Call of the Wild

Call of the Wild eller Skriet från vildmarken är en roman av Jack London från 1903. Historien är berättad genom en hunds ögon när han blir kidnappad och skeppad till Alaska. Boken har filmats ett otal gånger men denna version är första filmen sedan 1935 som 20th Century Studio har gjort.

De där skrämmande ögonen på hunden.

Filmen börjar i Kalifornien där Buck bor tillsammans med sin familj av människor. Han är en stor, snäll hund som har en hel del upptåg för sig och ställer till en hel del problem för sin husse. Men en kväll blir han kidnappa och skeppad till Alaska där han säljs som slädhund till Perrault som jobbar för den kanadensiska posten. Väl ute i det fria tillsammans med sin nya mästare börjar Buck känna en förändring. Han börjar höra skriet från vildmarken som kallar på honom. Väl framme i bergen i Yukon får Perrault beskedet att telegrafen skall ta över och han säljer sina hundar. Här möter Buck John Thornton en man som har flytt en tragedi för att försöka läka uppe i bergen. Tillsammans påbörjar de ett stort äventyr.

Call of the Wild är visserligen gjord under 20th Century Fox nya namn 20th Century Studios men det är och känns som en film gjord av Disney. Det är en typisk barnvänlig äventyrsfilm med en hund i fokus som Disney har gjort så många gånger förut. Kanske därför det fungerar så bra som det ändå gör. Jag var skeptisk till en början. Historien kändes inte så intressant och de datoranimerade hundarna stack verkligen ut. Men efter ett tag lärde jag mig acceptera dem och historien växte sakta men säkert. Inte till någon storslagen filmen men tillräckligt underhållande för att fördriva en fredagskväll med.

Animationsteamet jobbade verkligen med att få in mänskliga känslor och drag på hundarna.

Harrison Ford är det stor dragplåstret och han gör en stabil insats som John Thornton. Han har karisman för att få denna typ av roll att fungera och det är en äldre version av alla hjältar vi har sett honom spela genom åren. Sedan har vi Dan Stevens som filmens skurk, han dyker upp efter en timme och köper Buck för att sedan plåga honom och de andra hundarna innan Thornton dyker upp för att befria Buck. Han gör också en bra insats och fungerar utmärkt som den person som får agera antagonist i slutet på filmen. I boken är det indianstammen Yeehat men här har manusförfattaren valt en arrogant britt istället.

Låt oss prata lite om datoranimeringarna. Denna gång har man valt att spela in med människor som agerar som hundar för att sedan animera in djuren helt och hållet i efterproduktionen. Sedan har man förstärkt dem genom att ge dem mänskliga drag och ansiktsuttryck. Det hela tar ett tag att vänja sig vid. Men när jag väl hade gjort det en bit in i filmen så störde det mig inte så mycket som jag trodde att det skulle göra. Det är rätt så uppenbart att alla djur är datoranimerade men samtidigt är det inte en film där det känns som det spelar så stor roll.

Har du barn? Gillar de hundar? Vill ni ha en lagom spännande äventyrsfilm att se tillsammans? Då är detta filmen för er. Alla andra bör nog vara stora fans av äventyrsfilm för att införskaffa denna.

Call of the Wild eller Skriet från vildmarken är en roman av Jack London från 1903. Historien är berättad genom en hunds ögon när han blir kidnappad och skeppad till Alaska. Boken har filmats ett otal gånger men denna version är första filmen sedan 1935 som 20th Century Studio har gjort. De där skrämmande ögonen på hunden. Filmen börjar i Kalifornien där Buck bor tillsammans med sin familj av människor. Han är en stor, snäll hund som har en hel del upptåg för sig och ställer till en hel del problem för sin husse. Men en kväll blir han kidnappa…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.