Captain America: Civil War

2016 kommer filmhistorien minnas som året då superhjältarna gick i clinch mot varandra på silverduken. Först ut hade vi Warner Brothers totala fiasko Batman v Superman: Dawn of Justice, senare i år kommer Foxs X-men: Apocalypse och nu har vi Marvel studios Captain America: Civil War. Det är ett släkte filmer som skulle kunna gå under parollen superhjälte-existentialism: Vilken är hjältarnas plats i samhället? Måste de stå till svars för sina handlingar likt alla andra människor eller ska de få driva sin egen agenda? Frågeställningen är alltså samma i BvS och i Civil War. Till skillnad från BvS så är Civil War en bra film.  

4

Sanningen att säga är jag en febril samlare och läsare av serietidningar och har följt både Marvels och DCs karaktärer sen barndomen. Så när jag fick först höra att Marvel studios skulle göra en film av numera kultklassikern – serietidningen – Civil War så kunde mitt barnjag inte annat än jubla. Detta jubel parades med en positiva överraskningen att bröderna Russos närmst spionliknande föregångare Captain America: Winter Solider blev en riktigt bra film.

Handlingen i filmuniversumets Civil War är på många sätt simpel. Våra superhjältar har under 12 tidigare filmer försökt rädda värden från andra som velat ta makten eller utrota världen. Detta har inte skett utan förstörelse och kaos. Världen (som i det här fallet faktiskt inte bara betyder USA) har nu fått nog av att superhjälte-teamet inte tar konsekvenserna av sina handlingar; lämnar ödeläggelsen och de civila offren för att åka hem till sitt mansion. 117 länder har skrivit på ett FN-föredrag som säger att Avengers inte längre ska få agera som en privat styrka utan regleras av FN.

2

Detta sliter hjältarna i två grupper där Tony Stark, det vill säga Iron Man (Robert Downey Jr.) är för och Steve Rogers, det vill säga Captain America (Chris Evans) är emot. Situationen förvärras av ett förödande terrordåd kopplat till FN-förhandlingarna och allt ställs på sin spets när det visar sig att Caps barndomsvän står bakom attentatet.

Det ska erkännas att det inte är lätt för nykomlingar att ta sig in i filmen då den förväntar sig att du har sett de tidigare filmerna i Marvels cinematiska universum. Dessutom är det ett stort plus om du har kronologin färskt i huvudet innan du ger dig in i biomörkret. Om du inte sett filmerna innan men ändå är villig att se Civil War så är ett tips är att hitta en snabb genomgång på youtube.

5

Överlag skulle jag inte kalla denna film för Captain America: Civil War utan snarare Avengers (minus Thor och Hulken): Civil War. För det är precis det som filmen egentligen är: en Avengersfilm. Däremot introduceras ett par nya karaktärer så som Black Panther (graciöst spelat av Chadwick Boseman) som snyggt bakas in i handlingen och det intrikata universumet. Kanske är det den mest kompletta Avengers-filmen, för, nörd-handen på hjärtat, gläder det mig att säga att de bästa delarna i filmen tillhör Spider-Man. Trots att han bara är där för att fylla biosalonger och med lätthet hade kunnat klippas bort ur handlingen så lyckas Tom Holland under sin korta tid på duken fånga våra hjärtan genom att vara den unga och naiva Spindelmannen som så många älskade och identifierade sig med i sina yngre dagar. Välkommen tillbaka, Spidey.

spider

Det är många karaktärer som ska få plats och visst lyckas Civil War på ett bättre sätt än senaste Avengers: Age of Ultron berätta allas historier men tyvärr hamnar en del av hjältarna sittandes på avbytarbänken och med jämna mellanrum känns filmen lite lång och tradig. Trots sitt spännande och engagerande manus är det ibland lite svårt att förbise det lite tunna drivet som skurken Zemo har i filmen. Dessutom känns det som god tid att ge Scarlett Johansons enastående Black Widow en egen film snart, tänk vilken spionthriller skulle kunnat få!

Trots bristerna så är Captain America: Civil War en av de bättre Marvelfilmerna och förtjänar sin plats på topplistan. Det är en film som underhåller och lyckas ta upp problematiken kring den överlägsna superhjältens laglöshet på ett tusen gånger bättre sätt än Batman v Superman. Barnjaget fortsätter jubla efter att sluttexterna rullat färdigt och vuxenjaget är lycklig att ha sluppit ännu en massförstörelsescen.

© Disney på samtliga bilder.

2016 kommer filmhistorien minnas som året då superhjältarna gick i clinch mot varandra på silverduken. Först ut hade vi Warner Brothers totala fiasko Batman v Superman: Dawn of Justice, senare i år kommer Foxs X-men: Apocalypse och nu har vi Marvel studios Captain America: Civil War. Det är ett släkte filmer som skulle kunna gå under parollen superhjälte-existentialism: Vilken är hjältarnas plats i samhället? Måste de stå till svars för sina handlingar likt alla andra människor eller ska de få driva sin egen agenda? Frågeställningen är alltså samma i BvS och i Civil War. Till skillnad från BvS så är…

Review Overview

betyg

90

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.