Cities: Skylines – Mass Transit

Cities: Skylines är ett bra spel, till och med ett förbaskat bra spel. På min lista på Steam kommer det på en respektabel sjätte plats när det gäller spelade spel. Även om det är långt ifrån de 500 ohälsosamma timmar jag har lagt ner på olika versioner av Football Manager så har jag lagt ner mer tid på att bygga städer där än jag spelar de flesta spel.

Men en sak jag inte gillat med spelet är att allt nedladdningsbart material som kommit efteråt har känts påklistrat. Utgivaren har som strategi att utveckla sina spel via DCL vilket har visat sig vara en bra strategi när det gäller Europa Universalis 4 och Crusader Kings 2. Men när det gäller Cities: Skylines har allting hittills bara känts som fluff som inte bidragit något till spelet. Snowfall som gav mig snö och spårvagnar, det ena kändes viktigt det andra inte. After Dark införde en dag och natt-cykel som visserligen var intressant men som jag ganska så fort stängde av. Samma sak här små tillägg som nöjesparker var kul men inte något som jag kände att jag ville lägga 15 euro på. Och Natural Disasters kändes som ett försök att flörta med publiken som ville ha mer SimCity över sitt spel.

Men med den senaste expansionen Mass Transit har Colossal Order till slut något som känns värt att lägga pengarna på. Så vad får man då? Du får dels helt nya sätt för dina invånare att ta sig runt staden, men monorail, färja, linbana eller luftskepp. Jag vet, jag vet. Man läser den meningen och tänker ”okej två användbara saker och två totalt onödiga, varför skulle jag lägga pengar på detta?”. Men det är bara ytan, det finns betydligt mer när man börjar titta djupare. Framförallt så har man på Colossal Order tagit till sig kritiken och gjort det lättare att hantera sin kollektivtrafik. Hade du en stor stad blev det snabbt en stor best som kunde kännas icke hanterbar. Fler än en gång tog jag bort alla mina busslinjer för att börja om från början för jag tappat översikten. Numera finns det en skärm som hanterar allt detta på ett smidigt sätt. Du kan också numera bygga hubbar som sätter ihop flera transportsätt och gör det naturligt för folk att ta sig från ett färdsätt till ett annat.

Du får också fler vägar att bygga, ett trevligt tillskott och du kan nu också se hur trafiken går på varje väg. Det gör att du kan se detaljerna på ett helt annat sätt och tack vare nya verktyg kan du välja att vissa vägar skall vara prioriterade. Det gör det betydligt lättare att få trafiken att flyta på ett mer rationellt sätt och man behöver inte längre gör skumma lösningar bara för att få bilarna att köra som man vill. Ett mycket trevligt tillskott är att man nu manuellt kan ändra om en korsning skall ha trafikljus eller stopskyltar. Tack för det.

Mass Transit är ett bra bevis på att med rätt nedladdningsbart material så kan man förlänga speltiden på ett spel rejält och skapa något som gamla spelare kommer tillbaka till. Framförallt större städer är nu betydligt mer lätthanterliga och om du slutade spela Cities: Skylines så rekommenderar jag varmt att du tar en titt på detta. Det är väl värt pengarna.

Cities: Skylines är ett bra spel, till och med ett förbaskat bra spel. På min lista på Steam kommer det på en respektabel sjätte plats när det gäller spelade spel. Även om det är långt ifrån de 500 ohälsosamma timmar jag har lagt ner på olika versioner av Football Manager så har jag lagt ner mer tid på att bygga städer där än jag spelar de flesta spel. Men en sak jag inte gillat med spelet är att allt nedladdningsbart material som kommit efteråt har känts påklistrat. Utgivaren har som strategi att utveckla sina spel via DCL vilket har visat…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.