och deras kompanjoner. De starka männen i serien följs av kvinnor som samtliga ställer sig en gemensam fråga:- Vad tusan sysslar deras män med?

Efter ett semi-misslyckat värdetransportrån, som slutar mer blodigt än vad Frankie Ryan hade tänkt sig (Jonathan Tucker), beslutar sig Frankie för att låta sin misslyckade bror Jimmie hjälpa till med nästa trots sina kompanjoners varningar. Ryktet om deras dåd sprider sig över Boston och fångar den nya åklagaren Decourcy Wards uppmärksamhet. I första avsnittet misslyckas nämligen Ward med ett fall som av stadens juristkår ansågs vara en enkel vinst för rättssystemet. Problemet är att förövaren i fallet är en av FBI-agenten Jackie Rohrs många kriminella källor och en individ FBI-agenten gör allt för att hålla ute ur finkan. Rohr etableras alltså snabbt som en motpol till den rättspatos Decourcy Ward utstrålar. Med ett första misslyckat fall inser Ward att han måste sätta dit betydligt större fiskar om han skall kunna göra ett namn av sig själv i Boston. Efter sin initiala introduktion till Rohr, Inser åklagaren även att agentens smutsiga tillvägagångssätt och många kontakter trots allt kan vara värdefulla om han skall nå den framgång han eftertraktar.

Mark O’Brien som Jimmie Ryan och Jonathan Tucker som Frankie Ryan.

Inledningsvis var mina förhoppningar på tv-serien högre än hur verkligheten föll ut efter att ha sett första halvan av säsongen. Rohr är otrogen, behandlar sin tjallare som skit och är inte främmande för olagliga tillvägagångssätt, ändamålet helgar medlen med andra ord. Hans influens på åklagaren Ward blir att få honom att inse att han måste våga smutsa ner sig om han skall sätta dit kriminella som bröderna Ryan. Majoriteten av männens partners är placerade i sidospår som är rätt ointressanta. Rohrs fru blir förvånad när han om och om igen beter sig precis som den karaktär han har presenterat sig om. Frankie Ryans fru står och svär när mannen i hushållet gång på gång går på sin misslyckade brorsas charader. Den mest intressanta livspartnern är Siobhan Quay (Spelad av Lauren E. Banks), hon är den enda som har en karriärambition som matchar sin mans. I detta sidospår finns det trådar som pekar mot att parets ambitioner kan komma att krocka med varandra längre fram. Siobhan arbetar nämligen för en pastor som i framtiden har politiska ambitioner precis som hennes egen Decourcy.

En stor del av tv-seriens behållning är djupt rotad i nostalgin kring 90-talets USA. Här vill jag passa på att berömma Joe Collins som har de övergripande ansvaret för tv-seriens foto. Alltifrån ljuset, miljöerna och kamerarörelserna påminner om äldre tv-serier. Serien har även kompletteras med ett rätt enkelt intro som känns som hämtat från just 90-talet. Det stora problemet är att City on a Hill har ambitioner som berättelsens kvalitéer hittills inte riktigt når upp till. Jag är tillräckligt investerad för att se hur berättelsen slutar. Men hittills känns det som en film eller tv-serie jag har sett många gånger förr.

Om tv-serien:
Streamas via HBO Nordic i Sverige. Sänds ursprungligen på amerikanska tv-kanalen Showtime. Hade svensk premiär 17:e juni och släpps veckovis på måndagar.

När Ben Affleck och Matt Damon är några tv-seriens bakomliggande producenter är det nog ingen av er som blir förvånade när jag avslöjar att City on a Hill utspelar sig i Boston på 1990-talet. Det som däremot förvånar är att skådespelarlistan inte genererar en mer intressant tv-serie. Kevin Bacon som Jackie Rohr och Aldis Hodge som Decourcy Ward. I de första avsnitten etableras den korrupta och hårdföre FBI-agenten Jackie Rohr, spelad av Kevin Bacon. Vi får även lära känna den rättstrogna åklagaren Decourcy Ward, spelad av Aldis Hodge. Parallellt med lagens beskyddare får vi även följa männen de jagar, bröderna…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.