Call of Cthulhu (PS4)

I sann H.P Lovecraftiansk anda beger jag mig ut i en historia som inge långt efter att jag startat leder mig ner i en ond spiral av galenskap, kosmiska krafter och ockulta omen. Spelet som starkt influerats av båda Lovecrafts kända roman och det legendariska rollspelet med samman namn har en stark, drivande och bitvit riktigt bra historia som tyvärr slarvar bort toppbetyget med bitvis fumlig gameplay och förvirrande narrativ.

Jag har länge varit ett stort fan av H.P Lovecrafts galna värld av onda gudar som ligger och väntar i andra dimensioner på att väckas till liv och förstöra vår värld, utrota mänskligheten och göra andra generiska onda saker som man kan förvänta sig av tentackelbaserade monster. Framför allt har jag älskat andra författares och speldesigners porträtt av Lovecrafts universum då mannen i egen ära hade en hel del ”klumpiga” och ofta lite tråkiga tendenser i sina romaner. Men sättet som han lyckades skapa stämning och en känsla av rädsla för den  kosmiska oändligheten var imponerande. Hans karaktärer är ofta nedbrutna hjältar som försöker handla gott men ju mer de inser den otäcka och obegripliga sanningen i sina berättelser desto mer måste de slåss mot sin egen mentala hälsa för att överleva.

Lika så är det i Call of Cthulhu. Vi spelar den halvt alkoholiserade privatdeckaren Edward Pierce som börjar sin resa som ett blankt blad. Till en start kan han kännas rätt tråkig och meningslös men fort inser jag att beroende på hur jag väljer att uppgradera och förändra honom så kommer hans historia att ta olika vägar. I slutet av spelet brydde jag mig faktiskt om honom och tyckte till och med lite synd om stackarn.

Call of Cthulhu är I första hand ett rollspel skulle jag säga. Ett rollspel med kluriga pussel, detektivinslag, smygarelement och lite strid. Men det är inom de två förstnämnda som spelet är som bäst. En lite rolig spelmekanik var att alla människor som Edward väljer att undersöka och prata med är väldigt begränsade. Du kan endast välja en av många saker att fråga dina vittne. Oberoende av vad du valt kommer du såklart få svar, fast på lite olika sätt och olika vinklar. Detta grepp gjorde att jag kände större angelägenhet att spela spelet och att mina val faktiskt spelade någon roll i slutändan.

De mer pussliga delarna påminde mig  lite om att spela Rocksteadys Arkham-spel, hitta rätt föremål, personer, platser och sedan para ihop ett plus ett. Ingenting nytt men i det stora hela underhållande och ibland lite krävande. Ibland mycket krävande. Inte för att elementen i spelet är svåra i sig utan att jag inte alltid vad jag ska göra. Det är även tyvärr hemskt synd att så fort vi kommer till de delar som är mer baserade på att smyga eller slåss så känns de väldigt malplacerade och rent av så dåligt designade att jag känner att de hade lika gärna kunnat låta spelet vara utan de delarna helt och hållet.

I slutändan överväger den härligt mörka historian och det underbart fångade universumet och atmosfären de dåliga sidorna. Call of Cthulhu är ett spel väl värt din tid att spela. Kanske hade jag väntat på en eller annan julrea innan jag köpte spelet men om du, precis som jag, njuter och längtar efter H.P Lovecrafts universum så är detta spel ett fint (eller ja, otäckt) sätt att tillbringa ett par timmar på.

 

I sann H.P Lovecraftiansk anda beger jag mig ut i en historia som inge långt efter att jag startat leder mig ner i en ond spiral av galenskap, kosmiska krafter och ockulta omen. Spelet som starkt influerats av båda Lovecrafts kända roman och det legendariska rollspelet med samman namn har en stark, drivande och bitvit riktigt bra historia som tyvärr slarvar bort toppbetyget med bitvis fumlig gameplay och förvirrande narrativ. Jag har länge varit ett stort fan av H.P Lovecrafts galna värld av onda gudar som ligger och väntar i andra dimensioner på att väckas till liv och förstöra vår värld, utrota mänskligheten…

Review Overview

Betyg

70

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.