Celeste and Jesse Forever

Vänner med fördelar eller vänner utan fördelar. Temat har använts i flertalet filmer och det senare gäller för Celeste and Jesse Forever.

celeste1 Jag kan bara tala från egen erfarenhet, men jag har inte kontakt med en enda av mina före detta flickvänner sedan vi bröt upp. Det är inte så att vi bröt upp som bittra fiender och kastade saker på varandra, men väl vi bestämt oss för att bryta upp var det ingen av oss som tog kontakt med den andra. Vi kunde träffas någon gång slumpvis och då var det mest vänskapligt ”hej” och snart följt av ”måste kila vidare”. Jag antar att du känner igen dig i det här också?

I Celeste and Jesse Forever har vi det rakt motsatta. Celeste (Rachida Jones) och Jesse (Andy Samberg) har precis skiljt sig efter sex års äktenskap, men de är fortfarande bästa vänner. De uppför sig precis som innan och deras vänner stör sig på att de inte uppför sig som folk som faktiskt skiljt sig. De uppför sig närmre nyförälskelse än skilsmässa i alla fall. De har flyttat isär, typ. Jesse bor i gästhuset på samma tomt som huset Celeste bor i. De har allt ett normalt förhållande har utom det intima och de verkar nöjda med det. Plötsligt en dag faller dock Celestes värld i bitar när Jesse får reda på att han ska bli far med en tjej som han hade ett engångsligg med några månader tidigare. Celestes säkerhet i att alltid ha sin bästa vän vid sin sida finns inte längre.

Celeste and Jesse Forever 01

Celeste and Jesse Forever gör sitt bästa för att vara en hippt kul film som växlar mellan drama och komedi och slutar med att inte vara bra på något. Den innehåller pinsamma situationer som ofta innehåller överspel, men det finns en del att tycka om också. Problemet med filmen är att karaktärerna är ytligt berättade och vi som åskådare får svårt att gilla någon av dem alls. Finns inte den kopplingen blir det svårt att bry sig varför de ska bli ihop igen eller inte. Berättelsen utvecklar sig inte utan fokuserar ofta på att återvinna samma känslor och koncept flera gånger under speltiden vilket gör att känslorna aldrig blir djupa. Samberg och Jones är båda duktiga skådespelare och de har bra kemi, men om manuset, som Jones varit med och skrivit, inte ger karaktärerna mer innehåll förblir de utklippta pappfigurer.

Filmen har flera möjligheter att bli bra men hittar aldrig rätt takt i berättandet vilket gör att det stannar vid ytlighet och karaktärer som ingen bryr sig om i slutändan. Även om det finns en hel del humor i filmen tycker jag inte det räcker för att rädda den.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.