Cannibal Holocaust

När det kommer till genren skräckfilm anser jag lite grovt att det finns två olika grupperingar, den amerikanska och den italienska. Tyvärr kan detta i alla fall bli ett lite flytande begrepp då många italienska filmer utspelar sig i (Nord & Syd) Amerika och närliggande länder i Europa. Men jag har tre stora favoriter när det gäller den italienska skräckfilmen eller som jag brukar kalla dem, den gyllene triangeln. Dessa är Suspiria (Dario Argento), The Beyond (Lucio Fulci) och som ni kanske redan har förstått, den omtalade och kontroversiella Cannibal Holocaust av Ruggero Deodato. En fråga som jag brottats med många gånger när det gäller Cannibal Holocaust är om den egentligen ska kategoriseras som skräckfilm. Faktum är att jag Ibland ser den mera som en thriller eller till och med som en form av dramafilm med väldigt mycket närgånget våld.

Cannibal Holocaust 01

Min första kontakt med denna film var runt 1999 då jag hade skaffat en engelsk VHS-utgåva med halvtaskigt ljud. Jag hade läst i diverse filmtidningar som tog upp denna titel speciellt när det handlade om så kallade snuffmovies. Plus att jag hade arbetskamrater som sa att det var det värsta de hade sett. När jag sedan såg filmen första gången med uppspärrade ögon insåg jag att detta var den värsta och samtidigt kanske den bästa skräckfilmen någonsin. Där satt jag efter filmen och inte riktigt visste vad jag skulle tycka. Det var som att på något sätt få två knytnävsslag mot kroppen, ett slag för våldsskildringarna och ett slag för kritiken mot media och den civiliserande människan. Men efter att även har sett dvd-utgåvan kom då denna fråga om Cannibal Holocaust i själva verket är en skräckfilm eller om den är en skruvad form av dramafilm? Kanske det beror på den dokumentära känslan med skakig kamera och med en handling som bit för bit visar människans sanna natur.

Med en viss inspiration och/eller kritik (beroende på vilka källor) av de så kallade mondofilmerna, började vissa italienska filmskapare med Ruggero Deodato i spetsen att utveckla kannibalgenren som nådde sin topp med just Cannibal Holocaust. I denna film drog Deodato det realistiska våldet till sin spets, vilket gjorde att den blev stämplad för att vara en snuffmovie. Det gick så långt att Deodato fick visa upp alla skådespelare från filmen i Italiensk domstol för att bli friad från mordanklagelser. På något sätt har han väl då lyckas att följa sin vision trots en väldigt liten budget när folk får intrycket av det är på riktigt.

Cannibal Holocaust 02

Vad jag har förstått finns det motstridiga uppgifter vad Deodato egentligen ville ha ut av filmen. Enligt honom själv och vissa av skådespelarna var han ute efter att göra en kannibalfilm och inget mera. Men vissa av de andra skådespelarna i filmen ansåg att Deodato var ute efter att kritisera media och även den moderna västvärlden. Oavsett hans ursprungliga syfte med filmen anser jag att en av filmens stora styrkor som skiljer den ifrån de andra kannibalfilmerna är just kritiken mot media och den civiliserade människan. För det spelar ingen roll hur mycket vi uppgraderar våra mobiler och tv-apparater eller får mer och mer avancerade jobbuppgifter, för i grunden är människan i alla fall fortfarande en vilde. Även om vi har demokratiska (och religiösa) värdegrunder så tvekar vi fortfarande inte att dra ut i krig eller använda olika former av våld för att få vår vilja igenom.

Filmen har också fått mycket kritik för sitt realistiska våld, speciellt mot kvinnor, och i djurens fall äkta våld. Vissa av skådespelarna klarade knappt av att göra dessa scener, även Deodato har i efterhand uttryckt ånger för djuren. Här är väl när det stora hyckleriet kommit fram från åskådarna som tycker att det är för jävligt mot djuren. Men då kan man ju stängda av eller bojkotta filmen istället från början. För hur många människor är det som äter kött eller jagar själva. Dessutom släpper vi människor ut miljögifter och avfall i naturen som påverkar djuren negativt.  För djuren som dog i filmen skulle bli föda till indianerna som spelade kannibaler. Med tanke på att filmen är gjord runt 1979, skulle nog dessa djur vara döda idag i alla fall på grund av ålderdom, skogsskövling eller blivit föda till människor eller andra djur.

Cannibal Holocaust 03

En av filmens andra styrkor är själva upplägget som för mig känns lite som en detektivfilm, där ”hjälten” ska ta reda på vad som har hänt ett gäng försvunna dokumentärfilmare i Brasiliens regnskog. Ju mer han gräver upp desto obehagligare blir sanningen om vad som har skett långt utanför den moderna civilisationen. Till slut undrar han, och nog också vi tittare, vem som egentligen är vilde och kannibal. Detta gör att man sitter som på nålar under hela filmen. För min del är det inte en film som ska ses till fredagsmyset. Här ska man sitta och bara koncentrera sig på själva filmen och dess budskap som kan vara svår för vissa att se för allt närgånget våld. Trots sin låga budget finns det scener som är så välgjorda och naturtrogna att jag än idag undrar hur filmskaparna fick till dessa. Regissören Eli Roth (Hostel) är ett stort fan till filmen.

Min egen husgud när det gäller regissörer, Sergio Leone, skrev ett brev till Deodato och uttryckte sin beundran men varnade också för att det kunde bli problem på grund av innehållet. Han hade i sin förutsägelse väldigt rätt. Är du redo att se en (skräck)film vars innehåll är en vattendelare och får dig att tänka efter om det var rätt eller fel att se hela filmen, ska du ta chansen. Men skippa pizzan eller annan mat med tomatsås om du måste äta under filmen.

 

About Mathias Linder

Är 35-årig filmfantast. Växte upp på åttiotalet med Arnold Schwarzenegger och James Bond. Gillar Charles Bronson och Sergio Leone. Ogillar uttrycket "kvalitetsfilm". Anser att George Lazenby är underskattad som James Bond. Älskar tv-spel, speciellt förtjust Resident Evil-serien. Tycker att HBO gör rätt överskattade tv-serier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.