Chromecast – en Apple TV-dödare?

När de stora jättarna bröstar upp sig kan en fight utan dess like uppstå! Är det så nu när Google ger sig in i kampen om hemmens mediekonsumtion?

Googles ChromeCast är en liten add-on till hembion. Målgruppen är förmodligen de som inte redan har en smartTV eller en undermålig sådan. ChromeCast ser ut som en liten dongle och den kopplas till TVn eller hembion via HDMI-ingången. I sig är Chromecasten ganska oanselig och beroende på var man har sin HDMI-kontakt kan den vara helt osynlig. Detta är givetvis bra eftersom de flesta antagligen inte vill att det ska synas fler saker i vardagsrummet, men det kan också skapa problem eftersom ChromeCasten är beroende av att ha kontakt med ditt trådlösa nätverk. Detta kan med lite otur vara lite si och så med bakom en platt-tv. Google skickar med en liten kort (ca 1 dm) förlängningssladd. För min del var den sladden mest till nytta för att överhuvudtaget kunna få dit Chromecasten eftersom mina HDMI-uttag går rakt bakåt och jag har min TV på väggen. Förutom HDMI-kontakten behöver Chromecasten strömförsörjning. Detta kan ske via din TV/förstärkare om den har en USB-kontakt på lämpligt ställe eller via en medföljande nätadapter. Chromecast kostar i dagsläget ca 300:-

setup

Jag gissar att den som köper en Chromecast idag är ute efter att kunna göra lite mer med sin TV än att bara glo på vanlig TV. Netflix intåg i medieutbudet påverkar, men även möjligheten att kunna visa annat material via exvis datorn eller telefonen. Chromecasten fungerar utmärkt för Netflix, det finns ett antal appar som är kompatibla (dock i dagsläget relativt få) och man kan få upp en flik från Chrome på datorn på TVn.

Hur står den sig mot Apple TV då? Apple TV har vi redan tittat närmare på här!  Till att börja med föreligger en viss prisskillnad. Apples lilla låda är tre gånger så dyr, men det är å andra sidan en helt annan produkt man får också. Att jämföra de två är lite som att jämföra en moped med en motorcykel. Ska du bara köra 30km/h duger mopeden gott, men vill man ta sig fram i landsvägsfart är motorcykeln måhända ett bättre alternativ. Största skillnaden är att Apple TV är en standalone produkt, medan Chromecasten är beroende av att du har någon annan manick såsom en platta, mobiltelefon eller dator. Detta är gissningsvis inget större problem för de flesta då detta är standardutrustning i de flesta hem. Det som dock irriterar mig med Chromecasten jämfört med Apple TVn är att den förstnämnda saknar en fjärrkontroll. Nu kan man tycka att detta saknar betydelse eftersom man ju har plattan eller mobilen som man kan styra ifrån. Men det är just det, telefonen ringer och du ska trycka på paus. Det blir åtminstone för mig lite kaosartat jämfört med att trycka på paus på Apples lilla praktiska (och snygga!) fjärrkontroll. Bara att hitta appen snabbt bakom skärmlås och annat man har för sig på plattan/mobilen/datorn kan ta tid.

DSC_7435

En sak som jag gillar med Chromecasten är möjligheten att spegla en Chrome-flik på TVn. Detta gör att man kan surfa mot TVn eller göra vad man nu gör i sin Chrome-flik och se det på storskärmen. Med en någorlunda modern dator fungerar det smidigt. Det finns en Chromecast-app att hämta hem till din iOS-enhet om du har mobila Apple-enheter som du vill strömma media via. Detta fungerar bra på Chromecasten, men det gör det även med Apple TV.

chromecast

Chromecast är ett utmärkt alternativ om du vill kunna se på Netflix, Youtube eller kunna spegla en Chrome-flik på TVn och är beredd att göra detta utan fjärrkontroll. Vill du ha en enhet som står på egna ben och som har en fjärr är Apple TV ett bättre alternativ. För mig är det enbart speglingen av en Chrome-flik som mina Apple TVn inte grejar av det jag behöver, å andra sidan kan jag spegla från paddan via Airplay till Apple TVn, vilket i dagsläget inte funkar mot Chromecasten. Så vilken manick går som vinnare ur fighten? Ingen, eller kanske rättare sagt båda. I hembion föredrar jag Apple TVn som är smidig med sin fjärrkontroll och funkar standalone. Jag tror att det största hotet mot Apple TV inte är Chromecast utan att de smarta TV-apparaternas funktioner nu blivit så pass bra att de klarar sig.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.