Captain America: Civil War

civilwar-02

 

Av alla filmer som Marvel hittills har släppt gillar jag nog filmerna om Captain America bäst. De har lyckats fånga karaktären på ett bra sätt och den förra The Winter Soldier är nog min favorit av alla filmerna.

Denna gång tar man sig an en variant av Civil War som är bland det bästa och mest intressant som Marvel skrivit de sista 15 åren. Precis som Stefan skrev i sin recension så var det med stora förväntningar jag satte mig ner för att se filmen. Men jag blev inte lika nöjd som honom. Låt mig förklara varför. När jag läste Civil War för snart tio år sedan plöjde jag igenom allt som ledde upp till detta. Jag läste Avengers Disassembled, House of M (kanske det bästa som Marvel någonsin gjort) och Decimation. Nu har ju inte Marvel tillgång till alla andra mutanter så det är svårt att återskapa detta till punkt och pricka men jag känner att den lösning man kommer med inte fungera hela vägen för mig. Om ni inte läst serie så är hela Superhuman Registration Act på grund av en explosion på ett gymnasium på grund av att en unga mutanter som har en reality show råkar slåss mot en superskurk där. Detta leder till krav att alla superhjältar skall registrera sig.civilwar-04

Jag gillar idén att detta är FN nu som vill att alla skall registrera sig men resten av premisserna och anledningen till att Captain America väljer att ställa sig utanför känns väldigt krystade i mina ögon. Jag köper inte heller huvudskurkens motiv och handlingar fullt ut. Det känns som väldigt många saker råkar falla lite väl enkelt på plats och den lider av det klassiska filmsyndromet där allting ligger precis där det skall ligga för att få en avancerat handling att fungera (jämför med Skyfall som också hade en onödigt komplicerad handling). Det mörker och svärta som Wintersoldier hade finns inte alls här på samma sätt. Precis som Stefan är inne på känns detta mer som en Avengers-film och då även till tonen. Jag gillade att Marvel hade valt att gå en lite mörkare väg med förra filmen och hade hoppats på att man fortsatt på det spåret här.

Men det kanske inte hade lockat samma publik och istället väljer man att spela säkert med de tunga korten. Inget fel med det. Och filmen är på inget sätt dålig, den är både underhållande och bra. Men det är inte en av de bättre filmerna som Marvel har gjort. Den tillhör snarare mellansegmentet som vi brukar få i väntan på nästa megablockbuster i serien. Kanske jag gick in med lite höga förväntningar med tanke på hur mycket jag gillade serien och den förra filmen men jag kände mig inte nöjd. Jag ville ha något annat än det jag fick. Paul Rudd i all ära men Avengers är helt okej med den typen av humor, inte Captain America. Han är en sådan karaktär också där humor inte riktigt passar in på det sättet.

Detta är starten på fas tre inom MCU, där vi kommer att komma fram till Infinity War om två år. Jag tror att Captain America kan ha en intressant framtid även efter detta men det är frågan om det blir några fler stand-alone filmer?

© Disney på samtliga bilder

  Av alla filmer som Marvel hittills har släppt gillar jag nog filmerna om Captain America bäst. De har lyckats fånga karaktären på ett bra sätt och den förra The Winter Soldier är nog min favorit av alla filmerna. Denna gång tar man sig an en variant av Civil War som är bland det bästa och mest intressant som Marvel skrivit de sista 15 åren. Precis som Stefan skrev i sin recension så var det med stora förväntningar jag satte mig ner för att se filmen. Men jag blev inte lika nöjd som honom. Låt mig förklara varför. När jag…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.