Cake

Att säga att det har gått bra för någon av skådespelarna som var med i Friends är verkligen att överdriva. Ingen av dem har haft särskilt bra karriärer efter serien och av alla så är Jennifer Aniston den som har klarat sig bäst genom att varva större roll mer lite mindre. En sådan lite mindre roll som gav henne bra kritik och nomineringar var Cake.

För Claire Bennet är livet inte det samma sedan hennes son dog och hon fick permanenta smärtor i och med en bilolycka. Oförmögen att ta sig vidare i livet går hon på supportmöten som inte ger henne något. Hennes man har lämnat henne och den enda som finns i hennes liv just nu är Silvana, hemhjälpen som trots Claires vresiga attityd står ut med henne. När en person i supportgruppen tar sitt eget liv så börjar Claire fundera om hon inte borde göra samma sak. Men så börja den döda Nina dyka upp i hennes dagdrömmar och samtidigt möte hon Ninas man och lille son. Kanske livet kan ta en ny vändning för Claire ändå?

Cake är en film om hur man går vidare från det mest fruktansvärda som kan hända en förälder, att förlora sitt barn. Claire är fast i den kroniska smärtan för hon tillåter inte sig själv att gå vidare. För henne är detta en påminnelse om det som hänt och hon kan inte släppa det. Det äter upp henne inifrån men hon har inte styrkan att förlåta sig själv för det som har hänt. Istället slår hon ut på resten av världen med ilska och bitterhet. Det är alla andras fel att det ser ut som det gör och hon är bara en kugge i det stora hjulet, oförmögen att göra något. Med Ninas död sätter en ny tankebana igång, att kanske lämna detta liv av smärta och gå vidare. Men Claire är för stark för det. Hon vill för mycket.

Jennifer Aniston har genom åren försökt att bredda sig, detta är inte den första indie-filmen hon gör med en mer dramatisk roll. Hon har även gjort filmer som The Good Girl och Friends with Money. Men hon har haft svårt att bryta sig loss från komedifacket och under åren är vi mer vana att se henne i filmer som Marley & Me eller Horrible Bosses. Och det går inte att komma ifrån när man ser en film som denna att även om Aniston är bra i huvudrollen så har hon en spelstil som hon använder genom alla sina filmer och så även här. Det finns en lite bit av Rachel i alla hennes roller.

I övrigt är jag inte jätteimponerad av Cake, den slår an de flesta strängar som en indiefilm bör göra men det finns inget direkt material som tar filmen vidare. Den hoppar igenom de ringar vi förväntar oss att den skall göra och kommer ut på andra sidan. Man har spelat det hela säkert, inte tagit ut några svängar. Det är ungefär vad jag hade förväntat mig.

Oklart vem som bör se Cake. Indiefans kan välja betydligt bättre filmer än denna, Aniston-fansen vill nog ha något mer roligt. Cake är habilt bra utan att bli varken mediokert eller fantastiskt.

Att säga att det har gått bra för någon av skådespelarna som var med i Friends är verkligen att överdriva. Ingen av dem har haft särskilt bra karriärer efter serien och av alla så är Jennifer Aniston den som har klarat sig bäst genom att varva större roll mer lite mindre. En sådan lite mindre roll som gav henne bra kritik och nomineringar var Cake. För Claire Bennet är livet inte det samma sedan hennes son dog och hon fick permanenta smärtor i och med en bilolycka. Oförmögen att ta sig vidare i livet går hon på supportmöten som inte…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.