Captain America Winter Soldier

Ibland händer det att folk pratar serier med mig och säger ”men hur kan du läsa serier? Det är ju för barn eller ungdomar”. Man antyder att serietidningar är inget som en person som är vuxen borde läsa. Framförallt inte sådana som handlar om superhjältar. Men det är okej. För de har inte heller läst Captain America: Winter Soldier.

2005 fick Ed Brubaker och Steven Epting i uppdrag att göra en nystart på Captain America. Serien hade varit på stark nedgång de sista åren och det såg ut som Marvel var på väg att lägga Captain America på hyllan. Med Ed Brubaker gjorde något som man inte gör i serietidningar, han ändrade kanon och skapade en av de mest lysande historier som Marvel gett ut. De bestämde sig för att återuppliva Bucky Barnes.

Red Skull hittas död i en lägenhet i New York samtidigt som ett stort terrordåd avvärjs. Captain America vägrar tro att hans gamle fiende är död men efter att ha sett liket så tvingas han motvilligt inse att hans värsta fiende är borta. Men vem har gjort detta och varför? Spåren pekar mot en gammal general i den Sovjetiska armén, Aleksander Lukin. Och det går ett rykte att en gammal sovjetisk lönnmördare, The Winter Soldier, skall ha utfört mordet. Men The Winter Soldier är bara en myt som S.H.I.E.L.D. aldrig lyckats hitta bevis existerar. Men allteftersom man gräver djupare i detta i tvingas Steve Rogers inse att The Winter Soldier är i högsta grad levande och den person han minst av allt hade kunnat ana.

Jag har aldrig varit ett fan av Captain America när det gäller serier. Dels för att hans serier när jag växte upp oftast inte var något vidare. De var på tok för cheesy och dåliga och Steve Rogers var för mycket good guy för att man skulle orka hålla på honom. Men det Brubaker gör att han gör Rogers mer levande. Här är han en komplex person som är tyngd av sitt ansvar och gärna tar ut denna stress på fiender han möter. Han är hetlevrad och tar ofta på sig en större roll för att undvika att andra skadas. Och skadas gör folk här, mindre karaktärer dör och det finns flera dramatiska scener i serien där när och kära går bort.

Men minst lika viktigt som Brubakers manus är Eptings bilder. Han tecknar känslor på ett sätt som gör att de verkligen kommer fram. Epting är också duktig på detaljer, ljus och skuggor vilket gör att det är ett nöje att läsa serier tecknade av honom, man studerar varje ruta noggrant så man inte missar någon detalj. Brubaker är mest känd för sina noir-historier något som han plockar fram här och sätter in i en historia om världens mest rättframmaste hjälte. Kanske därför det fungerar så bra som det gör här. Det är motvikten i Brubakers Noir och Eptings mörka teckningar till Steve Rogers vanliga helylle jag.

Om du gillar serier men har varit tveksam till Captain America så förstår jag dig men mitt råd är läs denna och du kommer att ändra uppfattning. Winter Soldier är verkligen en fantastisk bok som ändrar så mycket vi tror om Captain America.

Ibland händer det att folk pratar serier med mig och säger ”men hur kan du läsa serier? Det är ju för barn eller ungdomar”. Man antyder att serietidningar är inget som en person som är vuxen borde läsa. Framförallt inte sådana som handlar om superhjältar. Men det är okej. För de har inte heller läst Captain America: Winter Soldier. 2005 fick Ed Brubaker och Steven Epting i uppdrag att göra en nystart på Captain America. Serien hade varit på stark nedgång de sista åren och det såg ut som Marvel var på väg att lägga Captain America på hyllan. Med…

Review Overview

Betyg

100

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.