Castle Rock (4K UHD)

Om ni har sett Stephen Kings världar smälta samman i Castle Rock på svenska HBO är det en no-brainer att se den på 4k-blu-ray. Oavsett om du ser serien för första gången eller vill återbesöka första säsongen så är detta bästa sättet att se den. Tv-serien, som är skapad av Stephen King, Sam Shaw och Dustin Thomason, är det bästa jag har sett i Kings universum på flera år.

Advokaten Henry Deaver, spelad av André Holland, återvänder till sin hemstad Castle Rock i den amerikanska delstaten Maine. Snart blir han ombedd att försvara en pojke som verkar ha varit felaktigt fängslad i det lokala fängelset Shawshank. Fången, spelad av svenska Bill Skarsgård, har inget känt namn, ingen bakgrund och inte heller några personliga ägodelar. Pojken verkar ha blivit fängslad i hemlighet av den tidigare fängelsedirektören. Samtidigt som pojkens mystiska historia nystas upp får Henry reda på att hans mor (Sissy Spacek) har drabbats av aggressiv demens och att en gammal familjevän (Scott Glenn) flyttat in med henne. Han tar också upp kontakten med sin gamla granne och vän, Molly Strand (Melanie Lynskey). Både Molly och familjevännen Alan känner till detaljer kring hur Henry mystiskt kunde försvinna i elva dagar när han var en ung pojke. Under tio avsnitt får vi se mysterier uppdagas och nystas upp i Castle Rock.

Samhället Castle Rock är vackert på ytan men under ytan vilar ett mörker som gång på gång ger sig till känna. Ortsborna vet om det, Henry har försökt förtränga det. I hans fall visar det sig snart också att många av invånarna även bär på ett mörker gentemot honom. Uppenbart är att Castle Rock inte är det vackra samhället som det kan verka vara vid första anblick.

För alla Stephen King-fans är Maine en väldigt välbekant delstat i USA. Castle Rock plockar russin ur skräckförfattarens verk och serverar dom strövis för de som vet vart de skall titta. En del är betydligt mer uppenbara än andra och några lite mer subtila. Det finns även blinkningar till äldre King-adaptioner, platser i Shawshank Redemption och karaktärer från andra berättelser. Andra kopplingar till tidigare adaptioner är att Skarsgård och Spacek tidigare har spelat karaktärer i It och Carrie.

Castle Rock belönar tittarna som har tålamod. Valet att låta tittarna sakta utforska anti-idyllen med Henry Deavers ögon förstärks av den utanförskap karaktären upplever. Han är inte en i mängden, han är inte som ortens invånare och vi får upptäcka det med Deaver. Säsongens sjunde avsnitt är bland det bästa jag har sett på tv någonsin. Mycket på grund utav Spaceks fantastiska prestation som mamma Ruth Deaver men även på grund utav Greg Yaitanes regi.

För att vara en ”Stephen King”-serie är Castle Rock inte särskilt läskig inledningsvis. Det är först efter fyra-fem avsnitt som handlingen ökar i tempo och färdriktningen tar oväntade svängar. Ledtrådarna sprids ut över avsnitten och jag hålls fast av att det finns en tydlig känsla av att vi är på väg någonstans. Men har ni hoppats på guld och gröna skogar så känner ni inte till Stephen King.

Utgåvan: Enda sedan Game of Thrones började streamas via svenska HBO har jag klagat på videokvalitén på steamingtjänsten. Med Castle Rock blir det ännu en gång smärtsamt uppenbart vilket gap det är i kvalitétskillnad mellan streaming och denna 4k-utgåvan. Detta är en tv-serie med många mörka scener som ger bra med tillfällen för HDR-graderingen att glänsa. Ljudet levereras tyvärr ”bara” på ett 5.1-spår och extramaterialet är inte i 4k. I övrigt är detta en solid utgåva för alla fans och nyfikna.

Om ni har sett Stephen Kings världar smälta samman i Castle Rock på svenska HBO är det en no-brainer att se den på 4k-blu-ray. Oavsett om du ser serien för första gången eller vill återbesöka första säsongen så är detta bästa sättet att se den. Tv-serien, som är skapad av Stephen King, Sam Shaw och Dustin Thomason, är det bästa jag har sett i Kings universum på flera år. Advokaten Henry Deaver, spelad av André Holland, återvänder till sin hemstad Castle Rock i den amerikanska delstaten Maine. Snart blir han ombedd att försvara en pojke som verkar ha varit felaktigt fängslad…

Review Overview

Utgåvan
tv-serien

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.