Chernobyl

Jag förmodar att de flesta har någon slags bild av vad som inträffade i Tjernobyl men serien Chernobyl från HBO ger, i alla fall, mig en helt ny syn på vad som hände. I tisdags visades sista avsnittet av HBO-serien Chernobyl som blivit en riktig snackis! Serien som är i fem delar skildrar efterspelet efter olyckan och de händelser som ledde fram till vår tids största katastrof.

© HBO Nordic

Serien Chernobyl bygger på vittnesmål från personer som var där när olyckan inträffade, och de personer som såg till att ta reda på sanningen och förhindra att det skulle hända igen. Den 26 april 1986 inträffade det som ansågs vara omöjligt. En reaktor i kärnkraftsverket Tjernobyl exploderade till följd av ett test som inte utfördes korrekt. Följderna blev katastrofala framförallt för att kunskapen saknades, vilket försvårande räddningsarbetet och ledde till att många människor fick sätta livet till. Information som gick ut om olyckan stämde inte med vad som hänt, vilket ledde till att evakueringen av bosatta i området drog ut på tiden.

© HBO Nordic

Serien har slagit tittarrekord världen över och har för tillfället 9,7 i betyg på IMDb, något jag har aldrig sett en serie få innan. Vissa scener är oerhört skrämmande men förstärker känslan av verklighet. Även om serien handlar om vad som föranledde olyckan och dess efterdyningar så speglar den framförallt politiker, forskare och vanliga människor på ett personligt plan. Serien är skapad av Craig Mazin och i huvudrollerna ser vi bland annat Stellan Skarsgård, Jared Harris och Emily Watson.

© HBO Nordic

Serien har som nämnt blivit en stor succé men inte så förvånande så är inte alla lika förtjusta i skildringen som visas i Chernobyl. Medier i Ryssland meddelar att det kommer göras en rysk version av serien, de anser att serien förlöjligar f.d Sovjetunionen och dess politiker. Så det återstår att se hur Ryssland vill spegla denna katastrof. Och sanningen får vi förmodligen aldrig veta, då de flesta som var inblandade är döda för längesen och deras dokumentation till stor del förstörd eller hemlighetsstämplad. Men personligen tycker jag att serien är otroligt spännande och informativ och den visar ett troligt och skrämmande scenario. Skådespeleriet är bra och trovärdigt. Mitt enda minus till Chernobyl är egentligen att de pratar engelska.

Bilder och video: © HBO Nordic

Jag förmodar att de flesta har någon slags bild av vad som inträffade i Tjernobyl men serien Chernobyl från HBO ger, i alla fall, mig en helt ny syn på vad som hände. I tisdags visades sista avsnittet av HBO-serien Chernobyl som blivit en riktig snackis! Serien som är i fem delar skildrar efterspelet efter olyckan och de händelser som ledde fram till vår tids största katastrof. Serien Chernobyl bygger på vittnesmål från personer som var där när olyckan inträffade, och de personer som såg till att ta reda på sanningen och förhindra att det skulle hända igen. Den 26 april…

Review Overview

Betyg

90

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.