Citizen Ruth

Innan regissören Alexander Payne vann Oscars för sina manus till Sideways och The Descendants, och även nominerades för sin insats som regissör till filmerna i fråga, gjorde han tre filmer som jag tycker är både bättre och mer vågade än hans två senaste alster. Jag har förvisso inte sett The Descendants än, men man kan ju alltid gissa. Hans långfilmsdebut Citizen Ruth från 1996 är fortfarande inte släppt på DVD eller Blu-ray i Sverige, utan man får vackert vända sig till någon butik som importerar från Nordamerika om man ska få tag på den.

Ruth (Laura Dern) har inte haft det så lätt i livet. Hon blir utkastad av sin pojkvän och tröstar sig med en sprayburk och en papperspåse. Hos myndigheterna är hon redan välkänd och när hon ännu en gång blir omhändertagen får hon reda på att hon är gravid, igen. En domare som tröttnat på hennes besök i domstolen ger henne möjlighet att korta sitt fängelsestraff om hon gör abort. Ett kristet par betalar hennes borgen och långsamt går det upp för Ruth att hon är på väg att bli en symbol för både abortmotståndare och abortförespråkare.

Citizen Ruth är en ganska objektiv film. Kanske inte när det gäller vilken sida skaparnas hjärta ligger, men i framställningen av de båda grupperna. Både de kristna och feministerna visas upp från sina bästa och sämsta sidor. Båda grupperingarna är idealister som vill väl men glömmer bort individen när chansen att vinna politiska poäng finns inom räckhåll. Däremot är respektive organisationers ledare mindre sympatiska och värst är Burt Reynolds som tokreligiös guru för ”Babysavers”.

Payne och hans medförfattare Jim Taylor har gjort karikatyrer av soldaterna i det amerikanska abortkriget och tydligast blir det när Blaine Gibbons (Reynolds) dyker upp i sitt lilla flygplan med en ung pojke som han en gång räddat från abort och nu använder som någon sorts uppassare. Även Ruth själv är en karikatyr av oaktsamma och korkade tjejer som inte har förstånd nog att skydda sig. Laura Dern ägnar sig åt välplanerat överspel och hon är rolig oavsett om hon gråter, skriker eller bara står och tänker. Men man står hela tiden på hennes sida trots den tomma och pengahungriga blicken och vill att det ska gå bra för henne. Missa inte denna bortglömda komedipärla!

Innan regissören Alexander Payne vann Oscars för sina manus till Sideways och The Descendants, och även nominerades för sin insats som regissör till filmerna i fråga, gjorde han tre filmer som jag tycker är både bättre och mer vågade än hans två senaste alster. Jag har förvisso inte sett The Descendants än, men man kan ju alltid gissa. Hans långfilmsdebut Citizen Ruth från 1996 är fortfarande inte släppt på DVD eller Blu-ray i Sverige, utan man får vackert vända sig till någon butik som importerar från Nordamerika om man ska få tag på den. Ruth (Laura Dern) har inte haft det så lätt…

Review Overview

Betyg

80

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

One comment

  1. Håller med om din recension. Det är en riktigt rolig film. Jag har den på VHS men vill gärna ha den på DVD. Den gavs ut på VHS i Sverige men inte på DVD. Den amerikanska utgåvan verkar vara utgången och man får betala från ca $25-30 om man lyckas hitta filmen på t.ex. Ebay…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.