Cinemateket hösten 2018

Lagom till att höstvädret börjar smyga sig på är det dags för höstterminen på Cinemateket. Cinemateket i Malmö hade smygpremiär igår med den svenska katastroffilmen Deadline från 1971. Ikväll visas första filmen i Stockholm: Milos Formans Amadeus.

När jag för några veckor sedan satt och läste om höstens biopremiärer kände jag mig lite likgiltig. Inget som gjorde mig nyfiken. Detta beror nog mest på att jag är i en fas då jag ser mer äldre film än ny. Därför blir jag lycklig, men även lite avundsjuk, när jag läser Cinematekets program. Cinemateket i Stockholm visar flest filmer, med visningar sju dagar i veckan. I Göteborg är det tre visningar per vecka, medan Malmö har en per vecka. Teman den här säsongen är Bergmans Skåne (endast Malmö), Dario Argento, Setsuko Hara (mestadels i Stockholm), Ralph Bakshi (mestadels Stockholm men även Göteborg), Blake Edwards (endast Stockholm), Alain Resnais (mestadels Stockholm men även Göteborg och Malmö).

Som malmöbo hade jag önskat fler filmer, gärna två filmer per vecka. Jag är avundsjuk på de som bor i närheten av Stockholm som kommer kunna se Ralph Bakshis filmer, jag har visserligen inte sett några av hans verk men möjligheten att se en 35mm-visning av Fritz the Cat känns väldigt lockande. Göteborg får en visning av Apornas planet från 1968, visserligen en digitalkopia i 2K men det hade varit riktigt roligt att se om den på bio.

I Malmö kommer jag göra mitt bästa för att se Dario Argentos filmer; Bird with the Chrystal Plumage, Deep Red och Suspiria. Jag är självutnämnd skräcknovis och har på så vis inte sett något av regissören. Jag tänker även försöka se några av Bergmanfilmerna. Sommarnattens leende är väldigt charmig, Sjunde inseglet behöver jag se om och det kan inte bli bättre än en 35mm visning. Jag får också chansen att se en film av Yasujiro Ozu; Tokyo Story eller Föräldrarna. Jag har tidigare inte sett något av Ozu och ser fram emot att debuten blir på bio. Favoriten This is Spinal Tap ser jag verkligen fram emot att se om på bio. Den visas i Stockholm och Göteborg också. Har man inte sett den bör man se den, har man sett den är det ett utmärkt tillfälle att se om den.

Om jag bott i Stockholm hade jag tagit mig till Filmhuset ikväll för att se 35mm-visningen av Amadeus. För att man ska kunna hitta rätt i Cinemateket-programmet kommer Filmfenix publicera fler texter framöver där våra skribenter skriver om vissa av regissörerna och tipsar om filmerna. Jag kommer givetvis skriva om vilka som visas på 35mm och den film som visas på 70mm – Great Race i Stockholm!

Länkar till programmen i de olika städerna: Stockholm Göteborg  Malmö 

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.