Christine 35th Anniversary Edition (4K UHD)

Hösten är i antågande och med den kommer en lång rad ytterst intressanta nyutgåvor av klassiska John Carpenter-filmer på 4K-formatet. Först ut för säsongen är Christine 35th Anniversary Edition från Sony Pictures och vi har spenderat tid med att syna utgåvan i kanterna och förundras över dess spektakulära presentation.

När man pratar kultfilm är det nära nog omöjligt att undgå att nämna John Carpenters namn. Inom branschen är han en ikon och tillika legend med en lång rad storverk bakom sig inom främst skräck, science fiction och actiongenrerna. Tunga titlar som Halloween, The Thing och Big Trouble in Little China åberopar respekt och nöjda nickningar bland de inbitna.

Christine kom att bli Carpenters nionde film i regissörsstolen och bygger på Stephen Kings bok med samma namn. Den förtäljer historien om en besatt Plymouth Fury och dess ägare Arnold ”Arnie” Cunningham. Man får följa hans resa från utstött och trakasserad bokmal till hämndlysten rockabillyrebell komplett med oljigt hår och ett giftigt ordförråd. Tillsammans med sin mordlystna Plymouth Fury ger sig Arnie ut på vägarna för att göra upp med sina plågoandar som en efter en bittert får ångra sina illdåd.

Det är nu 35 år sedan Christine gick upp på vita duken och detta högtidlighåller Sony Pictures med ett 4K-släpp som inte är annat än ett smärre mirakel. Med en klarhet som saknar motstycke hör vi de inledande rytningarna och mullrande av V8-motorn som övergår till tonerna av George Thorogoods ”Bad to the Bone”. Sony skämmer bort oss med en ny Dolby Atmos ljudmix som ger ett djup och en detaljrikedom i ljudbilden som fyller rummet på ett sätt tidigare utgåvor av filmen bara kunnat drömma om. Det lyfter Christine till en helt ny nivå och där är en markant ökad känsla av volym och rymd. Därtill är dialogen otroligt välbalanserad, alltid tydlig, framträdande och klar men utan att dominera.

Där motorvrålet och musiken tystnar tar den knivskarpa bilden vid och min haka faller officiellt ned i parketten. Detaljerna och mättnaden i färgerna är slående bra och bilden ser inte ut att ha åldrats en dag sedan den visades på vita duken för 35 år sedan. Tillskottet av HDR lyfter filmen bortom vad vi tidigare sett och ger bland annat lacken på bilarna en aldrig tidigare skådad lyster som nästan hoppar ut ur bilden mot dig.

Bortom den livliga färglystern hittar vi en överlag väldigt smakfull och sparsam implementation av HDR som ger elakt glödande backlampor och bländande strålkastare ännu mer nyanser och kraft. Den skänker även ett nytt djup och ett mer naturligt utseende till ansikten och hud överlag. En rädsla för många cineaster med denna typen av katalogsläpp är ofta ett överdrivet användande av DNR (digital noise reduction). Något som har en tendens att orsaka mer skada än nytta och ger äldre filmer en otrevligt syntetisk och plastig prägel. Jag kan idag med glädje rapportera att kornigheten här är smakfullt bevarad med gott om finess och balans vilket ger Christine en otroligt filmisk komposition i bilden som är en sann fröjd att beskåda.

Christine 35th Anniversary Edition på 4K UHD sätter ribban högt. Otroligt högt. Och Sony visar här exakt hur varje katalogtitel borde behandlas samt cementerar sin dominans som ledare på marknaden inom 4K-formatet. Vidare så bådar mycket gott inför hösten och jag ser med olidlig förtjusning fram emot vad Lionsgate och StudioCanal kan sätta emot med sina 4K-släpp av Halloween, The Fog, Escape from New York och Prince of Darkness. Visst går det fortfarande att hitta detaljer att anmärka på. Jag hade kunnat önska mig ett snäpp mer tryck i de lägre frekvenserna och likaså finns där tillfällen då bildens kornighet går till överdrift. Men dessa klagomål är så små att man i princip kan ignorera dem när man ställer det mot helheten av hur mirakulös Christine 35th Anniversary Edition är. Jag kan inte annat än ge den mina varmaste rekommendationer. Så släck lamporna, värm popcornen, sjunk ned i soffan och njut av en av de absolut mest omvälvande och cineastiska upplevelser du kan ha 2018.

Hösten är i antågande och med den kommer en lång rad ytterst intressanta nyutgåvor av klassiska John Carpenter-filmer på 4K-formatet. Först ut för säsongen är Christine 35th Anniversary Edition från Sony Pictures och vi har spenderat tid med att syna utgåvan i kanterna och förundras över dess spektakulära presentation. När man pratar kultfilm är det nära nog omöjligt att undgå att nämna John Carpenters namn. Inom branschen är han en ikon och tillika legend med en lång rad storverk bakom sig inom främst skräck, science fiction och actiongenrerna. Tunga titlar som Halloween, The Thing och Big Trouble in Little China…

Review Overview

Betyg

Summary : Detta är ett enastående hantverk som det är tydligt att någon la ner hela sin själ i. Ett absolut måste för varje 4K-entusiast att ha i hyllan oberoende av om du är ett John Carpenter-fan eller inte.

100

About Marcus Persson

En ständigt kaffedrickande, välartikulerad hedning från den sydskånska tundran med en brinnande passion för obskyra filmer, hifi, analog media, och whisky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.