Captain Marvel

Hos Marvel blåser det just nu starka vindar av förändring. För blott två dagar sedan slog de rekord med filmen Avengers: Endgame som den mest inkomstdrivande filmen på bio genom tiderna. Därmed puttade den ner Avatar som haft rekordet de senaste tio åren. Och under helgen när Marvel presenterade sina planer för de kommande åren visade de upp sin mest mångkulturella och inkluderande line-up någonsin. Och Captain Marvel, som idag släpps på köpfilm, var med och inledde denna revolution av etnisk och könsmässig variation. Hon är den första hjältinnan inom MCU som gavs en huvudroll. Men är Captain Marvel speciell bortsett från att vara denna katalyst och milstolpe?

©Disney

Det första jag vill säga om Captain Marvel är den härliga brisen av 90-tal som blåser vänligt mot mitt ansikte. Det är inte för mycket, som jag ofta tycker att nostalgi-filmer och serier kan innehålla. Det kan bli lite för mycket publikfriande ibland. Att Captain Marvel, eller Carol Danvers som hon också heter, klär sig i en grunge-stil klappar mig dessutom extra medhårs då det är hur jag själv gillade och fortfarande gillar att klä mig, så jag kan relatera till Danvers stilval.

Hennes historia börjar dock inte med jeans och flanellskjorta, utan i ett intergalaktiskt krig mellan två olika rymdfolk. Hur spännande detta än låter är detta inte vad jag kommer ihåg mest från filmen. Detta trots att det är den huvudsakliga röda tråden i berättelsen. På tal om ovan nämnda reformer är detta en berättelse som hade mått bra av att få ta del av just förändringar på denna punkt. Det börjar kännas lite utnött medan Carols mer personliga historia är betydligt starkare och medryckande.

©Disney

Det jag gillar mest med filmen är Captain Marvels växande relation och road trip med Nick Fury, det som händer mellan henne och de andra karaktärerna (vi får ju inte glömma underbara katten Goose), men huvudsakligen hennes egen historia. Det kan kännas som att det tar väldigt lång tid innan det blir någon payoff tills vi slutligen får se Carol glänsa som den stjärna hon verkligen är på himlavalvet, men det är en väntan som faktiskt är värd din tid. Hon fascinerar mig djupt som en intressant, djup, och otroligt stark karaktär och jag är glad att fått lära känna henne bättre genom filmens språk. Om du som jag har lite tålamod och kanske en gnutta 90-talsnostalgi i kroppen har du en trevlig filmkväll framför dig.

Genom en fingerknäppning får Danver hur hela sitt liv och verklighet omkullkastad, för som allt i livet så sker det ständigt förändringar. När vindarna tilltar och vågorna börjar klucka extra våldsamt mot stranden sker det nästan alltid förändringar omkring oss vare sig vi vill eller ej, men vi har förmågan att bygga kanaler för att låta dessa vågor följa den riktningen vi väljer. För mig personligen innebär dessa nya vinddrag att jag nu hänger av mig skribenthatten hos Filmfenix. Det har varit en härlig resa men nu går den här skutan i hamn och kastar ankar, och därmed känner jag hur jag på ytterligare ett vis kan relatera till livet i hennes Dr. Martens.

Fotnot: Filmen släpps på dvd, blu-ray, 3d blu-ray och 4k blu-ray 22/7-2019.

Hos Marvel blåser det just nu starka vindar av förändring. För blott två dagar sedan slog de rekord med filmen Avengers: Endgame som den mest inkomstdrivande filmen på bio genom tiderna. Därmed puttade den ner Avatar som haft rekordet de senaste tio åren. Och under helgen när Marvel presenterade sina planer för de kommande åren visade de upp sin mest mångkulturella och inkluderande line-up någonsin. Och Captain Marvel, som idag släpps på köpfilm, var med och inledde denna revolution av etnisk och könsmässig variation. Hon är den första hjältinnan inom MCU som gavs en huvudroll. Men är Captain Marvel speciell…

Review Overview

Betyg

70

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.